לחץ דם גבוה, מצב נפשי ותזונה נכונה
בואו לנופש בריאותכיצד מושפע לחץ הדם מאורח החיים שלנו, וכיצד ניתן לאזן אותו
לחץ דם גבוה הוא תופעה שאיננו יודעים לשייך לה גורמים מדויקים.
כאשר אדם לחוץ, עייף, מתוח, הגוף מגיב בהתאם, ידוע שלחץ הדם נשלט על-ידי מערכת העצבים הסימפתטית והורמונים מסוימים.
מאות אלפי ישראלים לוקים ביתר לחץ דם במידה זו או אחרת, נתון שמצטרף לסטטיסטיקה המבהילה שלפיה גורם המוות מספר אחד בישראל הוא מחלות לב וכלי דם. יתר לחץ דם מושפע כמובן מתורשה, אבל לא רק ממנה, אלא גם מפעילות גופנית ירודה, תזונה עתירת שומן ועישון כל אלה תורמים גם הם לעלייה בלחץ הדם, ומכאן לסיכון גבוה להתקף לב ולשבץ מוחי. זוהי תופעה שאין לה תסמינים מורגשים (למעט במקרים קיצוניים) והיא מתגלית בבדיקת לחץ דם שגרתית אותה מבצע הרופא.
מחקרים רבים יצאו בנושא הקשר בין לחץ דם ומצב נפשי:
מחקר שוודי שנערך לאחרונה[1] קבע שאנשים הגרים בקרבת נמל תעופה נמצאים בסיכון ל-לחץ דם גבוהה יותר מהממוצע, בגלל רעש המטוסים החזק. המחקר, שנערך בראשות ד"ר מטס רוזנלונד ממכון קרולינסקה בשטוקהולם, עקב אחר 2,027 איש במשך כעשר שנים ומצא כי אחוזים גבוהים מאלו שגרו בקרבת נמלי תעופה סבלו מיתר לחץ דם. ייתכן כי רעש המטוסים הקבוע מעל ראשיהם גרם ללחץ נפשי כרוני אצל חלק מהאנשים, והעלה את לחץ דמם", ד"ר רוזנלונד מסביר ש"הרעש החזק הפריע להם לישון, להתרכז ולהירגע וכן שעדיף שאנשים ימצאו דירה יותר שקטה ומתאימה. כזו שתסב להם אושר". הנתון המדאיג מהמחקר מדבר על כך שחלק מהנחקרים שגרו, בזמן המחקר, באזורים המוגדרים כ"רועשים ביותר" היו בעלי סיכויים גבוהים יותר לסבול מלחץ דם גבוה ביחס לנחקרים האחרים שחיו באזורים המוגדרים כ"שקטים" (ב 19% יותר).
החוקרים עקבו אחר 140 נבדקים המתגוררים בסמוך לשדה התעופה הית'רו שליד לונדון, ושלושה שדות תעופה גדולים באירופה. החוקרים בחנו לחץ הדם של הנבדקים בלילה, במרווחים של 15 דקות בין מדידה למדידה ככל הנראה ישנו קשר בין רמת הורמון הדחק הקורטיזול [2] לבין לחץ הדם. (הגוף מפריש רמות גבוהות של קורטיזול כתגובה למצבי לחץ, חרדה ודחק ,והוא האחראי לכמה וכמה שינויים בגוף המיוחסים למתח.) המחקר הבא של אותם חוקרים יערך בנושא הורמון הקורטיזול ולחץ הדם. תוצאות דומות התקבלו גם אצל נבדקים שגרו בסמיכות לכבישים סואנים. עוד נמצא כי ככל שגבר הרעש, כך גברה העלייה בלחץ הדם. אחת מהן נובעת מפעילותו של הורמון הקורטיזול המוגדר כ"הורמון הלחץ", בהיותו המסקנה ברורה כי לרעש יש השפעה פסיכולוגית המתבטאת בעייפות, מתח ופגיעה בכושר הריכוז וכושר העבודה, בסקר שנעשה בלונדון נמצא שמבין האנשים שגרים באזור נמל התעופה הגדול של העיר הגיעו לבתי חולים למחלות נפש פי שמונה יותר מקרים מאשר מאזורים שקטים יותר. באם נמשיך את מסקנות המחקר נוכל להסיק, כפי שהחוקרים הסיקו שגם רעש בתוך הבית ורעש כתוצאה מתחבורה רגילה מעלים את לחץ הדם כמו רעש של מטוסים.
חוסר הסתגלות של המערכת הקרדיו-וסקולרית לרעש בעיקר בשינה כפי שנמצא במחקר זה ואחרים מעורר דאגה ומחשבה. הרעש עובר מהאוזן דרך מערכת העצבים וההיפופזה למרכזי הנשימה, לכלי הדם, לבלוטות ההפרשה הפנימית ולצינור העיכול. בדיקות שנערכו גילו כי רעש מעל לרמה של 65 דציבלים גורם להגברת קצב הנשימה, הגברת קצב פעימות הלב, הגברת צריכת האנרגיה בגוף, הזעת יתר, פגיעה במערכת העיכול, עלייה ברמת האדרנלין בדם, ירידה בפוריות של הגבר, עלייה בריכוז השומנים בדם, התכווצויות שרירים ועליית לחץ הדם. המשותף לכל התופעות האלו שהן מזכירות מאוד סימפטומים של התקף לב. אם אתם עובדי תעשייה- היזהרו!
נחזור לרגע לעניין ההשפעה הקרדיו-וסקולרית: חוסר הסתגלות של המערכת הקרדיו-וסקולרית לרעש בעיקר בשינה, כפי שנמצא במחקר זה ואחרים, ביחד עם ממצאים במחקרים על הפרעות בשינה מראה שהתעוררויות חוזרות למרות שלא תמיד מורגשות, קשורות בעלייה קבועה של יתר לחץ דם ביום ובהתרחשות מוגברת של מחלות קרדיו-וסקולריות.
תזונה נכונה של ירקות, פירות ועלים ירוקים עשויה לעזור במצב זה[3]. זו מוסברת בספרות ע"י ההשפעה נוגדת החימצון שלהם.
חושבים שתוכלו לבלוע וויטמינים ותוספי תזונה נוגדי חימצון במקום לאכול ירקות פירות ועלים? טעיתם!
במצב זה מחקרים לא הצליחו להראות כל הטבה קרדיו-וסקולרית ובמספר מטה-אנליזות נמצאה גם החמרה.
כיום לא נמצא הסבר "מדעי" מספק לקשר הקיים בין תזונה נכונה של ירקות פירות ועלים ירוקים להורדת לחץ דם, ככל הנראה זה קשור במעבר מניטריט לתחמוצת החנקן: כחלק מתהליך הפיכת הניטראט הבלתי פעיל (NO3) שנמצא בירקות לניטריט ביואקטיבי (NO2). ע"י אותם חיידקים ברוק שנמצאים על פני הלשון מתרחש התהליך המדובר. במחקרים קודמים נמצא שניטריט יכול להפוך בקלות לתחמוצת החנקן (NO) לפי הנדרש.
קשר נוסף נמצא בין הורדת לחץ דם גבוה ומיץ סלק: בעקבות ההשערה שההשפעה הקרדיו-וסקולרית הטובה של ירקות שמכילים ניטראט בריכוז גבוה נובעת בין השאר מהפיכתו לניטריט ברוק הפה. יצאו חוקרים למחקר[4]. במהלך המחקר, כשלוש שעות לאחר שתיית מיץ סלק נמצאה ירידה משמעותית בלחץ הדם לעומת קבוצת הבקרה ששתתה מים. השפעת המיץ נמשכה עדיין עד 24 שעות.
מבולבלים מהמאמר?
למעשה המאמר מדבר על שני נושאים עיקריים האחד הוא ההשפעה ההרסנית של אורח החיים המודרני על נפש האדם והשני על חשיבותה של התזונה הטבעית ומצד שני על ההשפעה ההרסנית של התזונה המודרנית על גוף האדם ומערכותיו השונות.
מה אנחנו מציעים?
בחוות הבריאות מצפה אלומות אנו מאמינים באמרה "היה אתה הרופא של עצמך" וכן "יהיו מזונותיך תרופותיך" אנו מציעים לכם שילוב נדיר וייחודי של פתרונות לבעיית לחץ הדם: מצד אחד גוף ומצד שני נפש. "מצפה אלומות" דוגלת באכילת מזון חי אורגני, לא מבושל המכיל רמות גבוהות של אנזימים, ויטמינים ומינרלים העשירים בכלורופילים וחמוצות אמינו (נוגדות חומצה). התזונה מורכבת מירקות, פירות, אגוזים ועלים ירוקים. אלו יוגשו בצורה יפה ומשביעה. מיצים גם הם חלק מתזונה, למשל מיץ סלק.
בנפש אנו מטפלים באמצעות ניתוק האורח מסביבת העיר המלחיצה: מהרעש הבלתי נסבל, מהחדשות המלחיצות באמצעי התקשורת השונים, ממכשירי האלקטרוניקה למיניהם, מהטלפונים הלא נגמרים, מלחץ המשרד והעבודה, מהמחויבויות הבלתי פוסקות שלנו לחברים ולמשפחה. תתחילו להתרגל לשלווה ושקט. בבקרים תתעוררו לציוץ הציפורים, להליכה מהנה אל מול הנוף הכפרי. תמשיכו בצ'י קונג על הדשא אל מול נופה המדהים של הכנרת, תאכלו ארוחת בוקר רגועה, תשמעו הרצאות בנושאי גוף נפש ותזונה נכונה, תאכלו ארוחת צהריים, תתפנקו במגוון הטיפולים שלנו, ובערב אחרי ארוחה טעימה תוזמנו לפעילות חווייתית (סדנת תרפיה בצחוק, סדנת נשימות, ערב שירה ועוד…).
באם תחליטו להגיע ולהתארח אצלנו ובאם לא צוות חוות הבריאות מצפה אלומות מאחל לכם בריאות ושלווה!
[1] Haralabidis AS, Dimakopoulou K, Vigna-Taglianti F, et al; for the HYENA Consortium. Acute effects of night-time noise exposure on blood pressure in populations living near airports. Eur Heart J. 2008 Feb 12 [Epub ahead of printt]
[3] אתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם: http://www.ish.org.il/mar08p.asp#h
[4] Webb AJ, Patel N, Loukogeorgakis S, et al. Acute blood pressure lowering, vasoprotective, and antiplatelet properties of dietary nitrate via bioconversion to nitrite. Hypertension 2008;51:784-900.