Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

אכילה נכונה – אכול לאט, אכול פחות , אכול נכון…

בואו לנופש בריאות

אכילה מהירה גורמת לאכילת יתר, משקל עודף ובעיות רפואיות הגורעות מאיכות החיים שלנו. נוכל להימנע מכל אלה אם נקפיד על תזונה נכונה ועל הרגלי אכילה בריאים.

כמה כללים לאכילה נכונה:למד להכיר וליהנות מהטעם – אתה אוכל מהר, חושב כבר על הדבר הבא שאתה צריך לעשות…עצור לרגע…האם אתה זוכר כלל את טעמו של תבשיל הירקות? את ניחוח המאפה? את ססגוניות סלטי הירקות? לא כל כך…אם תאכל לאט תוכל לערוך היכרות מחודשת עם המזון שאתה אוכל, וליהנות יותר מהטעמים, הצבעים והריחות שהוא מציע. המנה אשר בצלחת שלך תהפוך למעניינת יותר ולא רק תספק את הרעב המיידי שלך .

  1. הפחת במשקלך – כאשר אתה אוכל לאט יותר תחוש תחושת שובע ומלאות אחרי כמות מופחתת של אוכל , וכי ואינך "חייב" לגמור הכל מהצלחת…מחקרים מצביעים על כך שתחושת מלאות הינה פועל יוצא של מספר הלעיסות שאתה לועס את האוכל, הזמן שאתה מקדיש לארוחה, עיצוב המנה המונחת בצלחת שלך, וכמובן הכמות. אכול לאט ותרגיש יותר שבע עם פחות אוכל.
  2. בחר מזון איכותי יותר – כאשר אתה אוכל באטיות אתה נהנה יותר מטעמו של האוכל. ככל שתקדיש יותר תשומת לב ומחשבה לאוכל, כך תעדיף מזון טבעי ובריא יותר על פני כל מזון אחר. מזון תעשייתי מעובד כך שטעמו טעים במיוחד ב-3-5 הנגיסות הראשונות. לאחר מכן, הוא מאבד מטעמו במידה רבה. מזון טבעי – שומר על טעמיו וניחוחותיו עד תום הארוחה.

  3. הפוך את הארוחה לאירוע חברתי – ארוחה הינה הזדמנות לבלות זמן משותף עם חברים ובני משפחה. זהו זמן לשוחח ולהחליף חוויות, להרגיש יותר מחובר…היתרון הוא שכך תקדיש יותר זמן לאוכל, לזמן לעיסתו, למרווח בין מנה למנה, ותחוש שבע יותר למשך זמן ממושך יותר.

  4. סיים את הארוחה בטרם תהיה שבע לגמרי – לקיבה לוקח 20 דקות כדי לייצר את ההורמון המעביר למוח את המידע בדבר מידת ורמת המלאות שאתה חש. תהליך זה אינו מתחיל לפני שהקיבה מתחילה להתכווץ. אם אתה אוכל יותר לאט אתה מעניק לעצמך משך זמן רב יותר של תחושת שובע, והזדמנות לסיים את הארוחה לפני שתרגיש "מפוצץ".

  5. הבטח את פעילות מערכת העיכול שלך – אכילה איטית מאפשרת לקיבתך זמן רב יותר לעיבוד המזון. אם אתה משגר אל הקיבה בתוך 5 דקות ארוחה "מכובדת", תמצא עצמך במצב בו היא אינה עומדת במשימה ואיננה מצליחה להתעכל. במקום זאת, הקצב לעצמך 20 דקות לפחות לאכילת אותה כמות, והתפקיד המוטל על קיבתך יהיה קל יותר. אכילה איטית תלויה גם בלעיסה ממושכת יותר ומעניקה לקיבתך נקודת פתיחה טובה יותר להתחלת תהליך העיכול.

    כיצד תאט את קצב האכילה שלך?

    1. קח מזון אל פיך.

    2. הנח את הסכין, המזלג והכף על השולחן.

    3. שחרר את אחיזת ידך מכלי האוכל.

    4. לעס את האוכל אשר בפיך היטב. שים לב לטעמים, למרקם, לצבעים, לעיצוב.

    5. בלע את המזון הלעוס עד אשר פיך יהיה ריק.

    6. קח שוב מנת מזון חדשה עם המזלג והסכין.

    7. חזור על התהליך כמו בפעם הקודמת. שים לב לכך שזמן הארוחה שלך מתארך.

    שים לב בתום הארוחה האם אכלת כמות מזון מופחתת.

    טיפים לאכילה נכונה והפחתה במשקל

    עשה שימוש בהנחיות אלה לשיפור הרגלי האכילה שלך וכך תתרום גם להפחתה במשקל ולבחירה נבונה יותר של סוגי המזון אותו אתה אוכל. בתרבות העכשווית אנו קולטים מסרים של אכילה מהירה, ללא מחשבה תחילה. אמץ את הרגלי האכילה הבאים ותמצא עצמך מפחית ממשקלך, אפילו ללא מאמץ מיוחד.

  1. הקדש זמן לארוחה – אל תאכל יחד עם עשייה נוספת. אל תקרא, תשוחח עם חברים בטלפון או תצפה בטלוויזיה במהלך הארוחה. פנה זמן מיוחד לארוחה והתרכז בה כל כולך.

  2. צפייה בטלוויזיה במהלך הארוחה מוסיפה קלוריות. מאות קלוריות מיותרות יתווספו לך אם תסגל לעצמך אכילה במקביל לכך לצפייה בתכניות הטלוויזיה החביבות עליך. אתה מרוכז בתכנית, אוכל בהיסח הדעת חטיפים וכל מזון אחר, ללא בקרה ושליטה.

  3. מחשבות על אוכל גורמות לרעב – הסר מהסביבה הקרובה שלך כל סממן העשוי לעודד אותך לחשוב על אוכל. נסה תרגילי נשימה נכונה כדי להרחיק את המחשבות, באם הן עולות.

  4. נה חטיפים ומאכלים מעוררי תיאבון מהמדפים המרכזיים במקרר שלך. זאת, על מנת לצמצם קשר עין עם מעוררי התיאבון. זכור תמיד כי יש לך מטרה – להפחית במשקלך.

  5. מזון הוא מצרך נגיש וקל להשגה. אחסן את המזון במקומות הדורשים ממך מאמץ כלשהו להשגתם. כך למשל שמור חטיפים ועוגיות בארון גבוה הדורש ממך לעלות על כסא על מנת להגיע אליהם.

  6. העלה את כמות האוכל הבריא שאתה צורך. במקום ירק אחד בארוחה אכול שניים או שלושה.

  7. אכול את הארוחות והחטיפים ליד השולחן – אכילה ושתייה בעמידה, הליכה, נהיגה או צפייה בטלוויזיה פירושה אכילה מרובה יותר מאשר ליד שולחן, באופן מסודר. הצב לעצמך מטרה – לאכול את כל ארוחותיך השבוע ליד השולחן.

  8. אכול לאט ובחר מזון איכותי ובריא.

  9. הימנע מאכילה כמנגנון פיצוי או הענשה. בחר לאכול למטרת שמירה על גופך.

  10. הקפד על איכות השתייה – הימנע ממשקאות העלולים "לתרום" מאות קלוריות מיותרות לגופך מידי יום. רבים מנסים להפחית ממשקלם,אולם אינם שמים לב לכך די הצורך. נסה במשך שבוע להימנע מכל משקה עתיר קלוריות.

  11. בחר תפריט בריא והיצמד אליו כהחלטה עקרונית ממנה אינך מתכוון לסטות משום סיבה.

  12. אל תעשה דיאטה, שנה הרגלי חיים. תכניות דיאטה הן תמיד זמניות. ערוך שינוי מהותי בהרגלי האכילה שלך והתמד בהם כאורח חיים.

  13. קנה אריזות קטנות של מזון – וכך תאכל פחות.

  14. הימנע מחטיפים – במשך הזמן כאשר תסתגל לכללי אכילה בריאים יותר יפחת גם הצורך בחטיפים.

  15. הימנע מלאכול ולשתות באותו זמן – שתה בנפרד מהארוחה והקדש תשומת לב לכל אחת מן הפעולות . שים לב לכמות ואיכות.

  16. סיים את הארוחה כאשר אתה חש שאינך רעב עוד. אינך "חייב לגמור מהצלחת".