כוחות העל שמזונות העל מספקים לנו

מזונות העל הינם מזונות בעלי יכולות ריפוי והזנה רבות. הם סוג מזון עוצמתי ביותר – ככל הנראה , המרוכז והמזין ביותר בנמצא על פני כדור הארץ. מחקרים מצאו כי הם המזונות הבריאים, הטבעיים והאיכותיים הקיימים כיום. ביכולתם של מזונות אלו לשפר סימפטומים של כמעט כל מחלה. ביכולתם לעודד את רמת האנרגיה והחיוניות בגופנו, והם הבחירה האופטימאלית לחיזוק המערכת החיסונית ולשיפור הבריאות הכללית. מזונות העל מגבירים את יצור הסרוטונין, מעוררים את המיניות, ותומכים בניקוי רעלים מהגוף. הם מזינים את צרכי הגוף לחלבון, לויטמינים, למינרלים ולחומצות שומן חיוניות. הם גם מהווים מקור מצוין לנוגדי חמצון, חומצות אמינו, אנזימים, וקו- אנזימים, וזהו רק קצה הקרחון… כאשר תתחילו לצרוך "מזונות על" כחלק בלתי נפרד מהתזונה היומית, יספוג גופכם כל כך הרבה ערכים תזונתיים, כך שהתשוקה למזון מעובד ותעשייתי, וכן אכילת יתר, יתחילו להתפוגג. "מזונות העל" הם שיפור עוצמתי וטעים מאין כמוהו לתזונתכם. בהדרגה תוכלו להבחין איזה מסוגי "מזונות העל" מהדהד בגופכם ,ונדרש לבריאותכם ולאורח חייכם, ותתחילו לצרוך אותו, במינון נמוך , על בסיס יומי.

לפניכם כמה דוגמאות למזונות על:על אצת הספירולינה:

אצת ספירולינה - הקולסטרום של הטבעהאצות היו על כדור הארץ זמן רב לפני בני האדם, הן מספקות מקור הזנה אמין גם לאדם וגם לחיה. אני נוהג לכנות אותם "הקולוסטרום של הטבע", המזון הראשוני שמספק שפע של ערכי תזונה ויתרונות בריאותיים.ספירולינה היא אצה חד תאית ממשפחת האצות הכחולות ירוקות, צורתה המיקרוסקופית היא של סליל לולייני. מרכיביה (cyanobacteria) ייחודיים וממקמים אותה בין החי לצומח. מכיוון שהספירולינה נחשבת מזון שלם היא מהווה מקור תזונתי עשיר עבור בני אדם ובעלי חיים.הספירולינה גדלה באופן טבעי באגמים טרופיים וסובטרופיים ברמת חומציות נמוכה (ph8-11).

יתרונות תזונתיים

לספירולינה רכיבים תזונתיים רבים ולכן מיוחסת לה הגדרה של מזון שלם.

חלבון

ספירולינה מכילה כמות גדולה של חלבון בין 55%-71% ממשקל האצה היבשה. מדובר בחלבון מלא שמכיל את כל חומצות האמינו החיוניות, בהשוואה לבשר בקר שמכיל רק 22% חלבון. החלבון המלא שבספירולינה אינו כולל שומן רווי או שאריות של כימיקלים, תרופות ואנטיביוטיקה שנמצאים ברוב החלבון שמקורו מן החי.

חומצות שומן חיוניות

ספירולינה עשירה בחומצות שומן מסוג:GALA-גמא לינולאית, חומצת שומן חיונית מקבוצת אומגה 6ALA- אלפא לינולנית מקבוצת אומגה 3SDA סטארידונית, אומגה 3 DHA + EPAוחומצה ארכידונית AA.

ויטמינים

האצה מכילה ויטמינים: B1,B2 ,B6 ,B9 ,B3, ויטמין D, ויטמין C וויטמין E. על פי מחקרים הייתה בעיה לאמוד את הזמינות הביולוגית של ויטמין B12 ולכן נקבע על פי איגוד התזונה האמריקאית כי אין להסתמך על ספירולינה כמקור בלעדי ל- B12 פעיל.נתון זה מתייחס לספירולינה בלבד, לאצות אחרות יש כמות יפה של ויטמין B12 לכן כדאי ומומלץ לשלב צריכה של אצות שונות, דוגמת הכלורלה והנורי (כן, אותו נורי של הסושי)

מינרלים

ספירולינה היא מקור עשיר לאשלגן, סידן, כרום, נחושת, ברזל, מגנזיום, זרחן, סלניום, נתרן ואבץ. ספירולינה מכילה פיגמנטים הכוללים chlorophyll, כלורופיל בפיגמנט ירוק ו- phycocyanin שנותן את הפיגמנט הכחול, כמו גם בטא קרוטן ונוגדי חמצון שונים.

מאקה:

מאקה הוא שורש שמקורו בפרו. הוא זמין בד"כ כאבקה בטעם אגוזי מעושן. זהו סוג מזון עוצמתי לאיזון הורמונלי וריפוי בהפרעות הורמונליות – תסמונת גיל המעבר, בעיות בהפריה ותסמונת המחזור החודשי. מאקה מספק מקור אנרגיה המקושרת לצ'אקרה הראשונה. הוא מרומם, מגביר את האון הגברי, מאזן מצבי רוח ומרפא דיכאון. מאקה הוא מקור הטוב ביותר לברזל: משפר אנמיה ואת הזיכרון. מאקה משתלב טוב מאוד עם קקאו, בשייקים עם עלים ירוקים ובשוקולדים. מאקה מומלץ כאשר האנרגיה המינית נמוכה, מומלץ להכין משקה קקאו עם מאקה.

אלו-ורה: אלו-ורה הוא צמח מדברי אך נחשב לאחד הצמחים הקלים יותר לגידול, אפילו בעציץ בביתכם. זהו אחד מצמחי המרפא העוצמתיים ביותר על כדור הארץ. יש לו איכויות המקררות את הדם ומרגיעות את החומציות בגוף הנוצרת ממתח ואורך חיים לחוץ. הוא תומך בבריאות הכבד והכליות, ועוזר לדלקות, סוכרת, מחלות לב וסרטן. זהו צמח מדהים לחידוש רקמות פנימיות, העור והשיער . אלו-ורה מתפקד כפרהביוטיק ובכך מאפשר ספיגה טובה יותר של פרו-ביוטיק בגוף. הדרך הטובה ביותר לצרוך את האלו-ורה היא ע"י קילוף העלה הטרי ושימוש בג'ל להכנת לימונדה, שייק, או במריחה ישירות על העור או השיער.

נוני:

פרי הנוני הינו תרופה עתיקה שמקורה בארצות הטרופיות. הנוני תומך בבניית תאים חדשים בגוף ומאזן את המבנה המולקולרי בכל תא. הנוני עוצמתי ביכולתו לנקות רעלים מהכבד, המעיים והמוח. כמו כן הוא מעודד ריפוי מסרטן, דלקות פרקים ומאזן לחץ דם ורמות סוכר בגוף. הנוני הוא אנטי- בקטריאלי, אנטי – דלקתי ויש לו תכונות של משכך כאבים. ניתן לצרוך נוני כמיץ (הנוצר מתוך תהליך התסיסה של הפרי) או כאבקה המיוצרת מהפרי וזרעיו. את המיץ שותים על קיבה ריקה ואת האבקה מומלץ לשלב בשייק ובכל הפינוקים הבריאים.

קוקוס:

בשפה הסנסקריט, מכונה דקל הקוקוס "קלפה וירקשה" כלומר – "העץ שמספק את כל מה שצריך בכדי לחיות". בכל אופן בו נבחר לצרוך אותו – כקוקוס טרי, בשר קוקוס, מי קוקוס, קרם קוקוס, חמאה/שמן קוקוס, או בשימוש בגזע והעלים בכדי לבנות עלים ומחצלות – הקוקוס הוא המחייה האמיתי בחיינו. מבחינה תזונתית, הקוקוס משפר את הספיגה והעיכול, עוזר להדוף וירוסים, חיידקים ופטריות. קוקוס מסייע לווסת את יצור ההורמונים הבריא, להגדיל את פעילות בלוטת התריס, ותומך ביצירת הכולסטרול הבריא בכבד. מי קוקוס הם מקור מצוין לתזונת תינוקות, הם מקררים את הגוף ומסוגלים להרגיע דלקות בדרכי השתן. אגוזי הקוקוס (המכונים "פיפה" בקוסטה ריקה) מהם אנו נהנים בכל יום, מייצגים את תענוגות החיים באזורים הטרופים. כאשר אנו שותים או אוכלים אותם, יש תחושה שהאלקטרוליטים רוקדים בכל תא בגופנו… את בשר הקוקוס אפשר לשלב כבסיס לכל הקינוחים הקרמיים, את הנוזל לשתייה וכבסיס לשייקים ואילו החמאה/שמן נפלאים בשילוב בשייקים ובתבשילים.

תותי הגוג'י:שמו הבוטני של הצמח הוא lyceum barbarum או ניתן למצוא צמח זה בשם wolf berry. צמח זה בדומה לספירולינה, מהווה מקור לחלבון מלא וטוב, מחזק את המערכת החיסונית, מנקה כבד, אנטי אייגינג, מכיל כמויות גדולות של נוגדי חמצון, מעל 20 מינרלים שונים, כמות גדולה של קרטנואידים ועוד.למרות שאין מחקרים קלינים רבים לאישור נפלאות הצמח, הסינים והטיבטים גדלו על צמח זה כבר לפני חמשת אלפים שנה והשתמשו בו לטיפול במגוון רחב של תחלואים .סגולותיהם של תותי הגוג'יבשל תכונותיו היוצאות דופן של ה- goji, צבעו הכתום עז וטעמו העשיר, מגדלים אותו הסינים והטיבטים לצורכי רפואה ומזון. על פי הרפואה הסינית צמח זה מזין את הכבד והכליות, מנקה את העיניים ועוד סגולות.

בין מעלותיו הרבות:• הצמח אדפטוגן, צמח שעוזר לגוף להתמודד עם לחץ ומתח על ידי תמיכה בבלוטת האדרנל• הפרי מחזק את המערכת החיסונית• מגן על הכבד• משפר תפקודי עיניים וראייה ומטפל במגוון תסמינים הקשורים לראייה, כגון: ראייה מעורפלת או ירידה באיכות הראייה. כל זה הודות לכמות גדולה של קרטנואידים ובמיוחד אילו המשפיעים על מולקולה באזור קשתית העין.• מטהר דם• מספק מרכיבים מעכבי הזדקנות (אנטי איגינג)• יעיל לאנשים בעלי בעיות כרוניות: בכבד, בכליות, בעיות מפרקים, כאבי גב תחתון, צלצולים באוזניים, כאבי ראש ועוד.ה- Goji מהווה מקור עשיר לחלבון, ויטמינים ואנטי אוקסידנטים. טעמו עשיר והוא מתאים לכל סוג דם ולכל בעיה מטבולית. ה- Goji מהווה מקור עשיר לחלבון: מכיל 19 חומצות אמינו שונות ובכללן כל 8 חומצות האמינו החיוניות (שהגוף אינו יכול לייצר בעצמו וצריך לקבלן מהמזון).הפרי מכיל ויטמינים מקבוצת: B1,B2 ,B6, וויטמין E. נמצא כי ב- 100 גר של פרי, שהם כ- 2-3 חופני פרי נמצאו 11 מ"ג של ברזל. ניתן למצוא בגוגי גם חומצה לינולנית, חומצת שומן חיונית ושפע של אנטי אוקסידנטים. למעשה ה- GOJI הוא מרכיב תזונתי העשיר ביותר באנטי אוקסידנטים שניתן למצוא היום: פי 2-4 יותר אנטי אוקסידנטים מאשר ב- Blueberries ויותר בטא קרוטן מאשר בגזר.לפרי מופלא זה שרשרת סוכרים ארוכה בשם פוליסכרידים שלהם אלמנט מחזק מערכת חיסון.ה- Goji מעכב תהליכי הזדקנות הגוף. ככל שאנו מתבגרים אנו מיצרים פחות ופחות הורמון גדילה (HGH). פרי קטן ומופלא זה הוא המזון היחיד שמוכר לנו שעוזר בגירוי הגוף לייצור הורמון גדילה. באופן טבעי עובדה זו בלבד הופכת את ה- goji למזון יוצא דופן בפירוש מזון על.תהליך הגירוי מתבצע על ידי שילוב של חומצות אמינו גלוטמין וארגנין. חומצות אמינו אלה עובדות כדי להמריץ את הורמוני הגדילה, לרענן את המראה ולשפר את חילוף החומרים.נמצא כי מיץ הגוג'י מהווה הגנה לאותם אנשים שעורם רגיש לשמש, אותם אנשים שמאדימים במהירות ושהות ממושכת בשמש גורמת גירוי על גבי העור. שתייה של מיץ הגוג'י נמצא כי מפחית את סימני הקרינה האקוטית ומהווה הגנה לאותם אנשים בעלי עור רגיש.שילוב תותי הגוג'י בתזונה היומיתאת הפירות היבשים ניתן למצוא היום בכל בית טבע במשקל או בקופסאות סגורות בגדלים שונים. המינון המומלץ הוא 5-10g של פרי ביום.באופן אישי אני מוצאת את טעם הגוגי מעט מוזר ושונה מטעמם המתקתק של פירות אחרים ממשפחת ה-berries מסיבה זו את החופן היומי של הגוג'י אני נוהגת לערבב עם סוגים שונים של דומדמניות, אוכמניות וחמוציות. כך אני מעצימה ומשלימה את פעילות האנטיאוקסידנטית שנמצאת בשפע בפירות אילו והם פועלים בסינרגיה עם אותם מרכיבים מופלאים שנמצאים בגוג'י.

פולן דבורים/ BEE POLLEN

אבקת הפולן היא אבקנים זעירים בגודל אבק שנאספים מפרחים על ידי הדבורים.פולן הדבורים הוא מרכיב תזונתי רב עוצמה super food ששייך לשיטת טיפול רחבה בשם אפי תרפי, שיטת טיפול שעושה שימוש במוצרי כוורת וארס דבורים. האפיתרפי כולל טיפול בפולן הדבורים מזון מלכות, דבש, פרופוליס, שעוות דבורים ועוקץ הדבורים לטיפול במגוון תחלואים.פולן הדבורים הוא מתוספי התזונה העתיקים ביותר שמיועדים לאדם. הוא ידוע כמחזק וכתרופה כבר בתקופת מצריים וסין העתיקה. נהגו לכנות אותו בכמה כינויים ואחד מהם "מעיין הנעורים". היפוקראטס אבי הרפואה, השתמש בפולן כתרופה וכתוסף כבר לפני 2500 שנה. הפולן ומוצרי כוורת אחרים מוזכרים בתנ"ך, בתלמוד, בקוראן ובספר המורמונים ואפילו בכתבים סיניים עתיקים.הפולן הוא אבקה, מורכבת מאבקני פרחים זכריים (חיוניים להבטחת חיי הצמח והמשכיותו) שנאספים על ידי הדבורים במסעם בין הפרחים. האבקנים הזעירים נצמדים לרגליהם של הדבורים ובכך מעניקות הדבורים לפולן מספר תכונות ואנזימים ייחודיים לפולן הדבורים. זהו סוד מערכת היחסים המיוחדת בין הפרחים לדבורים שהופך את הפולן למזון על עשיר כל כך.לאבקנים או לפולן עצמו אין כל ערך טיפולי או רפואי ייחודי אלא אם כן הוא נאסף על ידי הדבורים ובכך העניקו לו הדבורים מספר מרכיבי תזונה ואיכויות. פולן זה נאסף, באופן מסחרי, על ידי מתקן שנמצא בכניסה לכוורת.

הטיפול בפולן מאפשר לאורך זמן:

חיזוק מערכת החיסון• איזון ושמירה על משקל גוף• הקלה על סימני אלרגיה• חיזוק הגוף• שיפור התפקוד המיני• האטה של תהליך ההזדקנות• הגברת האנרגיה והחיוניות• מניעת סרטן ומחלות אחרותמה מכיל הפולן:55% פחמימות35% פרוטאין/ חלבונים3% מינרלים וויטמינים2% חומצות שומן5% מרכיבים נוספיםמכיל נוגדי חימצון ובניהם בטא קרוטן (פי 20 יותר קרטנואידים מגזר באותו משקל), ויטמין C ו- E ליקופן, סלניום ופלבונואידים.כמות ויטמיני B שנמדדו ב- 1 גרם פולן טרי:תיאמין B1 9.2 mgריבופלבין B2 18.5 mgחומצה נקוטינית B3 200mgחומצה פנטותנית B5 27mgפרידוקסין B6 5mgחומצה פולית B9 5mg1 גרם של פולן טרי מכיל כבין 7-15 mg של ויטמין C ומעט ויטמין E טוקופרול. פולן הדברים מחזק את מערכת החיסון באמצעות נוגדי החמצון, אילו נועדו לנטרל רדיקלים חופשיים, אותם רדיקלים חופשיים הקשורים למחלות רבות ותהליכים ניוונים הקשורים בהזדקנות. נוגדי החמצון בולמים תהליכים אילו ואפילו משפרים תהליכים שנפגעו. רוב נוגדי החימצון שנמצאים בפולן הדבורים הם פלבונואידים. לביופלבונואידים גם תפקידים נוספים בגוף מלבד היותם נוגדי חימצון. חלקם מחזקים נימי דם קפילאריים בגוף, חלקם מסייעים לכבד ויש ביופלבונואידים נוספים שמחזקים מבנה עצמות.

פולן הדבורים כטיפול יעיל באלרגיות

למרות שלא מעט אנשים רגישים לאבקני פרחים שגורמים לתגובות אלרגיות, פולן הדבורים מקטין את הסימפטומים המלווים תגובות אלרגיות. חשוב להתחיל בטיפול בפולן מספר שבועות לפני מועד התפרצות האלרגיה.ההמלצה במקרים אילו, לחפש פולן מופק קרוב ככל האפשר לאזור המגורים, חיזוק מערכת החיסון של הגוף באמצעות הפולן המקומי.המלצה זו אינה מתאימה לאילו שסובלים מרגישות לעקיצות דבורים.הבנה בריאותית לגבי סגולותיו של פולן הדבורים מאפשרת "משחק" עם סוגי הצמחים שמהם מופק פולן הדבורים. במזרח הרחוק ניתן למצוא פולן מצמחים ספציפיים שלהם תכונות רפואיות ידועות. לדוגמה:Camellia bee pollenLotus bee pollenניתן למצוא פולן דבורים שמבוסס על צמחים סינים שמורכבים מפולן הצמחים ג'ינסנג, אסטרגלוס וצמחים נוספים שתפקידם הממוקד הוא חיזוק מערכת החיסון. על פי הסינים הפולן מחזק את הכליות שתפקידו לחזק את כוח החיים.

מהו הפולן העדיף לצריכה?

הפולן מגיע בכמעט כל צורת לקיחה מאבקה טחונה דק, גרגירים, טבליות וקפסולות. במספר חברות ניתן למצוא שילוב בין פולן הדבורים, מזון מלכות, פרופוליס ודבש. כמו שאני קוראת לפורמולה זו "הריבוע המנצח".ניתן למצוא את פולן הדבורים בכמה דרגות טריות. כמובן הטוב ביותר הוא הפולן הטרי, הלח וכמו כל מוצר טרי ככל שהוא מעובד יותר כך יתרונותיו הבריאותיים נאבדים. רוב הפולן שנמצא בחניות טבע הוא יבש וזאת כדי להעריך את חיי המדף ולמנוע התקלקלות וריקבון.הפולן הטרי מחייב קירור. האנזימים משנים את טבעם ב- 48 מעלות (118F) ולכן נמצא את הפולן הטרי באזור המקררים בחנויות טבע ובריאות ומומלץ לשמור עליו במקרר.במידה ואין צורך בטיפול פולן מקומי, כפי שתואר במצבים של אלרגיה, אזי דווקא גיוון של פולן הוא חיוני, תערובת מגוונת ככל האפשר של סוגי פרחים. הפולן אז יראה כתערובת שונה של גרגירים צבעוניים.פולן מקומי מופק לרוב ממספר מוגבל של פרחים והצבע הוא אחיד, לעומת תערובת פולן מגוונת כקשת של צבעים המורכבת מתערובת של פרחים מאזורים שונים ומארצות שונות. מגוון הצבעים הוא סימן למגוון ביופבונואידים שהפולן מכיל.