דלקת מפרקים/פרקים שגרונית
בואו לנופש בריאותהתמודדות עם דלקת מפרקים שגרונית בחוות הבריאות מצפה אלומות
דלקת מפרקים שגרונית RHEUMATOID ARTHTIIS הינה צורה אחת מתוך-100 סוגים של מחלות הארתריטיס. זוהי מחלה אוטו-אמיונית הפוגעת במפרקים בגוף כתוצאה מתהליך מתמשך של דלקת. המערכת החיסונית מזהה בטעות חלקים מהגוף כפולשים זרים ותוקפת אותם. היות ומדובר בתהליך דלקתי, הוא מלווה בכאבים, נוקשות ונפיחות במפרקים. כמו כן עלולה המחלה לפגוע בריאות, בלב, בכליות ובחלקי גוף שונים.
המחלה מתבטאת בדלקת בסינוביה (הנוזל הבין מפרקי) כתוצאה מכך חלה התעבות של הממברנות המובילה לצמיחת יתר של תאים סינובאליים והצטברות של תאי דם לבנים. שחרור של אנזימים וחומרים אחרים מצד אותם תאים עלולה להוביל לשחיקת הסחוס במפרקים, וכן של עצמות ורצועות החיבור בתוך המפרקים- עד כדי הרס הסחוס והעצם ויצירת דפורמציות במפרק. שכיחות המחלה היא 0.3%-1.5% מהאוכלוסייה, והיא שכיחה פי 3 בנשים. 80% מפתחים את המחלה בגילאים 35-50.
סימפטומים של המחלה
מאחר והמחלה היא מחלה מערכתית, יכולים להופיע סימפטומים בכל הגוף. בשלבים הראשונים, אפילו לפני התסמינים במפרקים, תיתכן עייפות, חולשה והרגשה כללית של חולי, חום נמוך, דלקת בעיניים, חוסר תיאבון וירידה במשקל.
-
נפיחות ואדמומיות בפרקים של האצבעות (לא בפרקים הקרובים לקצות האצבעות)
-
מופיע בצורה סיסטמית בשני צידי הגוף (להבדיל מאוסטאו-ארטריטיס)
-
חום יתר ורגישות במפרקים
-
התקשחות במפרקים בעיקר עם היקיצה בבוקר, שמשתפרת במשך היום
-
גושי עור אדומים ולא כואבים על גבי המפרקים המודלקים
-
כיפופים ועיוותים (בעיקר באצבעות הידיים) בארטריטיס ארוך טווח.
חומרת המחלה יכולה לנוע מצורה קלה עם נזק קל לכמה מפרקים, ועד לנזק של הרס המפרקים. רוב האנשים נמצאים במצב ביניים. אין בדיקה ספציפית מדויקת לאבחון המחלה, אלא מכלול של בדיקות כמו בדיקת רנטגן של המפרקים, בדיקות דם, בדיקת נוזל המפרקים, לפי האגודה האמריקאית לארטריטיס, יש צורך בשבעה מהקריטריונים האבחוניים הבאים, ושהסימפטומים של חמשת הראשונים יארכו למעלה מששה שבועות:
- קשיון בבוקר הנמשך למעלה משעה
- כאב הנוצר מתנועתיות בלפחות מפרק אחד
- נפיחות (של רקמה רכה, ולאו דווקא של רקמה מעל לעצם) בלפחות מפרק אחד
- נפיחות של לפחות מפרק נוסף אחד
- סימטריות בנפיחות מפרקי האצבעות (להוציא את מפרקי קצות האצבעות)
- בועות תת-עוריות על הזרוע מתחת למרפק
- שינויים בצילומי רנטגן טיפוסיים לדלקת מפרקים
- מבחן אגלוטינציה (הידבקות הטסיות) חיובי: +RF
הגורמים למחלה יכולים לנבוע מסיבות שונות:
-
גנטיקה
-
תהליך זיהומי חיידקי או ויראלי.
-
פגיעה במערכת החיסונית.
-
חדירות יתר של המעי הדק.
-
אלרגיות מזון.
-
חוויות טראומטיות בילדות (בעיקר לגבי מחלת ילדים).
תזונה צמחונית מועילה ל-RA
מממצאים שנערכו בקרב אוכלוסיות שונות בעולם מתברר שמחלה זו כמעט איננה קיימת בקרב אוכלוסיות הניזונות מתזונה "פרימיטיבית", ולעומת זאת קיימת בקרב אוכלי תזונה מערבית. לפיכך תזונה העשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים וסיבים, הממעטת בצריכת סוכר, בשר, פחמימות מזוקקות, דברי חלב ושומן רווי, מציעה מעין הגנה מפני התפתחות המחלה. זה סוג התזונה שאנו מציעים בחוות הבריאות מצפה אלומות. תזונה זו עשירה באנטיאוקסידנטים, בויטמינים, מינרלים ובאנזימים.
סוג התזונה שלנו במצפה אלומות הוא גם סוג של אלימינציית מזונות אלרגניים, וע"י כך אפשר לזהות את האלרגנים במזון. שלושת האלרגנים הבולטים ביותר במחלה זו הינם מוצרי חלב, ביצים ותירס. בנוסף, אנו מקפידים לצרוך מזונות יוצרי בסיס (alkaline) ולצמצם צריכת מזונות יוצרי חומצה. חומציות יתר ברקמות ובתאי הגוף מהווה קרקע פוריה להיווצרות מחלות כרוניות כמו [RA [1 מזונות יוצרי בסיס הם כל הירקות, רוב הפירות, נבטים, נבטוטים, שקדים, כוסמת, דוחן, קינואה ואמרנט. מזונות יוצרי חומצה: בשר מן החי (בשר, עוף דגים, ביצים), דגנים (חיטה, שעורה, שיפון), מוצרי חלב, סוכר, ממתקים, רוב הקטניות (ביחוד אם אינן מונבטות) מזון מבושל ומטוגן, משקאות קולה, פרי הדר (מלבד לימון).
במחקר שנערך על שתי קבוצות של חולי ארתריטיס במשך תקופה של 13 חודש בדקו את השפעת המזון על המחלה. את הקבוצה חילקו לשניים: קבוצה אחת קיבלה תזונה מרפאה ואילו השנייה המשיכה בתזונה הרגילה. קבוצת הטיפול החלה את התכנית בצום של שבעה עד עשרה ימים. באותו זמן הוסיפו לתזונתם תה צמחים, שום, ציר ירקות, ומיצים מירקות כמו גזר, סלק וסלרי. לא הוצעו מיצים מפירות. לאחר צום המיצים, קיבלו החולים מזונות "חדשים" כל יומיים. אם הם חשו כאבים או הרעה במצב תוך שעתיים עד 48 שעות, הסירו אותו סוג מזון למשך 7 ימים לפחות ואז צרכו אותו בשנית. אם חלה הרעה בתסמינים אחרי הפעם השניה, הוציאו אותו פריט מהתפריט לצמיתות. לאחר שנה הראו רוב המשתתפים בתזונה הצמחונית שיפור ונסיגה של המחלה.
המעבר לתזונה צמחונית חשוב משתי סיבות:
א. צריכה מוגברת של שמנים מונעי דלקת
ב. שיפור פלורת מעיים[2].
חומצות שומן במזון
חומצות שומן יכולות להקל על אלרגיות ותהליכים דלקתיים הודות לכך שהן חוסמות מרכיבים גורמי דלקת הידועים בשם פרוסטגלנדינים, טרומבוקסנים ולויקוטריאנים.
המטרה העיקרית היא דו כיוונית:
-
להגביל את צריכת רמות החומצה הארכידונית במזון (בעיקר שומן מבע"ח)
-
להגביר צריכת שומנים מסוג EPA (בשמן דגים –בעיקר אומגה 3)
בתזונה המודרנית של היום היחס בין שמנים מסוג אומגה 6 ושמנים מסוג אומגה 3 מופר. במקום יחס של:1 2 או 3:1 היחס הוא 20:1 ואפילו 25:1 לטובת אומגה 6. שמנים מסוג אומגה 6 מובילים לכיוון דלקת בעוד שמנים מסוג אומגה 3 הינם אנטי דלקתיים. כיצד עושים זאת: ע"י אכילת דגים העשירים באומגה 3 (סלמון, סרדינים, מקרל, הליבוט, סול). אפשרות אחרת, או אפילו בנוסף לכך, היא ליטול תוספים של שמן דגים או שמן פשתן – 6 גרם או 6 קפסולות בנות 1000 מיליגרם כל אחת. קפסולות אלה מכילות 1080 מ"ג EPA ו-720 מ"ג DHA. כדאי לדעת שהתופעות לא תיעלמנה באופן מיידי, וזה עלול לקחת 3 או 4 חודשים עד שמרגישים הטבה. אחרי 5 חודשים אפשר להוריד מינון ל-3000 מ"ג ליום אפילו לכל החיים. כדי להתגבר על הריח העולה במע' העיכול אחרי נטילת התוסף, ניתן להקפיא את הקפסולות לפני השימוש ולצרוך אותו לפני השינה. אפשרות אחרת היא להוסיף 1-2 כפות שמן פשתן על המזון מידי יום (חומצת LNA – חומצה אלפא לינולנית). שמן פשתן יש לאחסן במקרר בבקבוק כהה. דרך מצויינת להבטחת השימוש היומיומי בשמן הפשתן היא לשלב אותו ברטבים לסלטים ביחד עם שמנים אחרים או לחוד.
שמן נר הלילה שהוא חומצת שומן בצורת GLA – 6 קפסולות (המכילות 240-270 מ"ג GLA) במשך 4 עד 6 חודשים. יש לסלק שומנים מוקשים. שומנים אלה מפריעים למטבוליזם של חומצות השומן בגוף. ניתן למצוא אותם במרגרינה, חמאת בוטנים, רוב השמנים לבישול,ומוצרי מזון מעובדים אחרים כמו מוצרי מאפה, רטבים לסלט וחטיפים רבים.
שיפור פלורת המעיים
פלורת המעיים כוללת כ-400 סוגי בקטריות. סה"כ שטח מערכת העיכול מגיע לכ-300 עד 400 מ"ר. ישנה רק שכבת תאים יחידה המפרידה בין זרם הדם לכמויות עצומות של אנטיגנים (חומרים מעוררי נוגדנים) מיקרוביאלים. למרבית המזל, רקמת הלימפה לאורך המעי היא איבר הלימפה הגדול ביותר בגופנו, והוא מגן עלינו מפני אנטיגנים שעוברים מבעד לרקמת המגן. שינויים בפלורת המעיים משנים את נגישות האנטיגנים. מערכת עיכול החשופה למפגעים יכולה להיות הסיבה להתפרצות מחלה אוטו אימונית כמו RA. הבעיה היא האפשרות שחלבונים לא מעוכלים או מולקולות מזון בלתי מפורקות יסתננו לזרם הדם. רבים מחולי הארתריטיס סובלים מחוסרים במערכת העיכול, כולל מחסור בחומצה הידרוכלורית ובאנזימי לבלב.
טיפול אנזימטי
הוספת תוסף תזונתי של אנזימי עיכול (למשל אנזימי לבלב) יכולה להוות כיוון נכון בדרך לריפוי. בעיקר אנזימים המפרקים חלבונים (כגון פנקריאטין, ברומולין, פפאין), יכולים להקל על תסמינים של מחלות אוטו אימוניות כגון RA., זאבת, פסוריאזיס, קוליטיס וקרוהן, טרשת נפוצה ו-AIDS. הואיל ושיפור קליני נוגע לירידה בתגובות מערכת החיסון (ע"י בדיקת שינויים בשקיעת דם), מומלץ להשתמש באנזימי פנקריאטין וברומולין (מפרקי חלבונים). אחת הסיבות ליעילות הטיפול באנזימים מעכלי חלבון היא כי הם מגרים התפתחות של לימפוציטים מסוג T ומקרופאג'ים (בולענים). לשני החלקים הללו במערכת החיסון יש השפעה אנטי-ויראלית. אנזימים גם משפעלים תאי NK המחסלים תאים הנגועים בוירוס. כך, האנזימים מעכלי החלבון מווסתים מצבים של חוסר איזון במערכת החיסון הנובעים מוירוסים. כתוצאה מכך הם יכולים להאט את משך הזמן בין ההתקף הויראלי לפריצת המחלה. במחקר גדול שפורסם ב- Enzymes: The Fountain of Life, בין 76%-96% מהחולים חשו הטבה בעקבות השימוש באנזימים.. אצל 10% לא חלה הטבה, ואילו אצל 2% חלה הידרדרות במצב. במחלת RA הטיפול באנזימים מקל על תופעות כמו קשיחות המפרקים בבוקר, נפיחות במפרקים, חוסר יכולת לתפוש עצמים, ואיבוד גמישות במפרקים. דרך נוספת בה יכולים האנזימים לעזור היא ע"י המסת מרבצי הפיברין מסביב לקומפלקסים החיסוניים שבמפרקים. החיסרון היחיד בשיטת טיפול זו הוא שמרגישים את השפעתו לאחר מספר שבועות או חודשים, אולם היתרון הוא בכך שתופעות הלוואי מסתכמות ב-1%, וניתן להשתמש בשיטה זו לכל החיים.
(Conscious Eating – Gabriel Cousens, M.D., pp. 544-545)
מיץ עשב החיטה
מה שמייחד את התזונה המוצעת בחוות הבריאות מצפה אלומות הוא התפריט העשיר במיצים בעיקר מירקות ומעט פירות, וכן מיץ עשב החיטה. את מיץ עשב החיטה מפיקים מחיטה מונבטת שהצמיחה עשב לאחר כשבוע. המרכיב החשוב ביותר במיץ עשב החיטה הינו הכלורופיל. הוא מהווה כ-70% מהמיץ.
כמה מתכונות המיץ:
-
אנטי ויראלי, אנטי בקטריאלי ואנטי פטרייתי.
-
אנטי דלקתי ומכיל חומר בשם SOD – superoxidase dismutase, חומר שהינו אנטיאוקסידנט חזק וכן אנזים ANTI AGING. כמו כן הוא אנטי דלקתי במיוחד למחלות מפרקים.
-
יעיל בניקוי המעי הגס – דבר החשוב לשיפור ספיגה סילוק רעלים.
-
יעיל בזירוז סילוק רעלים מהדם ע"י שפעול הכבד והכליות.
-
מעשיר את הדם בחמצן ומעלה את רמת הכדוריות האדומות.
טכניקות להקלה על המחלה:
הורדת מתח וטכניקות רגיעה, שינוי באורח החיים
שינוי תזונתי ותוספים:
-
הורדת סולניים (חציל, תפוח אדמה, פלפל ירוק ועגבניה),
-
הורדת אלרגנים (חלב ומוצריו, חיטה וגלוטן, ביצים, תירס)
-
תוספת של שמנים מסוג GLA, LNA וכן DPA+DHA (שמן דגים)
כמו כן:
-
בדיקת אפשרות של פטריות ,בקטריות ומיקרואורגניזמים כמו פטרית קנדידה
-
ניקוי גוף מרעלים וממתכות (צום מיצים או צום מים בפיקוח רפואי).
לסיכום
התזונה והיקף הסדנאות המוצעים ב- חוות הבריאות מצפה אלומות הינם הדרך הנכונה להורדת תסמיני המחלה ושלב חשוב בדרך ללימוד אורח חיים בריא ונכון.
-
תזונה טבעונית בסיסית (alkaline)המורידה רמת חומציות בגוף
-
מזון עשיר באנזימים המעודדים ניקוי רעלים
-
שתיית מיץ עשב חיטה כגורם מוריד דלקת
-
מרכיבי מזון אנטי דלקתיים ועשירים באנטי אוקסידנטים
-
פעילות גופנית מתונה המעודדת תנועתיות במפרקים
-
מנוחה והורדה של רמות סטרס
-
רכישת כלים ליישום בהמשך הדרך
[1] The Complete Self Help Guide to Holistic Medicine. Robert S. Ivker, O.D., pp 186-188
[2] Encyclopedia of Natural Medicine – Michael Murray, N.D, and Joseph Pizzorno, pp. 774-780