Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

פסוריאזיס ותזונה ומה שביניהם

בואו לנופש בריאות

המפתח להתמודדות מוצלחת עם פסוריאזיס, טמון בשינוי אורחות חיים ותזונה נכונה 

שיטת התזונה הייחודית המונהגת בחוות הבריאות מצפה "אלומות", מקנה אלטרנטיבה טיפולית מקצועית ומקיפה, לסובלים ממחלת פסוריאזיס (לרבות פסוריאזיס ארטיטיס), זאת באמצעות אימוץ תזונה בסיסית, אורגנית, טבעית ולא מבושלת, המורכבת ממיני ירקות, פירות, דגנים, נבטוטים, נבטים, מיץ עשב החיטה ומיצים אחרים, המועשרים בסיבים תזונתיים, אנזימים, אנטי אוקסדנטים, ויטמינים ומינרלים התורמים לדיכוי ולמניעת פסוריאזיס , ומנגד מדירים חומרים אלרגניים ומזונות חומציים הידועים כמחוללי פסוריאזיס.

בנוסף לטיפול התזונתי המקיף, בחוות הבריאות "מצפה אלומות", מתקיימות סדרה של סדנאות ופעילויות גופניות, כגון: יוגה, מדיטציה, תרפיה בצחוק, פילאטיס, טאי צ'י ועוד, התורמות להפגת הלחצים והמתחים הנפשיים. כל זאת, בלב סביבה פסטורלית ושקטה אל מול נוף עוצר נשימה, המעניק מזור מקיף לאנשים הסובלים ממחלת הפסוריאזיס.

אז מהו פסוריאזיס?פסוריאזיס, המכונה גם ספחת, היא מחלת עור אוטואימונית נפוצה, התוקפת בין 2% ל –4% מהאוכלוסייה. פסוריאזיס נגרמת עקב קצב חלוקה מהיר (פי 1000 מתאי עור בריאים) של תאי העור. ההתחלקות המהירה של תאי העור, גורמת להצטברות התאים העודפים ולקשקשת ובמהרה הופך המקום לדלקתי ומגרד. מחלת הפסוריאזיס משתנה מאדם לאדם, ולפיכך דרגת חומרתה אף היא אינה קבועה. מדובר במחלה התוקפת נשים וגברים כאחד, המופיעה בממוצע, אצל נשים בגיל 27 ואצל גברים בגיל 29. מלבד זאת, חשוב לציין כי מחלת הפסוריאזיס איננה מחלה מדבקת.

אילו סוגי פסוריאזיס יש?ראשית, חשוב לציין כי מדובר במחלה המתבטאת באופן שונה אצל כל אדם ואדם, ואף קצב הופעתה עשוי להשתנות, להופיע לתקופה של שבועות או שנים, להיעלם בעקבות טיפולים לכמה חודשים או יותר, ולחזור בשנית.שנית, ישנם סוגים שונים של פסוריאזיס, והם:

  1. פלאק – זהו הצורה השכיחה ביותר של המחלה, המתבטאת בהופעת קשקשת בציפורניים, בברכיים ובקרקפת.
  2. פוסטרול פסוריאזיס – הופעת נגעים מוגלתיים באזור הרגליים וכפות הידיים.
  3. פופולות – נגע בגודל 3-5 מ"מ, הנוצר עקב התעבות האפידרמיס, והופך לשטח המכוסה בקשקשת.
  4. פסוריאזיס אינברסה – במחלה זו הקשקשת תופיע בקפלים ובאזורים פנימיים, כגון: אזור הטבור, מפשעות ובית השחי.
  5. פסוריאזיס גוטטה – מחלה השכיחה בעיקר בקרב ילדים, המתבטאת בצורות של טיפות אדומות על גבי העור, ומופיעה לאחר זיהומי גרון חמורים, הנגרמים בשל חיידק הסטרפטוקוק.
  6. פסוריאזיס אריתרודמה – סוג של פסוריאזיס התוקף את כל הגוף והעור הופך אדום.
  7. פסוריאזיס ארטיטיס – נוסף לפסוריאזיס, יש מחלת פרקים.

מהם הגורמים למחלת הפסוריאזיס?גורמי המחלה הנם:

  1. היסטוריה משפחתית – אומנם טרם הוכח הקשר בין תורשה והופעת המחלה, אולם יש חשיבות גדולה לגנטיקה משפחתית ופגיעה בגנים מסוימים.
  2. מצבי מתח ולחץ – נמצא קשר בין מצבים של לחץ ומתח רב, ובין התפרצות מחלת הפסוריאזיס, ולפיכך אחת מדרכי הטיפול הנפוצות במחלת הפסוריאזיס, כוללת בתוכה גם פעילות למען הרפיית הלחצים והמתחים, מציאת מרגוע, שקט נפשי ושלווה.
  3. עישון – מבחינה סטטיסטית, נשים מעשנות נוטות לחלות במחלת הפסוריאזיס באחוזים גבוהים יותר, מאשר נשים שאינן מעשנות.
  4. צריכת אלכוהול – אלכוהול פוגם בפעילות התקינה של הכבד, ומשפיע על ספיגת הרעלנים, ולכן ידוע כי צריכתו מחמירה פסוריאזיס.
  5. תפקודי כבד לקויים – כאשר הכבד לא מתפקד כראוי, אזי לא יתבצע סילוק וסינון נורמאלי של רעלים מהדם, עובדה אשר תגרום לנוכחות גבוהה של רעלנים בכבד ובמחזור הדם, וכך תוביל להופעת מחלת הפסוריאזיס.
  6. צריכת מופרזת של שומן מן החי – שאף היא מחוללת את מחלת הפסוריאזיס.
  7. עיכול לא טוב של חלבון – נתון הפוגם ביכולת הספיגה של חומצות האמינו בסביבת המעיים, עובדה העשויה לגרום להיווצרותן של תרכובות רעילות מסוג פוליאמינים, הנוצרות על ידי חיידקים, המעודדים את קצב החלוקה המהיר של התאים (ולפסוריאזיס).
  8. חסרים תזונתיים – מחקרים מצביעים על כך כי חולי פסוריאזיס סובלים מחוסרי התזונה הבאים: רמות נמוכות של אבץ, ויטמין A, רמות מוגברות של נסיוב הגלוקוז והאינסולין, רמות ירודות של גלוטטיון פראוקסידאז וויטמין D (האמון על בקרת חלוקת התאים בגוף).
  9. רעלת דם במעיים – רעלנים המצויים במעי הגורמים להתפתחות פסוריאזיס הם: דיאטה הדלה בסיבים תזונתים, תרכובות כגון: IGA, IGE, מוצרים סטרפטוקוקים התרבות פטריית הקנדידה באזור המעיים ואנדוטוקסינים, כל אלו עשויים להגביר את קצב חלוקת תאי העור, לעלייה בכמות הרעלנים במעי, שהם מחוללי הפסוריאזיס.

מהם התסמינים האופייניים למחלת הפסוריאזיס?

  1. הופעה של קשקשת באזורים כגון: ציפורניים, מרפקים, ברכיים וקרקפת.
  2. הופעה של תפרחת סימטרית.
  3. המחלה עשויה להתפתח בכמה אופנים: בצורה גלית של התפרצויות ורגיעה, וכך חוזר חלילה, בצורה הדרגתית, כרונית ומחמירה, או בצורה קבועה.

כיצד ניתן לטפל במחלת הפסוריאזיס?הטיפול הקונבנציונאליאופן הטיפול הקונבנציונאלי כולל שלושה סוגי טיפול עיקריים, והם:

  1. טיפול תרופתי מקומי בסטרואידים, באנאלוגים של ויטמין A (רטינואידים) וויטמין D.
  2. טיפול קבוע של שלושה מרכיבים עיקריים: ציקלוספורין, האמון על דיכוי פעילות המערכת החיסונית, העשוי לגרום לעלייה בלחץ הדם ולפגום בתפקוד הכליות. מתוטרקסט, שהוא חומר מעכב של חומצה פולית, שעשוי לגרום לדיכוי חיסוני, לפגיעה בתפקודי כבד ובמח העצם. ורטינואידים, הגורמים לפגיעה בתפקודי הכבד ולעלייה של רמות השומן בדם.
  3. טיפולים פוטותרפיים הם טיפולים העושים שימוש בקרני ה – UVB וקרני ה- UVA למען ריפוי זמני של המחלה ואינם כרוכים בתופעות לוואי. כמו כן, בחודשי הקיץ נפוץ הטיפול בפסוריאזיס באמצעות טבילה בים המלח, טיפול המחייב את החולה להשתזף ברציפות, במשך שלושה שבועות בין שלוש עד ארבע שעות בכל יום. כיום, ישנן גם זריקות וטיפולים חדשניים, שמטרתם להחליש את המקור למחלת הפסוריאזיס, היא מערכת החיסון, אולם מדובר בטיפולים יקרים, המלווים אף הם בתופעות לוואי קשות.

הטיפול האלטרנטיבי למחלת הפסוריאזיס על פי "מצפה אלומות":

  1. שתיית מיץ עשב החיטה – שתייה יומיומית של מיץ עשב החיטה על קיבה ריקה, תורמת לסילוק רעלנים מהדם, לשיפור הספיגה ולסילוק רעלים מהמעי הגס. כמו כן, מיץ עשב החיטה הנו אנטיאוקסדנט, העשיר בכלורופיל, ויטמינים, מינרלים ואנזימים. מיץ עשב החיטה אף מכיל חומר אנטי דלקתי (המסייע לדלקות פרקים), חומר אנטי ויראלי וחומר אנטי פטרייתי (קנדידה), והוא יעיל בניקוי ושיפור פעילות הכבד. כל אלו, מסייעים בדיכוי מחוללי מחלת הפסוריאזיס ובמניעת התפרצותה.
  2. תזונה טבעונית, אורגנית ובלתי מבושלת – שיטת התזונה הטבעונית, האורגנית והבלתי מבושלת המונהגת במצפה אלומות, תורמת לחולי פסוריאזיס בכך שהיא מציעה להם הגנה טבעית מפני התפתחות המחלה.כיצד? באמצעות תזונה העשירה בויטמינים, אנזימים, מינרלים ואנטיאוקסדנטים, אך מדירה חומרים אלרגניים לרבות: תירס, חלב, תפוחי אדמה, חצילים וביצים (סולניים ואלרגניים). מלבד זאת, הרכב התזונה הבסיסי במצפה אלומות (הכולל: ירקות, פירות, נבטוטים, כוסמת, שקדים, קינואה, אמרנט ודוחן) מדיר מזונות יוצרי חומצה (כגון: בשר, ביצים, דגים, חיטה, סוכר, חלב, פחמימות מזוקקות, מזון מבושל ומטוגן, משקאות מוגזים, אלכוהול ועוד), התורם באחת לשיפור פלורת המעיים, וכך מסייע להתגוננות מפני המחלה.
  3. הפגת לחצים ומתחים נפשיים באמצעות הרפיה ופעילות גופנית – בחוות הבריאות מצפה אלומות מתקיימות סדנאות מגוונות המסייעות בהפגת לחצים, כגון: יוגה, תרפיה בצחוק, מדיטציה, חשיבה חיובית ופעילות גופנית כגון: הליכה, פילאטיס, טאי צ'י ועוד. מלבד זאת, חוות הבריאות "מצפה אלומות" היא אי של שלווה, טבע ורגיעה לגוף ולנפש, ולכן כה מסייעת לחולי פסוריאזיס בהתמודדות ודיכוי תופעות המחלה.
  4. הוספת אנזימים המפרקים חלבונים – כגון פפאין, ריאטין וקרומולין, הנחוצים לחולי פסוריאזיס.
  5. בחוות הבריאות "מצפה אלומות", ניתן לרכוש מוצרים טיפוליים על בסיס אורגני המסייעים בהתמודדות עם מחלת פסוריאזיס, כגון: משקה אלוורה, סטופוזיס ותחליב רחצה מיוחד לעור מגורה.

לסיכום, חוות הבריאות "מצפה אלומות" מעניקה אלטרנטיבה טיפולית, טבעית ומקצועית המסייעת לאנשים הסובלים ממחלת פסוריאזיס, לדכא את הגורמים המחוללים את התפרצות המחלה, זאת באמצעות הקניית פרקטיקה מקיפה של תזונה ייחודית ופעילות גופנית, המסייעת לסילוק רעלנים, שחרור והפגת לחצים, ושינוי אורחות חיים, המספקים מענה מקיף להתמודדות עם מחלת פסוריאזיס.