נבטים, עשב חיטה, מדריך לגידול נבטים ועשב חיטה
בואו לנופש בריאותהמדריך לגידול נבטים ועשב חיטה
הנבטים הם מזון מזין, בעל מגוון רחב של טעמים, וההנאה הכי גדולה היא שניתן לגדל אותם לבד בקלות רבה ולשתף בתהליך את הילדים, חברים והמשפחה כולה. תהליך ההנבטה של הזרעים כולם – מתחיל בהשריה במים.
אנו מוסיפים את הכמות הרצויה של הזרעים למסננת ואת המסננת אנו מניחים על קערה מתאימה. אנו ממלאים את הקערה במים, ומניחים ל-12 שעות. כל זרע בהתאם לגודלו ולסוגו, קצב שונה לספיגת המים, ובהתאם לטמפרטורה. (ככל שחם יותר, הזרעים סופגים מהר יותר את הנוזלים).
לאחר ההשריה – אנו שופכים את המים (ניתן ואפילו כדאי להשקות איתם צמחים בבית ובגינה), ומניחים את המסננת מתחת לזרם מים למספר שניות, ושוטפים היטב את הזרעים משאריות מי ההשריה.
כעת, לאחר שהזרעים ספגו מים, החל למעשה תהליך הנביטה. כל שעלינו לעשות הוא לשמור על לחות ועל אוורור. מניחים את המסננת במקום שאינו חשוף לשמש ישירה (לא חובה בחושך מוחלט). אפשר לכסות במגבת או בכל כלי אחר שישמור על הלחות, וימנע את התייבשות הזרעים. בקיץ כשחם מאוד מרטיבים לפחות פעמיים ובימי שרב אפילו שלוש פעמים ביום. בחורף כשקר מאוד – פעם אחת ביום מספיקה. (קצב התאדות הנוזלים איטי מאוד, וכמוהו גם קצב הנביטה והצמיחה). ככל שמזג האוויר חם יותר, כך תהליך הנביטה והצמיחה קצרים יותר.
לאחר ששטפנו את הזרעים במסננת, אנו מאפשרים למים להתנקז לחלוטין ואפשר לנער קצת את הזרעים במסננת בכדי לשחרר עודף נוזלים בין הזרעים. מניחים את המסננת בחזרה במקומה, וחוזרים על תהליך השטיפה והניקוז עד לשלב שבו הנבטים מוכנים לאכילה.
כאשר הנבטים מוכנים לאכילה, ואם ברצוננו לאחסן אותם למספר ימים במקרר- הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא לשטוף אותם פעם נוספת ולהמתין לפחות 12 שעות בקיץ, ובחורף 24 שעות, עד שהמים מתאדים מהמעטפת החיצונית של הזרעים, ואז ניתן לאחסן אותם בקופסא אטומה, כשבתחתית מומלץ לשים מגבת דקה לספיגת הלחות.
בדרך זו הנבטים יישמרו בצורה יעילה למספר ימים ואפילו שבוע. צריך לזכור שמדובר בצמח חי שנמצא בשלבי התפתחות וצמיחה, וגם בקירור הזרעים ממשיכים לנבוט ולצמוח.
באשר לנבטים השונים שאותם אנו רוצים לגדל עד לשלב שבו מתפתחים זוג עלים ירוקים, אנו מתחילים בצורה דומה לתהליך שתיארתי קודם. (השריה למשך 12 שעות, ולאחר מכן שטיפה).
בתהליך הגידול של הנבטים הירוקים, אנו משתמשים במגש מנוקז שעליו אנו מפזרים שכבת אדמה.
מגש הגידול – אותו ניתן להכין מכל חומר (פלסטיק קל, זול ונוח), כל שצריך הוא לקדוח בו מספיק חורים שיאפשרו למים להתנקז באופן סביר. על המגש מפזרים שכבה דקה של 1-2 ס"מ אדמה (כדאי להשתמש באדמה נקייה מדשנים כימיים, ומומלץ לערבב עם מעט קומפוסט להעשרתה). במשך כל ימי הגידול דואגים להשקות ולשמור על לחות האדמה. (מספר הפעמים שיש להשקות משתנה בהתאם לטמפרטורה).
לאחר ההשריה אנו מפזרים את הזרעים שנבטו אחד ליד השני על מצע אדמה לח, ומכסים את המגש בכדי לשמור על לחות מרבית, ומניעה של כניסת רוח חזקה מדי שעלולה לייבש את הזרעים.
לאחר מספר ימים (תלוי בסוג הזרע ובטמפרטורה), כשהחלו להתפתח זוג העלים הראשוניים (הדו-פסיגיים), הזרעים עמידים וחזקים יותר, אנו חושפים אותם לאור שמש (לא בהכרח שמש ישירה), ומאפשרים להם להתפתח ולצמוח עד לשלב שבו זוג העלים נעשה ירוק והעלים התפתחו לגודל הרצוי. בכל הנבטים הירוקים- השלב שבו טעמם וערכם התזונתי הוא הגבוה ביותר, הוא השלב שלפני ההתפתחות והצמיחה של "העלה השלישי".
את קצירת הנבטים ניתן לבצע עם מספריים, סכין יפנית או כל סכין חדה אחרת. תופסים ביד אחת בעדינות את הנבטים וביד השנייה קוצרים סמוך ככל האפשר לתחתית המגש.
בסיום הגידול לאחר שקצרנו את הנבטים, נשאר בידינו מצע אדמה בריא שאינו מנוצל במלואו, ואפשר להשתמש בו לחיפוי צמחים בגינה או בבית או להוסיף לערימת הקומפוסט. מניחים את המצע כאשר השורשים מופנים כלפי מעלה, וגבעולי הצמח כלפי מטה.