Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

צרבת – כמה שורפת

זה עתה קמת מהשולחן אחרי ארוחה טובה, נהנית מטעמים משובחים של אוכל עשוי היטב, והנה אתה משתרע בנחת רוח מול הטלוויזיה… כאשר הנה, היא מגיעה, לאט לאט, ואחר כך הולכת ומתגברת, צורבת, שורפת, פוגמת בטעם הטוב של החוויה, תחושת צריבה מתחילה לבסס את מעמדה לאט אבל בטוח במרכז הגוף שלך – בבטן, מתחת לעצם בית החזה, וגורמת לתחושה ש"משהו שורף לי בבטן". הצריבה והכאב עלולים "לטייל" מהסרעפת ומלווים בטעם חמוץ ותחושה שהאוכל "עולה" בחזרה לפה.

עכשיו כבר ניתן לקרוא לילד בשמו: אתה סובל מצרבת חריפה – בעיית עיכול המתרחשת כאשר חומצת הקיבה באה במגע עם דפנות הוושט וגורמת לגירוי. 20 אחוז מהאוכלוסייה לוקה בצרבת לפחות אחת לשבוע, בעיקר אחרי ארוחה.

חומצת הקיבה – מה תפקידה?

חומצת הקיבה, או בשמה הכימי החומצה ההידרוכלורית (HCl), נוצרת בדופן הקיבה ותפקידה לסייע לקיבה בפירוק ראשוני של חלבונים והכנת המזון לספיגה במעי הדק.

חומצת הקיבה – מתי היא מזיקה?

זיהום או תפקוד לקוי של איברים במערכת העיכול עלולים לגרום לחשיפת יתר של צינור העיכול לחומצת הקיבה. במצב זה עלולים להופיע תסמינים (למשל, חומצות הקיבה הזורמות מעלה עלולות להחליש את השסתום בין הקיבה לוושט), וכאשר המצב אינו מטופל – להתפתחות סיבוכים.

המחלה העיקרית הנגרמת כתוצאה מכך היא מחלת ההחזר הוושטי – Gastroesophageal reflux disease, הנגרמת עקב החזרה לא תקינה של תוכנה הנוזלי של הקיבה לוושט. מיצי הקיבה מכילים ריכוז גבוה של חומצה העלולה לגרום לפגיעה בדופן הוושט ולהתפתחות המחלה. הסימפטום העיקרי שלה הוא צרבת.

סימנים נוספים:

  • כאבים בחזה, בעיקר בעת ההליכה לישון ובשעות הלילה.
  • טעם חמוץ בפה.
  • שיעול, צרידות וכאב גרון.
  • החזרה של מזון ושתיה מהקיבה.

מה גורם לצרבת?

  1. החלשות השריר הסוגר הוושטי, זה השומר את חומצת הקיבה.
  2. סוגי מזון כגון מזון מטוגן, מזון שמן, שוקולד, מנטה, קפה, אלכוהול, ממתקים, עגבניות, חצילים, מיצים מפרי הדר, חומץ, בצל, שום ומזון חריף גורמים לחומציות יתר.
  3. ארוחה דשנה זמן קצר לפני השינה.
  4. שבר בטבור (נגרם ב-5% מהמקרים).
  5. לחץ על הקיבה, כולל עוויתות, כתוצאה מבגדים לוחצים, השמנת יתר ושימוש בתרופות מסוימות.
  6. מצב תת-חומציות בקיבה הגורם להתרבות חיידק הליקובקטר פילורי.
  7. עישון – ניקוטין מחליש את פעילות הסוגר הוושטי המונע ממיצי הקיבה לעלות בחזרה לקיבה.
  8. לחץ ומתח מגבירים ייצור חומציות ומאטים את תהליך ריקון הקיבה.

מתי הצרבת הינה כרונית?

אם הצרבת מתרחשת אחת לחודש היא נחשבת למתונה. ניתן לטפל בה באמצעות שינוי בתזונה וירידה במשקל. גם מקרי צרבת בינונית עדיין יכולים להיעזר בפתרונות אלה. אולם, כ-5-15 אחוזים מהמבוגרים לוקים בצרבת חריפה שהפתרונות האלה עשויים להביא לה הקלה חלקית וזמנית בלבד.

כיצד לטפל בצרבת?

ניתן לטפל ולהביא הקלה בצרבת בטיפול עצמי במספר דרכים, אך יש לערוך שינויים אחדים בסגנון החיים ובתזונה:

  • אכול כמה ארוחות קטנות לעיתים תכופות.
  • אכול לאט.
  • אל תלך לישון עם קיבה מלאה.
  • הגבה את החלק העליון של מיטתך.
  • הימנע ממזונות הגורמים לריפלוקס (קפה, אלכוהול, מזון שומני, קפאין, עגבניות, מזון מטוגן וחריף).
  • לבש בגדים רפויים.
  • הפחת במשקלך.
  • לעס מסטיק – יגרום להפרשת רוק שמדללת את חומצת הקיבה.

תרופות טבעיות מהמטבח של סבתא:

  • בננה – מכילה נוגדי חומציות.
  • שקדים – אכילת 3 שקדים מקלה מייד על הצרבת.
  • קמומיל – חליטה של קמומיל עם זרעי שומר.

מזונות מהם מומלץ להימנע:

• פירות הדר, עגבניה, תפוחי אדמה, בצל טרי, שום. • משקאות כמו קפה, תה רגיל ואלכוהול. • מזון שומני ומטוגן.

מזונות "בטוחים" בתזונה רגילה:

• פירות: תפוחים, בננה. • ירקות: ברוקולי, גזר. • דגנים מלאים, מוצרי חלב דלי שומן. • מים מינרלים.

פירות – תפוחי עץ טריים ומיובשים, מיץ תפוחים , בננה

ירקות : תפוח אדמה אפוי, ברוקולי, גזר, שעועית ירוקה, כרוב, אפונה

דגנים – לחם דגנים,לחם מחיטה מלאה סובין או שיבולת שועל,אורז מלא או לבן, עוגיות אורז,קרקרים מחיטה מלאה

מוצרי חלב – גבינות עזים, גבינות דלות שומן או ללא שומן, גבינות סויה דלות שומן

משקאות – מים מינרלים –

שומנים – רוטב דל שומן לתיבול סלט

כיצד מיישמים את השינוי הלכה למעשה?

במצפה אלומות אנו מציעים הזדמנות לשנות את הרגלי התזונה בעזרת שיטת ניקוי הגוף של ד"ר אן ויגמור: ע"י צמצום הצריכה של פחמימות מזוקקות, שתייה יומית של

מיץ עשב חיטה, שהוא גורם מכריע בתהליך ניקוי הגוף, אכילת מזון בסיסי (alkaline) : מיצי ירקות ופירות, ,

מזון טבעי חי (LIVING FOOD ), דגנים וקטניות מונבטים, וכן הימנעות מבשר,

מוצרי חלב ודגים, וכן מדיטציות והתנקות נפשית ורוחנית, מודעות, הרצאות, יוגה, עיסויים, ניקוי מעי עמוק (הידרוקולוניק) ומנוחה טוטלית.ניקוי גוף מרעלים פירושו להיפרד מקפה, שוקולד, מזון עתיר שומן, משקאות חריפים וסוגי מזון רבים אחרים הידועים כמעודדים צרבת הן במהותם והן מבחינת הצירופים ביניהם, ואימוץ של תפריט בריא ומתאים כאורח חיים מעתה ואילך ולא רק באופן זמני.

התהליך כרוך בשינוי הרגלים מאכילה בשעה מאוחרת לשעה מוקדמת יותר, ומאכילה חפוזה ללא תשומת לב ללעיסה מירבית לאכילה איטית וממושכת המסייעת ומקלה על העיכול. כל אלה משפרים את תפקוד מערכת העיכול , מסייעים בפינוי הגוף מהרעלים שהצטברו בו, ומפנים מקום ל"דיאלוג" בריא יותר בינך לבין מערכת העיכול שלך.

שיעורי תנועה ( צ'י קונג והתעמלות בריאותית) וכן הצעידה בחיק הטבע בלב הנוף מעוררים וממריצים את כל מערכות הגוף, ומזרזים את פעילות מערכת העיכול.השקט והשלווה במקום מפחיתים את המתח והלחץ ומאפשרים לך להגיע לנקודת איזון ולמוצא חדש לחיים אחרים – רגועים ומתונים יותר, מתוך יכולת להתבונן פנימה, להבחין ולהכיר בצרכים האישיים, ללמוד את הקצב הפנימי שלך ולהתאים את אורח חייך אליו כדי לשמור על בריאות מיטבית.