Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

שמן מזוכך – נשמע זך וטהור להפליא… האם כך ?!

בואו לנופש בריאות

טוב שם טוב …. וגם שמן טוב

מאת רחל אנטמן, תזונאית "מצפה אלומות"

"שימו שמן, שמן זית"

מהו התהליך שעוברים השמנים הצמחיים (מפולי סויה, ליפתית (קנולה), תירס ושאר ירקות) נטולי הטעם והריח העומדים על המדף בבקבוקי פלסטיק, והכל כדי לזכות בחיי מדף ארוכים יותר?

בטבע, חומצות השומן ממקור צמחי בנויות כך שבעת חשיפה לחום, אור ואוויר, מתרחשת התחמצנות מהירה. תהליך זה גורם לשמן להתעפש ולהתקלקל.
כדי להאריך את חיי המדף של השמנים, משתמשים בתעשייה בתהליך כימי אגרסיבי מאוד ורב-שלבים, שבסופו מתקבל שמן מזוכך.

כיצד מפיקים שמן מזוכך?

  1. מועכים את הפולים, הזרעים או הגרעינים ומשרים אותם בכימיקלים ממיסי שומן.
  2. את התמיסה מחממים לטמפרטורה גבוהה כדי לאדות ולנדף את הכימיקל הרעיל.
  3. ואז… מגיע שלב הזיכוך, בו מערבלים את השמן במהירות גבוהה כדי להפריד מתוכו מרכיבים כמו לציטין (הנוטה להשחיר בטמפרטורה גבוהה).

בשלב זה, השמן כבר מעופש ועלול להתחמצן במהירות.
כדי לנטרל את הטעם החומצי, מערבבים את השמן עם חומר בסיסי ו… בסופו של התהליך, מרתיחים את השמן לטמפרטורה של 230 מעלות.

במהלך החימום, השמן משנה את המבנה המרחבי שלו. חומצות השומן הטבעיות (ציס) הופכות לצורה חדשה סינתטית בשם "טראנס". (מרגרינה, למשל, היא שומן צמחי מוקשה = שומן טראנס).

בטבע, אין חומצות שומן טראנס. גופנו מזהה אותו כחומר זר ואינו מסוגל לעכל אותו. חילוף החומרים משתבש והשומן המזיק והמחומצן שוקע ומשתקע על דפנות העורקים.
שמן מזוכך מאבד מאיכותו ולמעשה הינו שמן מקולקל החושף את הגוף לרדיקלים חופשיים. השמן חסר את ריח הצמח ממנו הופק וחסר ערכים תזונתיים. לגוף אין יכולת לספוג את השמן והוא אוגר אותו בתאי השומן בלבד.

שמן טוב – מרכיב חיוני בדיאטה בריאה

אנו זקוקים לשמן בריא כדי לספוג ויטמינים ורכיבי תזונה חיוניים וגם כדי לשמור על משקל מאוזן ותקין.

במה כן להשתמש?

שמן בכבישה קרה. זהו שמן שהופק בלחץ, על ידי סחיטה, ללא כימיקלים ובטמפרטורה שאינה עולה על 37 מעלות. שמן בכבישה קרה מכיל ויטמין E באופן טבעי, שהוא נוגד החמצון מספר אחד.
השמן שומר על הריח, הטעם, הארומה והצבע הדומיננטי.
אם קניתם כמות גדולה של שמן, תוכלו להאריך את חייו על ידי הוספת כף שמן נבט חיטה או כמוסות ויטמין E.
הימנעו מאחסון שמן בבקבוקי פלסטיק (תוצר של נפט). שמן במגע עם פלסטיק מייצר חומרים רעילים.

שמנים צמחיים מומלצים בכבישה קרה:

  • שמן זית
  • שמן שומשום
  • שמן אבוקדו
  • שמן קוקוס

כיצד נבדוק את איכות השמן?

שמן בכבישה קרה נוזלי בטמפרטורת החדר ומתקשה בקירור.
כדי לבדוק את איכות השמן שקניתם, שימו בצלוחית קטנה מעט שמן והכניסו למקרר ל-24 שעות. שמן בכבישה קרה יתקשה.

בהזדמנות זו, הכינו לעצמכם חמאת שמן זית (מתכון בהמשך)