הדבר הכי חם באביב… אלרגיות
בואו לנופש בריאותמזג האוויר ההפכפך בתקופת האביב, הופך כל אלרגיה לטרגדיה. סדרת התעטשויות שלא נפסקת, אדמומיות פתאומית ומגרדת, או נפיחות, הם רק חלק מהסימפטומים המוכרים לנו, יחד עם זאת, יש אלרגיות העשויות ללוות אותנו לאורך כל חיינו, כגון: אלרגיה למזון, המחייבת אותנו לסגל את אורחות חיינו לתזונה המדירה את הגורם האלרגני ממזוננו. הכתבה שלפניכם, מבקשת לברר מהם הסימפטומים והדרכים האפשריות לטיפול באלרגיות בכלל ובאלרגיות למזון בפרט.
מהי אלרגיה?
אלרגיה היא ריאקציה חיסונית, פתאומית, של הגוף לחומרים החודרים אליו, אך אינם מוגדרים כמחוללי מחלות. לפיכך, אלרגיה מבשרת על חוסר תקינותה של המערכת החיסונית בגוף. מחקרים מצביעים על כך כי אחוז האנשים בעולם הלוקים באלרגיה נע בין 12% ל- 25%.
לעיתים, אלרגיה עשויה להיות גנטית, אולם יש להפריד בין המושג אלרגיה ובין המושג אי סבילות למזון, כגון: אי סבילות לפול- G6PD, או לחלב העשויים להיווצר לנוכח ריאקציה ספציפית, מטבולית, תרופתית או לנוכח הרעלה למזון ולתוספיו.
מהם הגורמים לאלרגיה?
לרוב, רגישותה של המערכת החיסונית לאלרגנים המצויים בסביבה, היא המחוללת תגובה אלרגית בגופינו. אולם, חשוב לזכור כי כל אלרגיה מתפתחת באופן שונה אצל כל אדם ואדם.
חומרים אלרגנים העלולים לגרום לאלרגיה הם: אבקת פרחים, בוטנים, חלב, אגוזים וביצים, שער החתול, תרופות, קרמים ותכשירים קוסמטיים למיניהם, גומי מסוג לטקס, מתכת מסוג ניקל, כרום וקובלט, קרדית האבק, חומרי ניקוי, עוקץ של דבורים ואף מוצרי כוורת, כלור, ועוד.
כיצד מתפתחת אלרגיה?
אדם הנחשף לאלרגן, מתחיל לייצר בדמו נוגדני אלרגיה הנקראים אימונוגלובולינים- IgE. נוגדני האלרגיה הללו נצמדים לאנטיגן ומעוררים ריאקציה, המשמידה עוד נוגדנים נגד האנטיגן, עד להשמדתו הסופית. כאשר מספר האנטיגנים גובר על מערכת החיסון, נגרם נזק לרקמות בהן נמצא האנטיגן- הם תאי הפיטום, וכך פועלת מערכת תאית, האחראית על הפרשת חומרים הגורמים לדלקת ולאלרגיה, כגון: היסטמין ולוקוטריאנים, המעוררים תגובות בגוף כגון: נזלת, גירוד, פריחה ועוד.
האם אלרגיה יכולה להזיק?
רוב האלרגיות מסתיימות בפריחה, גרד ואי נוחות, הנוטות לחלוף כלעומת שבאו, אולם קיימות תגובות אלרגניות אחדות, העשויות לגרום למצבים קטלניים, בהיעדר טיפול מתאים כגון: אלרגיה לעקיצת דבורים, אלרגיה לבוטנים או אפילו אלרגיה לחלב.
מהם הסימפטומים של אלרגיה?
סימפטומים נפוצים, העשויים להופיע במקרה של אלרגיה, הם: אסתמה, קשיי נשימה, חנק, ירידת לחץ דם, התרחבות כלי הדם, הלם, שלשולים, הקאות וכאבי בטן, נזלת, דלקות עיניים ועיטוש, פריחות, גירודים, נפיחות ועוד.
כיצד מטפלים במצב של אלרגיה?
ראשית, יש לזהות את הגורם האלרגני המחולל את תופעת האלרגיה בגוף. שנית, על פי השיטה הקונבנציונאלית, ניתן לטפל באלרגיות באמצעות תרופות אנטי היסטמיניות, סטרואידים, נוגדי לויקוטריאנים, או חיסון האלרגיה באמצעות אימונותרפיה (הזרקת מינונים של תמצית המכילה את הגורם האלרגני על ידי רופאים המומחים לכך), כאשר בסוף התהליך הגוף אמור להתחסן נגד השפעות החומר האלרגני. חשוב לזכור כי כל אלרגיה מטופלת באופן שונה.
בצד השני של המתרס, קיים הטיפול הבלתי קונבנציונאלי, לרבות, רפואה טבעית והומאופתיה, שיטות הסולדות מטיפול באלרגיה באמצעות תרופה, מתוך אמונה כי טיפול תרופתי מוביל לנזק רב יותר למערכות הגוף, ולכן דוגלות בדיכוי המחלה האלרגיה, באמצעות תזונה נכונה ושינוי אורח חיים.
אילו סוגי אלרגיות יש?
אלרגיה לעקיצות דבורים, אלרגיה למזון, אלרגיה לפניצילין ולתרופות, אלרגיה למתכות, אלרגיה לקרמים או חומרי ניקוי, אלרגיה לשיער של בעלי חיים, אלרגיה לקרדית האבק, אלרגיה לאבקת פרחים, ועוד.
מהי אלרגיה למזון?
אלרגיה למזון היא ריאקציה אימונולוגית ובלתי רצויה לרכיבי מזון שונים, כגון: חלב פרה ומוצריו, חיטה, אגוזים, דגים, ביצים ובוטנים. מחקרים מצביעים על כך כי, אלרגיה למזון נפוצה יותר בקרב ילדים ותינוקות מאשר בקרב מבוגרים, ככלל, כ- 5% -7% מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיות מזון שונות, ואלרגיות המזון השכיחות ביותר בקרב ילדים הן כדלקמן: השכיחה ביותר היא רגישות לחלב פרה, אחר כך לביצים ולבסוף לבוטנים.
נהוג לחלק את סוגי האלרגיות למזון לשניים:
1. אלרגיה קבועה: מדובר ברגישות במתרחשת בעת אכילת מזון מסוג מסוים, בכל פעם ובכל זמן. במקרה זה, הימנעות ארוכה מאכילת המזון עשויה לפתח סבילות.
2. מחזוריות: מדובר ברגישות המתפתחת באופן הדרגתי, לנוכח אכילה חוזרת של מזון מסוג מסוים. כאשר, הימנעות מאכילתו של המזון האלרגני לתקופה מסוימת, מאפשרת את אכילתו וסבילותו מחדש, רק במידה ואוכלים אותו מדי פעם.
ממה נובעת אלרגיה למזון?
הגורמים העיקריים לאלרגית מזון הם: ליקויים במערכת החיסונית, מתח נפשי, נטייה גנטית, שילוב בין צריכת אלכוהול ומזונות אלרגניים, דלקות במערכת העיכול, מעיים חדירות, שינויים הורמונאליים, עיכול לקוי, גמילה מוקדמת, ותדירות החשיפה למזון אלרגני.
מהם סוגי האלרגנים הקיימים במזון?
ישנו מספר קטן של מזונות אלרגניים הגורמים לתגובות אלרגיות, והם:
אלרגיה לפירות ים, אגוזים ודגים, נפוצה בעיקר בקרב מבוגרים. אלרגיה לפירות, נפוצה בעיקר בילדים ונוער. אלרגיה לבוטנים, חלב, סויה, ביצים, ושומשום, נפוצה בעיקר בקרב ילדים.
בנוסף לכך, ישנם אלרגנים נפוצים נוספים במזון, כגון: שוקולד, תירס, עגבניות, חומרי טעם וצבע במזון (למשל: ממתיקים מלאכותיים, מונוסודיום גלוטמט, ג'לי, משקאות מוגזים ועוד).
מהם הסימפטומים המעידים על אלרגיה למזון?
סימפטומים כלליים העשויים להופיע במקרה של אלרגיה הם: התעלפות, היפוגליקמיה, מיגרנות, כאבי ראש, גרד בגרון או באף, עיגולים שחורים מתחת לעיניים ודלקת סינוסים.
כמו כן, ישנם סימפטומים ספציפיים העשויים לתקוף את הגוף והם:
• במקרה של אלרגיה במערכת החיסונית, הסימפטומים הנפוצים הם: צינון, זיהומי אוזניים וזיהום כרוני.
• במקרה של אלרגיה במערכת העיכול, הסימפטומים הנפוצים הם: נפיחות, גזים, דלקת מעיים, כיבים, מעי רגיז, הקאות, כאבי בטן ושלשול כרוני.
• במקרה של אלרגיה בעור, הסימפטומים הנפוצים הם: חרלת, אקזמה, אטופיק דרמטיטיס, גירוד, אקנה, סרפדת, פצעונים ואדמומיות בעור.
• במקרה של אלרגיה במערכת הנשימה, הסימפטומים הנפוצים הם: קדחת השחת, נזלת אלרגית, צפצוף, אסטמה, דלקת סמפונות כרונית, גירוי בגרון או בחך ונשימה כבדה.
• במקרה של אלרגיה בשרירים ובשלד, הסימפטומים הם: כאבי מפרקים וכאבי גב תחתון.
כיצד ניתן לדעת כי מדובר באלרגיה למזון?
אלרגיה למזון מלווה לרוב בסימנים הבאים: בלוטות נפוחות מאוד, קמטים בעפעף התחתון, עיגולים כהים ונפיחות מתחת לעיניים, אצירת נוזלים כרונית ולא מחזורית.
כיצד מאבחנים אלרגיה למזון?
קיימות מספר בדיקות לאבחון אלרגית מזון והן:
• בדיקת התגובה השרירית למזון- הנקראת בדיקה קינסיולוגית.
• בדיקת עור הבודקת את האנטיגן באמצעות שריטת העור והצמדת תמצית מזון.
• בדיקת הנוגדנים בסרום דמו של החולה- הנקראת בדיקת RAST.
• בדיקת תגובת כדוריות הדם הלבנות למזון מסוים- בדיקה הנקראת ציטוטוקוסית.
• בדיקת אלימינציה של מזונות, הסרת מזונות בהתאם להתפתחותה של תגובה אלרגית בגוף.
• בדיקת נוגדני החיסון של מזון בדם- בדיקה הנקראת FICA
• ניהול יומן אלרגיות
הטיפים של "מצפה אלומות" להימנעות מאלרגיות:
• הקפידו על יום מיצים פעם בשבוע, על מנת לנקות את מערכות הגוף ולסייע למערכת החיסונית.
• הקפידו להימנע ממוצרי מזון מעובדים וקפואים
• הקפידו להימנע מצריכת מוצרי קמח לבן (מזון המכיל רעלים רבים העשויים להגביר את האלרגיה).
• הקפידו להימנע ממוצרים המכילים סוכר לבן, המכילים כימיקילים רעילים והשתמשו בתחליף טבעי: סילאן, מולסה, תמרים, מייפל ועוד.
• רצוי להימנע ממוצרי בשר, או להעדיף בשר אורגני שאין בו הורמונים או אנטיביוטיקה המזיקה למערכת החיסונית.
• יש להימנע מעישון, אלכוהול ושוקולד.
• יש לצרוך עד 2 כוסות קפה ליום.
• יש להגביל את צריכת המלח ומזון משומר (המכיל מונוסודיום גלוטמט ומגביר את התגובה האלרגית), ויש להמעיט בצריכת מזון המכיל חומרי טעם וריח.
• מומלץ לבדוק היטב את טבלת מרכיבי המזון בכל מוצר ומוצר, על מנת להימנע מהכנסת מזון אלרגני לגוף.
• יש להימנע ממזון מטוגן, ורצוי להעדיף על פניו בישול קל או אידוי של מזון, וכך לשמור על הויטמינים והמינרלים החיוניים לחיזוק מערכת החיסון.
• צריכה של תוספים מחזקים כגון: אבץ, ויטמין C וקוורציטין.
• עשבי תיבול המסייעים לאלרגיה: זנגביל, פלפל שעטה, בצל ושום.
• מזון העשוי לתרום לחיזוק הריאות הנו: צנון, לפת, קולורבי, תאנים, תפוחים ואגסים.
• להגברת מערכת החיסון בגוף, לטיהור ולניקוי מערכת העיכול, שתו מדי בוקר מיץ עשב החיטה.
לסיכום, חוות הבריאות "מצפה אלומות" מספקת לכם סביבה נטולת אלרגניים, המושתתת על טהרת רזי תזונת ה-RAW FOOD, תזונה המורכבת ממזון טבעי, מזון אורגני, חי ולא מבושל (הגדל בחוות הבריאות "מצפה אלומות") העשיר בירקות ופירות, עלים ירוקים, גרעינים ונבטים.
אנשים הסובלים מאלרגיות למזון, יוכלו לרכוש, בחוות הבריאות "מצפה אלומות", כלים פרקטיים ומעשיים לתזונה ולאורח חיים נטול אלרגניים, זאת באמצעות תזונה אורגנית ייחודית, הסולדת ממאכלים אלרגנים, כגון: חלב, חיטה ובשר, ושלל טיפולים שמטרתם לטהר את מערכת העיכול ולחזק את מערכת החיסון בגוף, כגון: צום מיצים ושטיפת מעי גס עמוקה, כמו גם שלל פעילויות וסדנאות לניקוי גוף ונפש, כגון: מדיטציה, יוגה, סדנת צחוק, סדנת בישול ועוד, שכולן ככולן נותנות את המענה המקצועי השלם להתמודדות עם אלרגיות מזון ובעיות נוספות.