גירושים – כגורם למצבי מתח, לחץ וחרדה
בואו לנופש בריאותהתמודדות עם גירושים דומה במידה מסוימת לכל חווית אבל או אובדן. כיצד נוכל להתמודד עם התקופה המאתגרת הזו?
כל אדם מגיב בצורה שונה לגירושים. בתקופה זו חווים שלבים הדומים במהותם לשלבי אבל ואובדן על מותו של אדם אהוב. הבנה מעמיקה של הציפיות שלך מעצמך, תסייע לך במציאת דרכך, אך הרגשות השליליים עדיין יישארו עמוק בלב פנימה, וכדאי לעשות להפחתת עוצמתם. התהליך נמשך בקצב שונה מאדם לאדם אך תמיד עליך לזכור כי אתה נמצא בדרך לריפוי ולתקווה חדשה.
השלבים הרגשיים בתהליך הגירושים:
הכחשה: אינך מאמין כי זה קורה דווקא לך. אתה מסרב להאמין כי היחסים הסתיימו ונאבק בניסיון למצוא פתרונות לבעיות בנישואים. אתה משקיע זמן באמונה כי אם תאמר את המילים הנכונות – בן/בת זוגך ישובו הביתה.
הלם: תחוש כעס, זעם רב ואף קהות חושים מסוימת, או אפילו שאתה עוד מעט "משתגע". תנוע בין ייאוש, מהעובדה כי נישואיך הסתיימו, לבין תקווה כי ישוקמו בכל זאת. קשה מאוד יהיה להתמודד עם המצב החדש ולהתגבר עליו כאשר רגשות כאלה מציפים אותך. פחד עלול להציף אותך כאשר תחשוב על עתידך – לבד. תשקיע מחשבה רבה בהישרדות העתידית שלך, האם תמצא שוב אהבה? האם הכאב יחלוף אי פעם או שתחוש אותו כל חייך? כיצד תסתדר מבחינה כלכלית? האם חברים ישמרו אמונים? כיצד תמצא מסגרות חברתיות חדשות? כיצד תתמודד עם הסביבה?
ניסיון להבין מה קרה שם: תנסה להבין רציונאלית מה קרה לך שם. אם תוכל להבין, הכאב עשוי להתעמעם קמעה והכל שוב יראה הגיוני. תספר לעצמך סיפורים כדי שהכל ישמע הגיוני והדמיון שלך "יעבוד שעות נוספות". תשאל את עצמך שוב ושוב האם יכולת לעשות משהו שלא עשית, איפה טעית? אולי בן/בת זוגך כלל לא אהבו אותך? ואולי נישואיך היו בכלל כמו חיים בשקר.
בתקופה זו נערך עיבוד מחדש של אירועים ותהליכים. תחוש כי לעיתים אינך בשליטה על מחשבותיך וכי אתה עסוק באובססיביות בכישלון נישואיך. דיכאון עלול להתפתח בשלב זה ויש לעשות הכל כדי להימנע מלהגיע למצב זה.
בין לבין, תקווה להבנה
אתה עדיין אוחז בתקווה כי נישואיך ישוקמו. יש רצון לשנות הכל ובלבד שבן/בת זוגך ישובו הביתה. הדבר החשוב ביותר להבין בשלב זה הוא שאינך יכול לשלוט ברגשות, במחשבות, בתקווה או בפעילותו של אדם אחר.
להיות מסוגל לשחרר
בשלב בו תגיע להכרה ותעכל כי הנישואים הסתיימו וכי אינך יכול עוד לומר או לעשות דבר כדי לתקן, תהיה מוכן יותר לסלוח על טעויות ולקחת אחריות על חלקך בשברון נישואיך. תתחיל לחוש בחופש ובתקווה לעתיד.
קבלה – המחשבות הטורדניות חולפות. הצורך לשקם את נישואיך כבר מאחוריך ואתה מבין כי יכולים להיות לך חיים עצמאיים ומספקים גם לבד ובחברתם של אנשים חדשים. תוכל להביט סביבך ולהתחיל לתכנן תכניות חדשות. זוהי תקופה של צמיחה והתחדשות, נכונות ללכת קדימה ללא חשש להעניק ללב אפשרות חדשה להרגיש.
תן תקווה ותגלה כי יש חיים אחרי הגירושים וכי העתיד עשוי להיות בהיר הרבה יותר מבעד לכאב שכבר חווית.
כמה דרכים לטיפול במתח וחרדה כתוצאה מגירושים
תקופת הגירושים גורמת לתופעות רגשיות ופיזיות בעוצמות שונות אצל אנשים שונים. כיצד עוברים הלאה וממשיכים בחיים חדשים שאחרי הגירושים?
הכל תלוי במידת הנכונות והמחוייבות האישית שלך כלפי עצמך לגרום טוב לעצמך. זיהוי מצבי הלחץ והחרדה בהם אתה נמצא ורכישת כלים להתמודדות עימם, הינם הכרחיים בדרך לחיים בריאים.
הנה כמה עצות שיסייעו לך בתהליך הקשה לאחר גירושים, ובהתמודדות עם המצב הרגשי אליו נקלעת:
1. הענק תשומת לב רבה לצרכיך הרגשיים: השתתף בקבוצת תמיכה חברתית של אנשים במצב דומה לשלך, ושתף בחוויותיך הרגשיות מומחה – פסיכולוג או יועץ לטיפול משפחתי.
2. הקפד על בריאותך – בקר את רופא המשפחה בקביעות – אל תדלג על בדיקת "צ'ק אפ". אם אתה חש שאתה חולה, קבע תור כבר בשלב הראשון של המחלה כדי להימנע מהידרדרות מצבך.
3. הימנע מהרגלים חדשים ומזיקים: עישון, שתיית משקאות חריפים, אכילת יתר והימנעות מפעילות גופנית.
4. עסוק בפעילות העשויה לשפר את מצבך הריגשי והגופני:
* הקפד על תזונה נכונה ונבונה – אל תשכח לאכול, אל תדלג על ארוחות, אכול מזון טבעי ובריא, טרי, עשיר בויטמינים ומאוזן, אשר יספק לך את כל מה שגופך זקוק לו. דאג לחטיפי בריאות זמינים והקפד על שתיה מרובה של מים. הימנע ממיצים ממותקים וממשקאות מוגזים. מומלץ לך לצרוך ויטמינים ותוספי מזון במידה מבוקרת.
* שמור על כושר גופני תקין – הקפד על פעילות גופנית סדירה במסגרת אימון יומי קבוע. אין דבר התורם למצב הרגשי יותר מאשר פעילות פיזית העשויה לסייע בהפגת כאב, כעס ודאגה.
* התמקד בשינוי גישתך לחיים – השתתף בסדנאות לחשיבה חיובית, דמיון מודרך, מדיטציה, יוגה, תנועה ויציבה נכונה, יוגה צחוק, הומור ככלי במערכות יחסים, ועוד.
* השקע בטיפוח עצמי – רכוש מלתחת בגדים חדשה, בקר במספרה לעיתים קרובות, לך לביקורת קבועה אצל רופא השיניים שלך, הקפד על הגיינה אישית גבוהה. פעולות אלה נראות כמובנות מאליהן, אולם אנשים נוטים להזניח את עצמם בתקופות רוויות מתח ולחץ. הזנחה פיזית עלולה לגרום למחלות ואף לדיכאון.
* הקפד על שינה מספקת ונוחה.אם אתה מתקשה להירדם – השתמש בתרופות על בסיס טבעי שיקלו עליך בכך. הימנע מאימון גופני בשעה הקרובה לשעת ההליכה לישון ומצפייה בתכניות טלוויזיה רוויות מתח.
* ערוך שינויים בבית – החלף את הרהיטים, תלה תמונות חדשות על הקיר, רכוש וילונות חדשים, עשה למען שינוי התפאורה והאווירה בבית.
* צא לבלות במסגרת חברתית לעיתים קרובות. הקף עצמך באנשים בעלי אנרגיות חיוביות. אל תתבודד.
* פנה זמן להנאות קטנות שיהפכו את היום שלך למיוחד. סמן ביומנך עת לעיסוקים שיגרמו לך הנאה ויעלו חיוך על שפתיך. צא לטבע, לפארק, לתערוכת אמנות, למופע מוזיקלי בסגנון האהוב עליך. קרא ספר טוב, עשה אמבטיה חמה, עסוק בתחביב חדש. שינוי האווירה יסייע בהפחתת רמת המתח.
5.הנח לבעיות שאינן בשליטתך – אם אתה מתמודד עם מצב כואב – למד לתת לו לחלוף. קח לעצמך את הזמן כדי לערוך אבחנה מעמיקה ולהבין מה טוב עבורך. הישאר ממוקד במטרה עליה אתה יכול לקחת אחריות והשאר את כל היתר מחוץ לתחום שלך.
6. הענק לעצמך את הזכות להרגיש. רגשות חיוביים או שליליים הם דבר טבעי. מה אנו עושים עם הרגשות המשחקים תפקיד כה משמעותי באיכות החיים שאנו חווים? כאשר אתה עסוק בבחינת רגשותיך, אל תניח להם להשתלט עליך ולגרום לך לחולי. אם אתה פגוע וכועס, הטוב ביותר הוא למצוא אוזן קשבת שתסייע לך לפרוק את רגשותיך ולהימנע מ"לשמור אותם בבטן" לאורך זמן.
7. שנה את הציפיות שלך במישור הרגשי – לאיש מאיתנו אין שליטה, בקרה ואחריות על רגשותיו של אדם אחר. אנו נוטים להאמין כי במהלך נישואינו אנו בעלי יכולת כזו, אולם אנו לא, וכעת במהלך גירושים עוד פחות. נסה להפסיק לחשוב על רגשותיו של בן או בת הזוג שלך, התמקד ברגשותיך שלך, בתוצאות שהם נושאים עבורך ולמד לקבל אותם.
8. הימנע מהחלטות חפוזות – כאשר אתה שרוי במצב של מתח נפשי גבוה הרי שהחלטות או שינויים בחייך, מוטב שלא ייעשו עד אשר יהיו בידיך כל הנתונים הדרושים. קח לעצמך את הזמן הנדרש עבורך על מנת לבחון את כל האפשרויות העומדות בפניך. קבל החלטות נבונות ובשיקול דעת רגוע ונינוח ככל האפשר.
9. שחרר את הרגשות השליליים לדרכם ועבור הלאה. קח את הזמן הנדרש עבורך כדי להחלים מגירושיך ומרגשות האובדן. התבונן פנימה וקח את האחריות האישית על חלקך בתהליך שהוביל לגירושים. סלח לעצמך ולבן/בת זוגך ואל תניח לרגשותיך השליליים מנישואיך וגירושיך להיות חלק ממערכת יחסים חדשה.
חוות הבריאות "מצפה אלומות" מעניקה לך אי של שלווה באמצע החיים. הפעילות בה מושתתת על פילוסופיית הריפוי הטבעי של ד"ר אן ויגמור. בחווה מתקיימות סדנאות בנושא ניקוי גוף, צום מיצים, תזונה נכונה וניקוי רעלים, ופעילות ענפה בתחום הנפש – סדנאות לחשיבה חיובית, דמיון מודרך, יוגה, מדיטציה, נשימות, צ'י קונג, וגם הליכה בשבילי ונופי הסביבה באוויר הצח התורמת להרגשה כללית טובה. שיטת אן ויגמור רואה את הגוף, הנפש והרוח כמכלול. השיטה מציעה אורח חיים טבעי התורם למניעת מחלות ומעניק כלים לרפאן. המוטו של השיטה – "היה אתה הרופא של עצמך" וכן "יהיו מזונותיך תרופותיך" (היפוקראטס). השיטה מלמדת כי האחריות לריפוי מוטלת על האדם עצמו.
זוהי הזדמנות עבורך לחוות התנקות פיזית ורגשית ממשקעי עבר ומטענים מיותרים ומכבידים, ולפתוח פרק חדש בחייך – רגוע , נינוח ומלא תקווה ואופטימיות.