טיפים להרגלי אכילה נכונים
בואו לנופש בריאותאיך נסייע לעצמנו לסגל הרגלי תזונה נכונה ובריאה?
- התחילו את היום עם ¼ כוס מיץ עשב חיטה סחוט או כוס מים מהולה במיץ מחצי לימון או לימון שלם. מיץ עשב החיטה מנקה את דרכי העיכול, מטהר את הדם, מחזק מערכת חיסון, מגביר אנרגיה ומוריד רמות סוכר ומזרז הרזיה. הלימון מסייע בהפעלת אנזימי הכבד ומשפר את העיכול.
- איכלו ארוחת בוקר טובה. ארוחה זו תתמוך בכם לשארית היום.
- אל תדלגו על ארוחות. בין הארוחות איכלו פרי (רצוי תפוח, אגס).
- במידה והדבר אפשרי, איכלו ארוחה עיקרית בצהריים. זה הזמן בו מערכת העיכול נמצאת במיטבה.
- איכלו 4-5 מנות ירקות ו 2-3 מנות פרי (מנה = ½ כוס). הקפידו לאכול נבטים ועלים ירוקים מידי יום (חסה ערבית, תרד, מנגולד, רוקט, גרגיר הנחלים). גופנו זקוק לכלורופיל שבצמחים, כדי להגן עלינו מרדיקלים חופשיים (נזקי שמש ונזקים סביבתיים).
- הוסיפו לתפריט היומי דגנים מלאים וקטניות, וכן זרעים ואגוזים.
- הקפידו לשתות 8-10 כוסות מים ליום (רצוי כל שעה עגולה). שתייה מרובה מפחיתה את תחושת הרעב ומזרזת את הקצב המטבולי של הגוף.
- השתדלו להעדיף בטטות על פני תפוחי אדמה. הערך התזונתי של בטטה עולה פי כמה על זה של תפוח אדמה, וכן היא עשירה בביטא קרוטן (ויטמין A) ובסיבים תזונתיים, דבר המתבטא בעיכול איטי יותר והעמסת סוכר איטית יותר על מערכת הדם.
- לעיסת המזון חשובה ביותר. לעסו אותו עד אשר יהיה כמעט נוזלי, בטרם תבלעו. (המהדרין טוענים שיש ללעוס כל "ביס" 36 פעם.) איכלו לאט ולא בחיפזון, בנחת, בישיבה ולא בעמידה. לעולם אל תבלעו גושי מזון לא מעובדים. תהליך העיכול מתחיל בפה בעזרת הרוק, והאנזימים שבו מסייעים לעיכול ראשוני של העמילנים. התועלת שיש בכך היא, שהדבר מונע תסיסת יתר של המזון במעיים.
- לא לאכול בזמן כעס, לחץ ומתח גורמים להפחתה בהפרשת מיצי עיכול.
- לא לאכול חם מדי או קר מדי, כי הדבר עלול להזיק לפלורה הטבעית של המעיים.
- לא לאכול בשעת מחלה, כאשר הינך חש/ה בכאבים או בשעה שעלה חומך.
- השתדלו לא לשתות בעת הארוחה, כדי לא לדלל את מיצי העיכול. רצוי לשתות חצי שעה לפני הארוחה או שעה אחריה. אם מתקשים בכך אז לא יותר מ- ½ כוס במהלך הארוחה, בתנאי שלא לוקחים לגימת מים כשיש מזון עמילני בפה.
- איכלו את ארוחת הערב 4 שעות לפני השינה. בלילה יש ירידה בהפרשת מיצי העיכול.
- כיצד נמנע תחושת גזים במערכת העיכול: להנביט קטניות לפני אכילתן. בדיאטה צמחונית מרכיב השעועית והקטניות חשוב. לכן, ניתן להקטין את תחושת הנפיחות ע"י הנבטה של קטניות. חלב ומוצרי חלב עשויים אף הם לגרום לגזים אם רמת הלקטז אצלך נמוכה (לקטז הוא האנזים הדרוש כדי לעכל לקטוז שהוא סוכר החלב).
- למעט באכילת מזונות שומניים – מזונות עתירי שומן, מזונות מטוגנים, רטבים על בסיס שמנת נוטים להגביר את תחושת המלאות והגזים.
- לצמצם את הצריכה בתחליפי סוכר – קרוב למחצית האוכלוסיה מתקשה בספיגת הסורביטול והמניטול המצויים במזונות מכילים תחליפי סוכר, ממתקים ומסטיקים. כמות הסורביטול המצויה בחמישה מסטיקים ללא סוכר יכולה לגרום לגזים ולשלשולים. הסטביה איננה מעלה את רמות הסוכר בדם והיא מופקת מצמח בשם זה. היא יכולה להוות תחליף מצוין לסוכר.
- אל תיעזר/י בכדורים נוגדי חומציות – הם מנטרלים את חומציות הקיבה כדי להקל על צרבת, אולם אינם מקלים על הגזים.
- היעזר/י בכמה מוצרים נגד גזים – הוספת אנזימי עיכול מצמצמת את כמות הגזים.
- זיכרו – מילת המפתח היא איזון.מדברי היפוקרטס – "יהא מזונך תרופתך ותרופתך תהא מזונך".