פסוריאזיס
בואו לנופש בריאותמהי מחלת הפסוריאזיס, ממה היא נגרמת ומהם הטיפולים המוצעים לנו כיום?
פסוריאזיס היא הפרעת עור נפוצה ביותר, הפוגעת ב – 2-4% מהאוכלוסייה. פסוריאזיס נגרמת ע"י התחלקות מהירה של תאים. קצב החלוקה של תאי עור בעת פסוריאזיס גדול פי 1000 בערך מאשר בעור בריא. בקצב כזה התאים מצטברים ונוצרת קשקשת מוכספת. פסוריאזיס פוגעת בנשים ובגברים במידה שווה, הגיל הממוצע הוא 27.8 שנים (גיל שכיח להתחלת פסוריאזיס 20-40), למרות שאצל 2% מהחולים פסוריאזיס מתחילה בגיל שנתיים.
המחלה מופיעה אצל אחוז אחד עד שלושה אחוזים מן האוכלוסייה. היא מופיעה יותר אצל לבנים. היא עלולה להופיע בכל גיל. גיל ההופעה ממוצע אצל גברים הוא 29 ואצל נשים 27. גיל הופעה צעיר (מתחת גיל 15) קשור להתבטאות מחלה קשה יותר. המחלה מתפרצת בעיקר בשתי תקופות בחיים – גילאי 20-30 או גילאי 50-60.
בבסיס פסוריאזיס יש 2 דברים עיקריים:
1. שגשוג גדול של תאים – מהשכבה הבזאלית מתחיל תהליך של קרטיניזציה. התחלקות התאים מאוד מהירה. בפסוריאזיס מתא בזאלי אחד הופך להיות קשקש תוך 3-4 ימים, במקום תוך חודש במצב בריא.
2. תאים לא תקינים – יש תהליך של התקרנות– התא לא מספיק לאבד את הגרעין שלו.
אילו סוגי פסוריאזיס יש?
צורות שונות של פסוריאזיס:
קצב המחלה משתנה מאדם לאדם, יכול להעלם לתקופה של מספר שבועות עד שנים לאחר טיפול ולחזור.
• פלאק (פסוריאזיס וולגריס PSORIASIS VULGARIS) – הסוג הנפוץ ביותר. בדרך כלל הקשקשת מופיעה באזור מפרקים וקרקפת, ברכיים וציפורניים.
• פסוריאזיס אינברסה – הקשקשת מופיעה באזורים פנימיים וקפלים כבתי שחי מפשעת וטבור.
• גוטטה פסוריאזיס – נקודות אודם קטנות, מופיעה בעיקר בילדים לרוב לאחר זיהום חריף כדלקת גרון שנגרמה על ידי חיידק מסוג סטרפטוקוק.
• ארטריטיק פסוריאזיס – פסוריאזיס המופיע עם דלקת פרקים.
• פוסטורל פסוריאזיס – צורה לא שכיחה בה מופיעים נגעים המכילים מוגלה על גבי כפות הידיים והרגליים (Zumbush). המוגלה לא מכילה חיידקים ועל כן אינה מדבקת. קיים תת סוג הנקראת Generalized postural psoriasis שהינה אגרסיבית יותר, לעתים קרובות אחרי גלי חום גבוהים המגיעים עד 40 מעלות. נחשבת כמסכנת חיים.
• פסוריאזיס אריתרודרמה – כל הגוף נגוע בפסוריאזיס והעור אריתומטוטי (אדום), לעתים קרובות הרמזים היחידים המעידים על פסוריאזיס הם שינויי ציפורניים וחוסר מעורבות של הפנים. יכולה להופיע אחרי הפסקה מהירה של סטרואידים סיסטמיים.
1. צורת פלאק – רבדים (הכי שכיח).
2. פפולות – בגודל 3-5 מ"מ שמתכנסות והופכות להיות רובד שמכוסה בקשקשים.
3. פסוריאזיס אינברסה – פסוריאזיס הפוכה – מופיעה בקיפולי העור: בתי שחי, מפשעות וטבור. אלה אזורים פנימיים בניגוד לפסוריאזיס האופייני שמופיע באזורים חיצוניים.
4. פסוריאזיס גוטטה – נקודות – רבדים קטנים כמו טיפות, בד"כ מופיע לאחר זיהום חריף, לרב סטרפטוקוקלי. מתפשט מהר.
5. פוסטולר פסוריאזיס – פוסטולות קטנות, לרב בכפות ידיים וכפות רגליים.
6. אריתרודרמיה – אודם בכל הגוף.
7. פסוריאזיס ארטריטיס – פסוריאזיס שמתלווה למחלת פרקים.
מהם הגורמים למחלת הפסוריאזיס?
גורמים לפסוריאזיס מבחינה נטורופתית:
1. עיכול לא מושלם של חלבון
2. רעלת דם במעיים
3. תפקוד כבד פגום
4. צריכת אלכוהול
5. צריכה מוגזמת של שומנים מהחי
6. חסרים תזונתיים
7. סטרס
• ידוע שהמחלה קשורה בגנים מסוימים, ישנה חשיבות לסיפור משפחתי של המחלה אם כי עוד לא הוכח כי המחלה עוברת בתורשה.
• פסוריאזיס הינה גם מחלה פסיכוסומטית, ויכולה להתפרץ או להחמיר בעקבות מצבי לחץ קיצוניים.
• המחלה מחריפה בחודשי החורף ומשתפרת בחודשי הקיץ וזאת בשל החשיפה לשמש.
• קיים קשר בין תפקוד כבד פגום, בעיות בעיכול חלבון, רעלת דם במעיים, צריכת אלכוהול ושומנים מן החי בצורה מוגזמת ופסוריאזיס.
• בסטטיסטיקה נמצא אחוז הנשים המעשנות הלוקות בפסוריאזיס גבוה מאחוז הנשים הלא מעשנות. אצל גברים לא נמצא כל קשר לעישון.
פסוריאזיס אינה מדבקת, ואין כל חשש במגע (גם בנגעים עצמם) באדם.
עיכול לא מושלם של חלבון
אם עיכול חלבון אינו מושלם או אם יש ספיגה לא מספיקה של חומצות אמינו במעיים, חיידקים יכולים לפרק חומצות אמינו לתרכובות רעילות רבות. יש קבוצה של חומצות אמינו רעילות, הידועות בשם פוליאמינים (למשל: פוטרצין, ספרמידין וקדברין), אשר אצל הסובלים מפסוריאזיס רמותיהן מוגברות. תרכובות אלו תורמות מאוד לקצב המוגזם של התרבות תאים.
שיפור קליני של המחלה קשור ברמות נמוכות של פוליאמינים בעור ובשתן.
רעלת דם במעיים
רעלנים שמקורם במעיים מעורבים בהתפתחות פסוריאזיס וביניהם: אנדוטוקסינים (מרכיבי דופן התא של חיידקים מסוימים), מוצרים סטרפטוקוקיים, CANDIDA ALBICANS, תרכובות שמרים ומכלולים חיסוניים IgE ו – IgA. תרכובות אלו גורמות להגברת קצב התרבות התאים באופן דרמטי. גדילת יתר של פטרת קנדידה במעיים היא גורם עקרי במקרים רבים של פסוריאזיס.
דיאטה דלת סיבים תזונתיים קשורה לרמות מוגברות של רעלנים, שמקורם במעיים.
סיבים תזונתיים עוזרים לשמור על בריאותו של המעי הגס, מרכיבי סיב רבים מסוגלים להתקשר לרעלנים במעיים ולעודד את הפרשתם בצואה.
תפקוד כבד פגום
תיקון תפקוד כבד פגום מועיל מאוד בטיפול בפסוריאזיס. הקשר בין הכבד לפסוריאזיס קשור לאחד מהתפקידים הבסיסיים של הכבד – סינון דם וסילוק רעלים מהדם החוזר דרך מחזור הדם הפורטלי מהמעיים. פסוריאזיס קשורה לנוכחות של מספר מוצרי לוואי חיידקיים בדם. אם הכבד מוצף ברמות גבוהות מאוד של רעלנים מהמעיים או אם יש ירידה ביכולת הכבד לסלק רעלים, רמת הרעלנים במחזור הדם תעלה ומצב הפסוריאזיס יוחמר.
צריכת אלכוהול
ידוע כי צריכת אלכוהול מחמירה פסוריאזיס. ההשפעות השליליות של אלכוהול הן תוצאה של הגברת הספיגה של רעלנים מהמעיים (ע"י פגיעה במוקוזה של המעי), יחד עם פגיעה בתפקוד הכבד.
חסרים תזונתיים:
• רב המחקרים הרפואיים הפיקו תועלת מהשימוש בשמן דגים עשיר ב – EPA ו – DHA.
• בחולי פסוריאזיס יש ירידה ברמות ויטמין A ואבץ.
• החוקרים משערים כי בעת פסוריאזיס יש חוסר רגישות לאינסולין, בגלל הרמות המוגברות בנסיוב של אינסולין וגלוקוז.
• אצל חולי פסוריאזיס רמות הגלוטטיון פראוקסידאז נמוכות, כנראה בגלל גורמים כמו התמכרות לאלכוהול, תזונה לקויה ואיבוד עור מוגזם של מחלת שגשוג יתר.
• קיימות עדויות המצביעות על כך שלויטמין D יש תפקיד בבקרה על שגשוג יתר של תאים.
היבטים נפשיים:
כ 39% מחולי פסוריאזיס מדווחים על אירוע רווי מתח שהתרחש במהלך החודש שלפני התפרצות המחלה. תחזית ההחלמה של חולים אלו טובה יותר. בחקירת עברם של מספר חולים דווח שטיפול מוצלח בפסוריאזיס הושג באמצעות היפנוזה וביופידבק בלבד
מהם התסמינים האופייניים למחלת פסוריאזיס?
• תפרחת סימטרית
• מופיע בעיקר בקרקפת, בשטחים חיצוניים: מרפקים מהווים מקום בולט, ברכיים וציפורניים.
• המיקום משתנה מאדם לאדם, וגם באותו אדם יכול להשתנות.
• קצב המחלה יכול להיות כרוני ואיטי מאוד, גלי למשך שנים (התפרצות ולאחר מכן התקף חוזר לאחר מספר שנים) ויכול להיות קצב קבוע. קשה לצפות את המהלך
כיצד ניתן לטפל במחלת הפסוריאזיס?
הטיפול הקונבנציונאלי
עד כה נאלצו החולים להשתמש במשחות שונות אשר אינן מרפאות את המחלה, ואף גורמות ל"התמכרות" של העור אליהן, מה שגרם לירידת ההשפעה של אותן משחות משימוש לשימוש. קיימות גם תרופות אחרות, הגורמות לדיכוי מערכת החיסון, אולם אלו כוללות תופעות לוואי קשות. הטיפול היחיד אשר הביא להקלה משמעותית בלא תופעות לוואי כמעט הוא טיפול בגלי אור UVB או UVA.
קיימים 3 סוגי טיפול מקובלים למחלה:
• טיפול מקומי (טופיקלי).
• טיפול סיסטמי.
• פוטותרפיה.
טיפול מקומי
• סטרואידים – הטיפול המקובל.
• אנאלוגים של ויטמין D – לדוגמה DAIVONEX.
• אנאלוגים של ויטמין A – רטינואידים – לדוגמה TAZAROTENE.
טיפול סיסטמי
• מתוטרקסט (Methotrexate) – אנטגוניסט של חומצה פולית. מטפלת גם במקרה ויש מעורבות פרקים. מבין תופעות הלוואי השכיחות יש לציין פגיעה בתפקודי כבד, פגיעה במח העצם ודיכוי חיסוני. משמת גם כחלק מטיפול כימותרפי.
• ציקלוספורין – מדכא את פעילות המערכת החיסונית. משפיע בצורה מהירה אך המחלה חוזרת לאחר הפסקת הטיפול. מבין תופעות לוואי החשובות יש לציין פגיעה בתפקודי הכליות ועליית לחץ דם.
• רטינואידים – לדוגמה NEOTIGASON. גורמת לעליית רמת שומנים בדם ולפגיעה בתפקודי כבד. חומר טרטוגני ועל כן אסור להיכנס להריון בשנתיים שלאחר הפסקת הטיפול.
פוטותרפיה
שימוש בקרני השמש בעיקר קרני UVA וקרני UVB. כמו כן נפוץ בישראל הטיפול בים המלח אלא שטיפול זה טוב רק בחודשי הקיץ, ויש צורך להשתזף 3-4 שעות כל יום במשך 3 שבועות רצופים. לאחר הריפוי בים המלח המחלה חוזרת בממוצע אחרי 4 חודשים. גם השיזוף בים המלח נמצא בסל הבריאות.
טיפולים חדשים
תרופות חדשות פותחו החל משנת 2002 והן מבוססות על החלשת מערכת החיסון, שהיא הגורם לפריצת המחלה, בכך שמערכת החיסון תוקפת את תאי העור. תרופות אלה יקרות מאוד ויכולות לגרום לתופעות לוואי כתוצאה מהחלשת מערכת החיסון וחשיפת הגוף ללא הגנה
הטיפול האלטרנטיבי במחלת פסוריאזיס, על פי שיטת התזונה של "מצפה אלומות":
שחרור לחצים
שחרור רעלים
עשב חיטה