בית הבריאות אלומות » מאמרים ומתכונים » מאמרים ומתכונים » כל האמת על שומנים
כל האמת על שומנים
בואו לנופש בריאותשם המחבר: שירלי קמינגס
המילה שומנים מרתיעה אותנו בדרך כלל בשל הקשר שלה להשמנה. יש שומנים החיוניים מאוד לבריאותנו, לספיגת ויטמינים A, D, E, K, למראה העור ולתהליכים חיוניים בגוף. חשוב להבדיל בין שומנים בריאים ולא בריאים, וזכרו כי מידה ואיזון הן מילות מפתח.
שומנים בריאים:
- מזונות המכילים שומן חד בלתי רווי: אבוקדו, שמן זית, זיתים, שקדים, אגוזים.
- מזונות המכילים שומן רב בלתי רווי: שומן רב בלתי רווי נמצא במזונות המכילים אומגה 3 ואומגה 6, למשל: שמן או זרעי שומשום, חמניות, שמן שקדים ואגוזים.
שמן המחומם בכל צורה שהיא אינו משפר את רמת שומני הדם. מומלץ לקנות שמן בכבישה קרה.
שומן רווי
מומלץ להמעיט באכילת מזונות המכילים שומן רווי, אך יוצא מהכלל הוא שמן הקוקוס. מחקרים מראים כי שמן הקוקוס מתחמצן פחות בבישול ואפייה בהשוואה לשמנים אחרים שמתחמצנים והופכים למזיקים. שמן קוקוס איכותי רווי בחומצות שומן בינוניות באורכן, אשר כמותן ניתן למצוא בחלב אם (חיוניות להתפתחות מערכת החיסון של התינוק).
שמן קוקוס: כוכב בריאות!
שמן שאינו מתחמצן, לכן אפשר גם להשתמש לטיגון. הוא מייעל את חילוף החומרים בגוף ואף מוריד רמות סוכר בדם.
ילדים בגילאי חצי שנה עד שלוש צריכים לצרוך שומן להעצמת ספיגת ויטמינים ומינרלים, שנספגים טוב יותר בשומן (גם למבוגרים), משום שהם בתהליך האצת גדילה. לכן מומלץ מאוד לשלבו בתזונת ילדים.
שמן הקוקוס מורכב משלוש חומצות שומן: קפרית, קפרילית ולאורית. המבנה שלו דומה מאוד לקולסטרום – חלב האם הראשוני. שלוש החומצות הללו הן נוגדות זיהום חזקות ביותר, שפועלות נגד חיידקים, וירוסים, פטריות וטפילים. לכן שמן הקוקוס מעולה לדלקות וגינאליות במריחה מקומית. הוא גם עוזר מאוד לאנשים עם בעיות עיכול.
שמן קוקוס בקוסמטיקה
המרקם המיוחד של שמן הקוקוס הופך אותו לאידיאלי לשימוש בקוסמטיקה. מהסיבה הזו הוא שימש כקרם פנים עוד לפני אלפי שנים. בחורף ובעונת המעבר, עד 24 מעלות, הוא נוקשה וקל למריחה, ובקיץ הוא הופך לנוזלי ויש לאחסן אותו במקרר, שם הוא מתקשה למרקם של חמאה.
משום שהוא מכיל חומרים נוגדי חיידקים, דלקות ופטריות, זהו קרם הרגליים הטוב ביותר בעולם, שמונע התפתחות פטריות וריח רע. ניתן למרוח אותו על כפות הרגליים לפני השינה, ולראות כבר למחרת בבוקר שיפור במרקם, ביובש ובסדקים.
יעיל גם כקרם לשפתיים יבשות וכמסכה לשיער דהוי ויבש. אפשר להשתמש בו גם כקרם שיער להענקת ברק ורכות.
יתרונות אקולוגיים של שמן קוקוס
לשימוש בשמן קוקוס יש גם יתרונות אקולוגיים. הוא לא מכיל כימיקלים תעשייתיים, ומוריד את הצריכה הכללית, כיוון שמי שמשתמש בו לא זקוק לקרם עיניים, צוואר ושיער בנפרד – קרם אחד עושה הכול.
מחקר מעניין בנושא:
במחקר של ד"ר ניופורט בעקבות מחלת האלצהיימר של בעלה, התגלה שכאשר שמן קוקוס עובר מטבוליזם בגוף והופך לקטונים, נוצרת לא רק הגנה מפני ההיארעות של מחלת האלצהיימר, אלא אף הופכת את כיוון המחלה לגמרי. יתר על כן, זה גם טיפול פוטנציאלי למחלת פרקינסון, מחלת הנטינגטון, טרשת נפוצה (ALS – מחלת לו גריג), אפילפסיה, וסוכרת סוג 2.
מומלץ לקנות שמן קוקוס בכבישה קרה. ניתן למצוא בחנויות טבע וברשתות הפארם.
מחיר ל-1 ק"ג שמן קוקוס אורגני: 65 ₪ (רק תחשבו כמה אנחנו מבזבזים על קוסמטיקה בדרך כלל…).
מומלץ לאכול כף ביום.
שומנים לא בריאים:
- מן הצומח: שמן דקלים, שמנים מזוככים וכל מוצר המכיל שומן צמחי כמו: גלידות, עוגיות מוכנות ומיני מאפה קנויים.
- מן החי: איברים פנימיים של בשר בקר ועוף כמו: מוח, כליות, כבד וכו', עור של עוף, חלקי בשר שמנים ושומן של בשר ועוף, נקניק, נקניקיות, בשר טחון קנוי, קבב והמבורגרים מוכנים, בשר מקופסאות, גבינות שמנות.
- שומן טראנס: נוצר בתהליך לא טבעי, בתנאי מעבדה, על ידי דחיסת מימנים, ונמצא כגורם עיקרי למחלות כרוניות הקשורות ללב וכלי דם.
נעשה בו שימוש רב בתעשיית המזון. נמצא במרגרינה, חטיפים, עוגיות קנויות ודברי מאפה קנויים. מוצרים שאמורים להיות נוזליים בטמפרטורת החדר אך מצויים במצב צבירה מוצק, כגון סוגים מסוימים של שוקולד.
בברכת בריאות והעיקר החיוך!
שירלי קמינגס – תזונה ואורח חיים בריא ומאושר, ניקוי הגוף מרעלים