Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

הכן גופך לחורף – אל תיתן לשפעת להשפיע עליך

בואו לנופש בריאות

החורף הגיע, השלגים, הגשמים, הימים הקצרים, נהייה יותר קר ואפשר לראות את בעלי החיים והצמחים מתחילים להתכנס פנימה ולהתכונן לחורף.

בחורף עולה שכיחות התחלואה במה שאנו מכנים "מחלות חורף". הצטננות /התקררות, דלקות בדרכי הנשימה ובריאות, דלקות אוזניים, סינוסיטיס ו"מלכת " מחלות החורף הלא היא השפעת.

יש יותר מהסבר אחד לתופעה אולם אין שום תיאוריה מדעית מנומקת ואחידה היכולה להסביר מדוע יש יותר אנשים החולים בחורף, מאשר בעונות אחרות. הדעות בנוגע לסיבות לעלייה בתחלואה בעונת החורף חלוקות לכאן ולכאן גם בין הרופאים וגם בין המטפלים ברפואה המשלימה.

בחלקו הראשון של המאמר, ננסה להביא כמה מהסיבות העיקריות היכולות להשפיעה לרעה על בריאותינו בעונת החורף. בחלקו השני, נלמד מה עלינו לעשות וכיצד עלינו להתכונן על מנת לעבור את החורף בשלום.

אז למה אנחנו חולים יותר בחורף?

שינויי מזג אויר: שינויים במזג האוויר יוצרים עומס על מערכת החיסון שלנו. התפקיד המרכזי של מערכת החיסון הוא לשמור על איזון תמידי של הגוף ומערכותיו. היא זאת שמגיבה לכל שינוי ו"איום" מבחוץ. אם כך למה אנחנו פחות חולים בקיץ? עונה שבה אנו חשופים גם כן להבדלים קיצוניים בטמפ'?.

ישנן כמה סיבות:

  • מערכת החיסון שלנו פועלת טוב יותר בטמפ' חמה ולחה, מאשר בטמפ' קרה ויבשה.
  • החיידקים והוירוסים המשגשגים במזג אויר קר ויבש הם בדכ' אותם אלו הגורמים למחלות של דרכי הנשימה העליונות ומערכת הנשימה.
  • ביחד עם הסיבות הנ"ל. יש לנו נטייה להצטופף יחד בחדרים מחוממים ולא מאווררים. בתוספת של שיעולים ועיטושים הדבר יכול להעלות את הסיכון "לתפוס" אורח לא רצוי על הדרך.
  • בגלל מזג האוויר הקר, יש לנו נטייה להתרחק יותר ממים. הדבר יכול להוביל לכך שלא נשתה מספיק וגם לא נרחץ את ידינו בצורה מספקת. התייבשות ביחד עם היגיינה לקויה יכולים להוביל לירידה בתנגודת החיסונית שלנו.
  • הקור גורם לירידה בזרימת הדם ונוזל הלימפה ולפגיעה בהזנת הגוף וניקויו מפסולת. הדבר עלול לגרום לנו להיות חלשים ופגיעים יותר.
  • ירידה בכמות שעות האור: ירידה במספר שעות האור מובילה לירידה ברמות הסרוטונין בדמנו. ירידה ברמות הסרוטונין משפיעה על החיוניות שלנו ועל מצב רוחנו. ידוע שמצב רוח טוב וחיוניות פיזית חשובים ביותר לתפקוד מערכת החיסון.
  • תזונה נכונה: בחורף אנו נוטים לאכול יותר מזון הגורם לתגובה חומצית בגוף (הרבה חלבון מן החי, שומנים, מזון מבושל יתר על המידה וסוכרים). בגוף חומצי, מתקשה מערכת החיסון שלנו לתפקד כראוי ויש נטייה גדולה יותר להתפתחות מצבי דלקת. בנוסף יש לצריכת יתר של סוכרים השפעה לרעה על מספר תאי הדם הלבנים (הסוכר מפחית את מספרם בדם) ומוריד את ההתנגדות החיסונית שלנו.

לסיכום
הבאנו כאן כמה מהסיבות האפשריות לעלייה בתחלואה בחורף. עכשיו בואו נראה כיצד ומה אנחנו יכולים לעשות כדי לעבור את החורף בשלום.

אם נבחן את אותם מקרים של שפעת שמסתבכים, נוכל לראות התאמה מאד ברורה בין הסיבוך לבין מצב בריאותי לקוי מלכתחילה. לשפעת יש נטייה "להיות חזקה על חלשים" ואצל כל אחד היא תתיישב , בדכ', במקומות החלשים ביותר.

לכן המפתח לחורף שקט הוא:

  • חיזוק ותמיכה במערכת החיסון.
  • הזנת הגוף בחומרי התזונה להם הוא זקוק
  • שמירה על גוף נקי מרעלים ופסולת.
  • עצות לחיזוק והכנת הגוף לחורף:

תזונה:
הזן את גופך במזון אורגני, טבעוני ומזין המספק לו את כל חומרי התזונה להם הוא זקוק, מבלי להעמיס עליו. מזון שכזה תורם לסביבה בסיסית , מחזק ומשקם את מערכת החיסון ותורם לניקוי רעלים.

נסה לצרוך ירקות ופירות בעונתם. ירקות ופירות של חורף יתקבלו בצורה "טובה" יותר בגוף, מאשר אלו של הקיץ (להם , בדכ', יש השפעה מקררת על הגוף).

מזון "טוב" לצרוך ממנו:

ירקות עליים ירוקים, נבטים ונבטוטים. זרעים ואגוזים (לא יותר מדי ומושרים כמובן).
ירקות עזי צבע שניתן לצרכם ללא בישול (גזר, דלורית, סלק).
ירקות בעלי חריפות "חרדלית" כגון :חרדל, גרגר הנחלים, אורוגלה, בצל, שום, צנון/ית, לפת וירקות ממשפחת הכרוביים (כרוב, כרובית, ברוקולי וכו').
תבלינים "מחממים" כגון: קורנית, בזיליקום, ג'ינג'ר, קינמון, רוזמרין ועוד.
פירות כגון: גואייבות (עשירות מאד בויטמין c ), תפוחים, אגסים, אשכוליות, פומלות ופירות יער טריים וכהים.

שתייה:
הקפידו על שתייה מרובה כדי להימנע מהתייבשות.
שתו חליטות מתבלינים "מחממים".
הימנעו משתיית אלכוהול, קפה שחור, קולה ומשקאות אנרגיה למיניהם למשקאות אלו יש נטייה להבריח נוזלים ומינראלים מהגוף ולהכביד על הכבד. מה שמקשה עלינו לשמור על תנגודת חיסונית ולנקות מזיקים החוצה.

הוסיפו לתפריטכם מיץ עשב חיטה במקום הנ"ל. הוא יזין ויחזק את מערכת החיסון והגוף כולו.

מזון "רע" להימנע ממנו:

מזונות מקררים ויוצרי ליחה המחלישים מאד את הלבלב, הקיבה והלב. מזונות מסוג זה הם: מוצרי חלב (כולל גלידות), מזון קר, ירקות ופירות " מקררים" מזון שמן מדי ו/או מטוגן ופחמימות ריקות כגון: קמח וסוכר לבן ומוצרים העשירים בהם.

מזונות אשר מעמיסים על הכבד ומערכת ההפרשה ואשר יוצרים מתח מיותר בגוף כגון: מלח בשימוש מוגזם, מזונות עשירים בשומן רווי, שומנים צמחיים שעברו הקשייה (כגון מרגרינה) ושומנים באיכות ירודה, מזון מטוגן ושמנים מזוככים, מוצרים המכילים קמח לבן , סוכר לבן ביחד עם שמנים מוקשים כגון: מוצרי מאפה מוכנים, חטיפים מלוחים, ממתקים וטבעולים למיניהם, מוצרי בשר מעובדים (מעושן למשל) ובשרים שעברו צלייה על פחמים.

משקאות קלים ומזון המכיל: חומרים משמרים, צבעי מאכל, פוספאטים, ניטריטים, חומרי טעם וריח, מייצבים וממתיקים מלאכותיים ומזונות מעושנים למיניהם.

תחזוקת הגוף והיגיינה:

דאגו לכסות את קצותיו של הגוף (כפות ידיים, רגליים, האוזניים והראש כולו) בנוסף הקפידו על כיסוי טוב של הגב התחתון. מקומות אלו רגישים במיוחד לחדירה של רוח וקור ויכולים לגרום לפגיעה בחיוניות הכליות , הריאות והכבד החיוניים מאד לשמירה על גופינו ממזיקים.

מומלץ לחמם (ע"י בקבוק חם או אמבטיה) את כפות הרגליים, הגב התחתון ואזור הגב התחתון פעם ביום למשך כ 20 דקות בפלח הזמן בין 17 ל 19 בערב. חימום הכליות עוזר לחימום הגוף כולו.

השתדלו לשטוף ידיים לעיתים קרובות יותר. הרבה מהחיידקים והוירוסים מתרכזים שם. למעט עור גופינו, כפות הידיים הם חלק הגוף בעל "חתימת המגע" והחשיפה הגדולים ביותר בגוף (ובחורף, אפילו יותר מהעור שלנו) נסו להתעטש לתוך טישיו ולא לתוך הידיים. זירקו את הטישיו לפח, לאחר מכן וכך אולי תוכלו להימנע מזיהומים ויראליים וחיידקיים מיותרים.

קפיצות מתונות על קיפצית או על העקבים, מידי בוקר, ימריצו את זרימת הדם ונוזל הלימפה ויעזרו בהמרצת והחייאת הגוף ובניקוי פסולת ורעלים.

פעילות פיזית מתונה כגון : צעידת בוקר,  טאי צ'י, צ'י קונג ויוגה. תהיה אף היא מועילה מאד.

מצאו לכם מקום המואר באור השמש. ופנקו את עצמכם באמבטיית שמש נינוחה של לפחות 15 דקות בכל יום.

איכלו בנחת ובשלווה והימנעו ממתח מיותר עד כמה שניתן. פיתחו כל ארוחה בתה מתבלינים מחממים (ראו רשימה). פעולות אלו יתמכו במערכת העיכול ויעזרו לגוף לשמור על חיוניות וחוסן. בכלל השתדלו לאכול ארוחות קטנות ותכופות יותר, כדי לא להעמיס על מערכת העיכול.

נסו למצוא דרכים לצאת מהמתח והלחץ. מתח הוא אחד מהגורמים העיקריים הפוגעים בעמידות הגוף למחלות. מצאו לכם דרכים להפחית מתח. זה חיוני לבריאותכם. עסקו יותר בכל מה שגורם לכם נחת רוח (אבל לא על חשבון הבריאות שלכם כמובן) נסו לנוח יותר. כמו בעלי החיים והצמחים , גם אנחנו צריכים להוריד הילוך ולחזור הביתה פנימה. בחורף חשוב לשמר אנרגיה, לתפקוד מיטבי של גופינו.

תמיד השאירו חלון אחד קצת פתוח. אוורור המרחב המחומם והסגור, חשוב כדי לשמור על "היגיינת האוויר" בחדר.

השתדלו לאכול בשעות האור ולנוח בשעות החושך. שתי המערכות החשובות ביותר לבריאותינו הן מערכת העיכול ומערכת החיסון. הראשונה מזינה אותנו והשנייה שומרת עלינו. שתי מערכות אלו מוזנות מאותה מערכת עצבים ומתקשות לעבוד בו זמנית. לכן גופנו בנוי באופן הזה שמערכת העיכול דומיננטית יותר בשעות האור. ואילו מערכת החיסון דומיננטית יותר בשעות החשכה. ושתי המערכות הללו מתפקדות בצורה הטובה ביותר כשאנחנו רגועים ושלווים.

עד כאן להפעם. כמו ששמתם לב עסקנו כאן רק בהמלצות שקשורות למניעתן של מחלות החורף. על תרופות סבתא וטיפים לטיפול טבעי במחלות החורף, בפעם הבאה.

שתהיו לי בריאים. יזהר.

* הכתוב כאן אינו המלצה רפואית ואינו בא להחליף התייעצות עם מטפל מומחה מכל סוג שהוא.