טיפול בפסוריאזיס
בואו לנופש בריאותמה זה פסוריאזיס?
פסוריאזיס היא מחלות עור כרונית נפוצה ביותר, הנובעת מבעיה אוטואימונית, כלומר שמערכת החיסון תוקפת את הגוף עצמו. המחלה מזוהה עם נגעים בעור – נגעים אדומים שלרוב מכוסים בקשקשת.
על אף שהמחלה יכולה לפרוץ בכל גיל, היא נפוצה יותר בטווח הגילים 20-30 ו 50-60. הגורמים למחלה אינם ידועים במלואם, יחד עם זאת, למחלה יש רקע גנטי ולחלק מהחולים יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה הסובל גם הוא מפסוריאזיס.
כאמור המחלה קשורה גם לתקלה במערכת החיסון. תאים, שתפקודם הנורמלי הוא להגן על הגוף, פועלים כנגד הגוף וגורמים למצב דלקתי בעור: תאי עור חדשים נוצרים מהר מדי בתוך ימים במקום כחודש ומצטברים על השכבה העליונה של העור לפני שהתאים הישנים הספיקו לנשור. כך מופיעה הקשקשת המוכרת של המחלה.
יחד עם זאת, אין ספק שלהתפרצות פסוריאזיס יש מגוון גורמים. למשל, היא מופיעה בשכיחות גבוהה יותר באזורים שנחבלו והיא קשורה גם ללחץ נפשי ולזיהומים שונים, כמו דלקת גרון סטרפטוקוקית. גם היבטים סביבתיים ידועים כבעלי יכולת להחמיר פסוריאזיס, דוגמת עישון ותרופות מסוימות (ליתיום וחסמי בטא לדוגמה).
תסמיני פסוריאזיס
התסמינים העיקריים של פסוריאזיס הם:
- עור קשקשי – במיוחד במרפקים, בברכיים, בשוקיים ובקרקפת. יחד עם זאת העור הקשקשי יכול להופיע בכל אזור בגוף – גם באיברי המין, בידיים, בכפות הרגליים ובפנים.
- אדמומיות בעור – במקומות שבהם מתפתחים יובש וקשקשת בעור.
- גרד – מופיע בדרך כלל יחד עם האדמומיות והקשקשת.
- שינוי בצבע הציפורניים – יכול להצביע על פסוריאזיס בציפורניים. הגוון יהיה צהבהב על פי רוב, בדומה לפטרת הציפורניים.
תסמינים אפשריים נוספים:
- אזורים יבשים, אדומים, סדוקים ומדממים בעור. נקודות אדומות קטנות או פצעי מוגלה אדומים (פוסטולות), נגעים אדומים בקפלי העור.
- קשיון מפרקים – במקרים שבהם דלקת מפרקים פסוריאטית מופיעה לפני הופעת הנגעים על פני העור.
- על פי רוב תסמיני המחלה נעלמים לזמן מה ואז חוזרים בעקבות גירויים סביבתיים.
- במקרים של פסוריאזיס הפוכה – התסמינים הם שפשפת מבהיקה בעור, כתמי עור נרחבים, דקים ורכים.
- במקרה של פסוריאזיס בציפורניים – כתמים לבנים העוטפים את בסיס הציפורן, את השטח שמתחת לציפורן ואת עור האצבע. בשלב מתקדם יתר הציפורניים יכולות אף לנשור.
סוגי פסוריאזיס
קיימים כמה סוגי פסוריאזיס:
- פלאק או פסוריאזיס וולגריס – זהו הסוג הנפוץ ביותר.
- פסוריאזיס הפוכה או פסוריאזיס אינברסה.
- פסוריאזיס טיפתית או גוטטה – נפוץ אצל ילדים ובא לידי ביטוי בנקודות אודם קטנות. סוג זה פסוריאזיס מופיע לרוב לאחר זיהום חריף כמו דלקת גרון סטרפטוקוקית.
- פסוריאזיס ארתריטיק – למחלה מתלווה גם דלקת מפרקים.
- פוסטולר פסוריאזיס – נדירה יחסית ובאה לידי ביטוי בנגעים מוגלתיים על כפות הידיים והרגליים. המוגלה אינה חיידקית ואינה מדבקת.
- פסוריאזיס אריתרודרמה – הגוף כולו נגוע בפסוריאזיס, והעור הוא אדום (אריתמטוטי). לעיתים קרובות הרמז שמעיד על פסוריאזיס זו הוא שינוי בציפורניים וחוסר מעורבות של הפנים. צורה זאת יכולה להופיע לאחר הפסקה מהירה של טיפול בסטרואידים שניתנים דרך הפה או ישירות לווריד.
טיפול בפסוריאזיס באופן אלטרנטיבי
מחקרים מצביעים על כך שמודעות, הרפיה, הישמרות ממצבי מתח, פעילות גופנית קבועה ושמירה על תזונה נכונה – עשויים לשפר מאוד את איכות החיים של הסובלים מפסוריאזיס ולהוביל לשיפור ניכר בתסמינים.
הטיפול בפסוריאזיס מתמקד בהחזרת האיזון לגוף והבאתו לתפקוד מלא – הכולל שיפור במצב העור, העלמת היובש והפצעים והפסקת הגרד. הטיפול מתבצע לאחר אבחון מקיף ומדוקדק.
טיפול אלטרנטיבי בפסוריאזיס לפי הרפואה הסינית כולל דיקור סיני, התאמת צמחי מרפא, משחות טבעיות וגם שינוי תזונתי ותוספי תזונה.
תזונה יכולה להשפיע מאוד על מצב הפסוריאזיס ותפריט אנטי דלקתי עשוי לסייע בהקלה על תסמיני המחלה.
לא מומלץ:
מוצרי חלב עשירים ובשר שמן – שתי קבוצות מזון אלו ידועות כמעודדת דלקת בגוף ולכן מומלץ להימנע מהן ולהעדיף מוצרים חלב רזים ונתחי עוף ובשר דלי שומן.
סוכר, פיצוחים, קמח לבן – גם מזונות אלו אינם בריאים לגוף ויוצרים בו תהליך דלקתי, המעודד החמרת הפסוריאזיס.
אוכל מטוגן, חריף, קפאין ומשקאות אלכוהוליים – על פי התזונה הסינית אלו מזונות מחממים המאיצים את התהליך הדלקתי.
מומלץ:
מזונות המכילים ויטמין A וויטמין D – שהוכחות כמסייעים בהפחתת תסמיני פסוריאזיס.
מזונות המכילים אומגה 3 – מחקרים הוכיחו כי חומצת השומן אומגה 3 מסייעת בהפחתת תהליכים דלקתיים בגוף. אפשר לצרוך אותה מדגי ים כמו סלמון, טונה, סרדינים, מקרלים וגם אצות, זרעי צ'יה, זרעי דלעת ועוד. או באמצעות תוסף תזונה איכותי.
סיבים תזונתיים ודגנים מלאים, כמו אורז מלא, חיטה מלאה ועוד.