Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

מהו מזון בסיסי ומהו חומצי, ומהם שילובי המזון המומלצים? הכל במאמר הבא

מזון חי מכיל יותר אנזימים, ויטמינים, מינרלים ומים.בחימום/בישול מזון, בטמפרטורה של 48 מעלות, האנזימים מתפרקים, יורדת תכולת הויטמינים.הקפאה מפחיתה את כמות האנזימים ושוברת את הסיבים התזונתיים.מיצים, מפרידים את הנוזל מהסיבים התזונתיים.חיתוך, ערבוב (בלנדר), ועיבוד המזון גורם לאיבוד של רכיבים תזונתיים.אכול את המזון טרי ככל האפשר וסמוך למועד הכנתו, עיבוד המזון המושלם הוא באמצעות הפה והשיניים, אין איבוד של מרכיבים תזונתיים.

4 קבוצות המזון:· עמילנים – (זמן עיכול ממוצע 3 שעות), דגנים מונבטים: חיטה/כוסמין, אמרנט, גריסים, דוחן, קינואה, שיפון, קטניות מונבטות: חומוס, עדשים, אפונה, בטטות, תירס, ארטישוק, גזר, תפוח אדמה,שעועית.·

חלבונים/שומנים – (זמן עיכול ממוצע 4 שעות), אבוקדו, זרעים מונבטים, זרעונים: זרעוני דלעת, שומשום, חמניה,אגוזים: שקדים, אגוזי ברזיל, פקאן, אגוזי מלך, צנוברים, (לא קשיו ולא בוטנים כי הם מכילים עובש)·

פירות – ( 30-60 דקות)

ירקות – (זמן עיכול ממוצע 2-1/2 שעות), נבטים ירוקים: אלפלפה, רוקט, נבטי כוסמת, כרוב, ציפורן, שום, חרדל, צנונית, ברוקולי, ירקות שהם פירות (מכילים זרעים): מלפפון, פלפל אדום, קישוא, קישוא צהוב, דלעת,עלים ירוקים: ארוגולה/רוקט, אספרגוס, ברוקולי, כרוב, כרובית, סלרי, מנגולד, חסה, עלי חרדל, בצל ירוק, תרד, גרגיר

מדוע צירופי מזון?1. זמני מעבר מזון בקיבה. מים 0-10 דקותמיץ 15-30 דקותפירות 30-60 דקותמלון-אבטיח 30-50 דקותנבטים 60 דקותמיץ עשב חיטה 20-30 דקותרוב הירקות 1-2 שעותדגנים וקטניות 1-2 שעותחלבון צמחי מרוכז 2-3 שעותבשר ודג מבושלים 3-42.

רמת חומציות רמת חומציות של נוזל משתנה לפי ריכוז יוני המימן בתמיסה ומוגדרת במספרים בין 0 ל – 14, כאשר 0 מבטא חומציות חזקה מאוד ו – 14 מבטא בסיסיות חזקה מאוד. הערך 7 מבטא ניטראליות.אנו רוצים לבחור מזונות אשר מתאימים לפירוק בחומציות הקיבה ואינם מעמיסים על התהליך יתר על המידה.חומציות הקיבה 2 חזקה מאוד ומיועדת לפירוק חלבונים, חומציות נוזלי הרוק 7-6 ומפרקים בעיקר פחמימות.

3. חומציות/בסיסיות הדם הדם שלנו הוא תמיסה כימית בעלת חומציות 7.45 – 7.25 וזה אומר בסיסיות קלה.הגוף מווסת את רמת החומציות של הדם על ידי שימוש ברזרבות של בסיסים או רזרבות של חומצות בהתאם למצב. רמת החומציות של הדם משתנה בהתאם לסוג האוכל אותו אנו אוכלים.ככל שהדם בסיסי יותר, כמות יוני החמצן גבוהה יותר ולכן גם מערכות הגוף מתפקדות טוב יותר ובמיוחד המערכת החיסונית. ככל שרמת החומציות גבוהה כך גם גדלה ההסתברות למחלות.בואו נבדוק עכשיו את חלוקת המזון לפי רמות חומציות.המזונות הניטרליים הם: חמאה, שמנת, גרעיני חמניות, מים מזוקקים.חומציים קלות: דגנים, קטניות, גבינות, ביצים, אגוזים, חלב.חומציים: בשר, עוף, דגים, לחם, בירה לבנה.חומציים מאוד: סוכר לבן, קמח לבן, מרגרינה, קוקה קולה.בסיסיים: כל הפירות, כל הירקות, שקדים, כוסמת, אגוזי ברזיל, מים מינרליים.בסיסיים מאוד: תפוחי אדמה, לימון, חסה.

מה אפשר להסיק מכאן? הפירות והירקות כולם הם בעלי תגובה בסיסית. אצל הצמחונים רמת הבסיסיות נעה סביב 7.45 שהיא באזור העליון ודבר זה משפר את יעילות האנזימים והויטמינים וגם מחזק את תפקוד המערכת החיסונית.הפירות החמוצים מכילים חומצות אורגניות אשר מתפרקות בגוף והופכות לבסיסים. הלימון הינו פרי חמוץ. החומצה בלימון היא חומצה ציטרית אשר הופכת בגוף לבסיס חזק.תזונה טבעית הכוללת פירות, ירקות, דגנים וקטניות משאירה את הדם ברמת בסיסיות רגילה, אוכל תעשייתי הכולל מרגרינה, בשר, דגים, סוכר וקמח לבן גורם לעלייה בחומציות.עודפי חומצה נאגרים בגוף ומביאים למחלות כמו מחלת גאוט – עודף חומצת שתן, מחלות פרקים, אבנים בכליות ואף סרטן.

כללים לצירופי מזון: אוכלים לבד: פירות/מלון/נוזלים

צירופים: אין לאכול חלבונים עם עמילנים, מזון חלבוני מתעכל בעזרת האנזים פפסין אשר דורש רמת חומציות גבוהה של 2 עד 3. מזון עמילני מתעכל בעזרת האנזים פטיאלין אשר נמצא ברוק ואשר דורש חומציות של 6.6. עיכול בלתי מושלם גורם לעצירות, אלרגיות, הפרעות שונות בעיכול, דלקת פרקים, השמנה, סכרת, אקזמה, קצרת, מחלות עור, הצטננויות, כאבי ראש וריקבון שיניים.• אין לאכול פירות חמוצים ומתוקים יחדיו, הפירות החמוצים גם הם דורשים סביבה חומצית גבוהה בקיבה ולכן אינם טובים למאכל ביחד עם פחמימות. דורשים מאמץ עיכולי שונה.• המאכלים השומניים הם ניטרליים ולכן יכולים להיאכל גם עם חלבונים וגם עם פחמימות.

הגבלות ושילובים מיוחדים: יש לאכול סוג חלבון אחד או סוג עמילן אחד בארוחה• יש לאכול מלון לחוד ואבטיח לחוד.• לימון, לימונית ועגבנייה (שהינם פירות חומציים) משתלבים יפה עם ירקות ירוקים ולא עמילניים• חסה וסלרי (שהינם ירקות ירוקים) משתלבים יפה עם כל הפירות.• אגוזים, זרעונים עשירים בשומן, (שהינם חלבונים עתירי שומן) משתלבים יפה עם פירות חומציים.

חלוקת סוגי מזון לקטגוריות:פירות מתוקים תאנה, בננה, אפרסמון, תמר, פירות יבשים

פירות חמצמצים מנגו, תפוח, פירות יער, אגס, מישמש, אפרסק, ענבים, שזיף, דובדבן, פאפאיה

פירות חמוצים לימון, לימונית, אשכולית, תפוז, עגבניה, אננס, רימון, קיווי, תות שדה

אבטיח ומלון – בנפרדנוזלים – בנפרדירקות ירוקים ולא עמילניים ירקות עליים, כרוב, כרובית, ברוקולי, אלפלפה, סלרי, אספרגוס, צנונית, מלפפון, קישוא, בצל, שום, פטריות, שעועית ירוקה, אפונה ירוקהעמילניםדגנים ונבטיהם, לחם, פסטה, תפוח אדמה, בטאטה, אורז, פרסניפ, גזר מבושל, קטניות, דלעת, דלורית

שמנים ושומנים אבוקדו, זיתים, חמאה, קצפת, שמנת, שמנים (זית, שומשום, קנולה, פשתן, וכו')

חלבונים בשר, עוף דגים, מוצרי חלב, טופו, טמפה, מיסו, אגוזים, זרעים

הגבלות ושילובים מיוחדים

  • יש לאכול סוג חלבון אחד או סוג עמילן אחד בארוחה;
  • יש לאכול מלון לחוד ואבטיח לחוד;
  • לימון, לימונית ועגבנייה (פירות חמוצים) משתלבים יפה עם ירקות ירוקים ולא עמילניים;
  • חסה וסלרי (ירקות עליים ירוקים) משתלבים יפה עם כל הפירות;
  • אגוזים, זרעונים עשירים בשומן (שהם חלבונים עתירי שומן) משתלבים יפה עם פירות חמוצים
  • את הפירות יש לאכול בארוחה נפרדת ולא יחד עם מזון אחר או בסוף ארוחה.

לדוגמה

גם חלבונים וגם עמילנים משתלבים יפה עם ירקות ירוקים ולא-עמילניים, אך לא באותה ארוחה.באותה מידה, פירות מתוקים וחמוצים אינם משתלבים יפה ביניהם.