טיפול טבעי באלרגיות
בואו לנופש בריאות
הטיפול הטבעי באלרגיות
במצפה אלומות אנו מציעים טיפול טבעי לבעיות הנובעות מאלרגיות שונות. כמו-כן אנו מציעים סביבה נהדרת לפסק זמן מחומרים אלרגניים, לתזונה טבעונית עשירה משולבת עם צומות מיצים המגבירים את תהליך ניקוי הרעלים (כולל החומרים האלרגניים), התכנית השבועית שלנו מעניקה לאורחינו פנאי נפשי לחיזוק המערכת החיסונית ולטיפול בגוף.
המושג אלרגיה נוצר ב-1908, והוא בא לבטא "שינוי בתגובתיות". כל שינוי בדרך בה הגוף מגיב לסביבה, בין אם זו חסינות למחלה שהגוף כבר נתקל בה, או התקף עיטושים מאבקת פרחים
מילה אחרת למושג אלרגיה היא "רגישות". בשנות ה-20 של המאה הקודמת הגדירה הרפואה הקונבנציונלית את המושג הזה כ-רגישות חיסונית. בשנות ה-60 גילו את ה-אימונוגלובוליןIgE) E) שהוא נוגדן שנוצר בגוף לחומרים "בלתי מזיקים".
גורמים עיקריים לתגובות אלרגיות: נטייה גנטית, עיכול לקוי, מעיים חדירות, גמילה מוקדמת, דלקות במערכת העיכול, הפרעות במערכת החיסון, שינויים הורמונליים, תדירות בחשיפה למזונות אלרגניים, מתח נפשי, צריכת אלכוהול ביחד עם מזונות אלרגניים, ועוד.
כמו כן משתמשים גם במושג "אי סבילות" מזון. כאן לא הוכחה התגובה כתגובה חיסונית, אלא היא יכולה להיות תגובה ייחודית, מטבולית, פרמקולוגית, או רעליות למזון או לתוספי מזון. האלרגיה שמעניינת אותנו במיוחד היא אלרגיה למזון.
מנקודת ראות קלינית, מזוהים שני סוגי אלרגיות למזון:
מחזוריות: צורה נפוצה ב-80-90 אחוזים מאלרגיות המזון. הרגישות מתפתחת באטיות על ידי אכילה חוזרת של המזון. אם נמנעים מאכילת המזון האלרגני במשך תקופת מה (בד"כ ארבעה שבועות ויותר) ניתן להחזירו מחדש ולסבול אותו, אלא אם אוכלים אותו שוב לעתים תכופות.
אלרגיות קבועות: אלו הן רגישויות המתרחשות בכל פעם בה אוכלים מזון, לא חשוב מה פרק הזמן שבין אכילה לאכילה. הימנעות לטווח ארוך יכולה לחדש סבילות.
אלרגיות מזון נובעות מכמה סיבות, והעיקריות שביניהן: נטייה גנטית, עיכול לקוי, מעיים חדירים, גמילה מוקדמת, דלקות במערכת העיכול, חולשת מערכת החיסון, שינויים הורמונליים, תדירות בחשיפה למזונות אלרגניים, מתח נפשי, צריכת אלכוהול ביחד עם מזונות אלרגניים, צריכת תרופות ועוד.
דוגמאות לסימפטומים של אלרגיה במערכת העיכול: כיבים; שלשול כרוני; גזים; מעי רגיז; ספיגה לקויה; דלקות מעיים; נפיחות לאחר האוכל.
סימפטומים של אלרגיה במערכת החיסון: הצטננויות תכופות.זיהומים כרוניים; זיהומים תכופים באוזניים;
סימפטומים של אלרגיה בעור: אטופיק דרמטיטיס; אקנה; אקזמה; חרלת (אורטיקריה); גירוד; אדמומיות בעור; פצעונים.
סימפטומים של אלרגיה במערכת הנשימה: אסטמה; נזלת אלרגית; קדחת השחת; דלקת סימפונות כרונית; צפצוף; נשימה כבדה ושרקנית; גירוי בחך או בגרון.
סימפטומים של אלרגיה בשרירים ושלד: כאב גב תחתון; כאבי מפרקים.
סימפטומים אלרגיה אחרים שונים הפרעות קצב; בצקת; התעלפות; כאבי ראש; היפוגליקמיה; גרד באף או בגרון; מגרנות; דלקת בסינוסים; שקיות או עיגולים שחורים מתחת לעיניים.
פירוק לא מושלם של מזון (בעיקר חלבונים) גורם לפעילות יתר של מערכת החיסון. חלבונים אלה עלולים למצוא את עצמם במערכת הדם עקב חדירות המעיים או בגלל מחסור באנזימים מפרקי חלבון או מחסור בחומצת קיבה או בויטמינים ומינרלים. יש להבדיל בין אלרגיה למזון לבין אי סבילות למזון (כמו ללקטוז או לגלוטן).
גורמים לחדירות יתר של המעיים:
פציעת דפנות המעיים עקב מחלת מעיים
חוסר איזון של פלורת המעיים
חוסר בשלות של מערכת העיכול בתינוקות
עיכול לקוי
שלשל או עצירות כרוניים
שימוש כרוני במשלשלים, סותרי חומצה, אנטיביוטיקה, סטרואידים, אלכוהול, תרופות ועוד.
סימנים גופניים של אלרגיה למזון:
עיגולים כהים מתחת לעיניים
נפיחות תחת העיניים
קמטים אופקיים בעפעף התחתון
אצירת נוזלים כרונית לא מחזורית
בלוטות נפוחות באופן כרוני
כיצד נגרמים הסימפטומים לאלרגיה:
נוגדנים הקרויים אימונוגלובולינים מסוג IgE נצמדים לאנטיגן (תצמיד). ההצמדה מעוררת תגובת השמדה של נוגדנים נוספים נגד האנטיגן (תצמיד) האנטיגן מושמד.
כשיש מספר רב של אנטיגנים מעבר ליכולת הטיהור של מערכת החיסון, נגרם נזק לרקמות בהם מתמקם האנטיגן, נוצרת פעילות של נוגדנים הקשורים לתאי מסט שאחראיים על שחרור חומרים גורמי דלקת כמו היסטמין ולויקוטריאנים. בתהליך זה מושמדים גם תאים רבים הצמודים או סמוכים לאנטיגן.
האלרגנים הנפוצים ביותר במזון הם מוצרי חלב, חיטה, ביצים, שוקולד, אגוזים, בוטנים, תירס, שומשום, עגבניות, תוספי צבע וחומרי טעם (כגון מונוסודיום גלוטמט, ממתיקים מלאכותיים, ועוד). רוב חומרי הטעם והצבע מופיעים במוצרי מזון מאיכות ירודה, כדי לשוות להם מראה שובה לב ומפתה (משקאות מוגזים, ממתקים, ג'לי, גלידות וכו').
אלרגנים נוספים: פולן, כלור בבריכות סגורות, חומרי ניקוי וכימיקלים, חומרי הדברה, אבק וקרדית האבק, שיער מחתולים, עוקץ דבורים או מוצרי כוורת ועוד.
רוב השיטות ברפואה הקונבנציונלית להקלה על אלרגיות מאמינות בדיכוי האלרגיה ע"י אנטי היסטמינים, סטרואידים ותרופות שונות. בהומאופתיה וברפואה טבעית משמעות הדבר הוא דיכוי המחלה, אשר עוברת לרבדים עמוקים יותר בגוף. לדוגמא, כאשר מחלת עור מסויימת מדוכאת ע"י תרופות, התסמינים יחדרו עמוק יותר לגוף ויתפרצו ע"י פגיעה באחד האיברים הפנימיים.
קיימות שיטות שונות לאבחון אלרגיות, וביניהן:
- בדיקת RAST הבודקת נוגדנים בנסיוב הדם של החולה
- בדיקת FICA הבודקת את מכלולי החיסון של מזון הנמצאים בדם (כלומר, מולקולות מזון הקשורות לנוגדנים).
- בדיקה ציטוטוקסית הבודקת את השפעת המזון על תגובתיות הכדוריות הלבנות בדם.
- בדיקת עור, בה דוקרים את העור או שורטים אותו ומניחים עליו תמציות מזון, ובודקים את האנטיגן IgE .
- בדיקה קינסיולוגית הבודקת תגובת שרירים למזונות מסויימים.
- בדיקת אתגר ע"י אלימניציה (הסרה) של מזונות. בבדיקה זו בעצם מנסים תזונה נקיה מאלרגנים במשך 3-4 שבועות, ואז מחדירים בזהירות את המזונות החשודים, אחד אחד. לפעמים מזון אחד ליום ואח"כ מזון לארוחה. אם לאחר החשיפה המחודשת חשים בתגובה לאותו מזון, מסירים אותו ועוברים לפריט המזון החשוד הבא, וכן הלאה. כמו כן בודקים את הדופק לפני האוכל וכרבע שעה לאחר צריכת המזון החשוד. אם הדופק עלה ב-9 או 10 פעימות יותר מהרגיל, יש להניח שאותו מזון בעייתי.
כדאי גם לנהל יומן רישום של אלרגיות שבו נרשום יום יום מה אכלנו (שם הפריט) ומה התגובה (אף דולף, עקצוצים, חרלת, פריחה, נפיחות, כאבי בטן, עצירות/שלשול, וכו')
דיאטה מחזורית בת 4 ימים, בה עושים רוטציה (מחזוריות) של מזונות כל 4 ימים (כלומר אוכלים סוג מזון במירווח של 4 ימים). לדוגמא, אם אדם אכל חיטה ביום ב', יהיה עליו לחכות ולאכול אותה שוב רק ביום ו' וכו'.
לרוב האוכלוסיה קשה לעבור לתזונה נטולת אלרגנים לחלוטין. גם אם לא אוכלים חיטה, או ביצים, או מוצרי חלב וכו', יש סבירות להימצאות סמויה של הרכיבים הללו בסוגי מזון שונים כאשר אוכלים בחוץ או כאשר קונים מזון ממרכולים. כך למשל, רבים אינם יודעים שרוב סוגי רוטב הסויה מכילים גלוטן, או שאפילו בגבינות המופקות מטופו יש קזאין שהוא חלבון החלב.
אחת הסיבות לאלרגיות היא מערכת חיסון חלשה המגבירה את הסיכוי לתגובות אלרגיות. לדברי ד"ר גבלמן מקליפורניה (מומחה לרפואה סביבתית) הדבר קורה עקב כמות גדולה של רעלים בגוף.
חוקר אלרגיות אחר בשם ד"ר חייטוב גילה שיש מספר גורמים המשפיעים על המערכת החיסונית, ביניהם עומסי רעלים בגלל זיהום על כל צורותיו, חיסונים חוזרים ונשנים של תינוקות הפוגעים במערכת החיסון, וכן נזק לפלורה הטבעית של המעי הגס עקב שימוש מופרז באנטיביוטיקה וקורטיזון. שימוש תכוף באנטיביוטיקה מוביל לבלבול של המערכת החיסונית, עד שאיננה יכולה להבדיל בין אויב לידיד, ואז תוקפת חלקיקי מזון כאלרגנים.
גורמים נוספים לאלרגיות – מחסורים תזונתיים, שימוש חוזר ונשנה באותו סוג מזון, כימיקלים במזון וקנדידה.
כשעושים ניקוי גוף (כפי שהדבר נעשה במצפה אלומות), מוציאים את פריטי המזון האלרגנים, ואז המערכת החיסונית נכנסת לפעולה. אצל כל אדם הדבר מתבטא בצורה שונה (כאב ראש, בחילה, חולשה וכו').
כיצד להימנע מאלרגיות:
הימנעו מסוכר לבן ומכל מוצר שמכיל סוכר לבן. בתהליך הלבנת הסוכר הלבן מעורבים כימיקלים רעילים. כתחליף השתמשו בדבר טבעי, סירופ מייפל, מולסה, תמרים, סילאן וכו'.
הימנעו מקמח לבן ומוצריו.
הימנעו ממזון מעובד, כולל ארוחות מוכנות מוקפאות.
הגבילו את כמויות המלח וחומרי השימור, הצבע והטעם במזון.
אם אתם אוכלים בשר, בחרו בסוג שאיננו מעובד, ורצוי אורגני (ללא אנטיביוטיקה, הורמונים וריסוסים).
שיטפו ביסודיות את הפירות והירקות במים פושרים עם כמה טיפות של נוזל כלים עדין. שיטפו היטב.
הכירו את המזון שאתם צורכים. בידקו תויות, זהו את שמות תוספי המזון שבאריזות.
איכלו מזון מלא והשתמשו בבישול או בהכנה במרכיבים טבעיים בלבד.
יום מיצים בשבוע יסייע בניקוי המערכות בגוף.
הימנעו מעישון וצריכת אלכוהול גבוהה (למרות הדעה הרווחת ששתיית יין יומית מועילה לבריאות, לעתים קרובות הדבר הופך להרגל ואף התמכרות לפיכך כדאי להשאיר את שתיית האלכוהול להזדמנויות מיוחדות).
שתייה מרובה של קפה למעלה מ-2 כוסות ליום איננה רצויה.
הימנעו ממזון מטוגן. שמן מחומם בטמפרטורה גבוהה הוא מסרטן. ניתן לאדות את המזון בציר ירקות או במים ולהוסיף שמן לתבשיל בסוף.
הגבילו כמויות מזון.
שלבו בסדר יומכם פעילות גופנית כמו הליכה, רכיבה על אופניים, שחיה, והשתדלו לחיות בסביבה שמעניקה לכם איזון והרמוניה.
עיצרו והרשו לעצמכם ליהנות מהיופי שסביבכם, והכירו תודה על מה שיש לכם.
ניתן גם לתמוך בתהליך ע"י נטילת תוספים כמו ויטמין C, קוורציטין ואבץ.
כמו כן קיימים עשבי תיבול שונים ותבלינים שעוזרים לתהליך כמו: פלפלת אדומה חריפה שעטה (Cayenne), זנגביל, שום ובצל.
במצפה אלומות אנו מציעים סביבה נהדרת לפסק זמן מחומרים אלרגניים, לתזונה טבעונית עשירה בירקות, פירות, אגוזים, גרעינים, נבטים ונבטוטים, עלים ירוקים ועוד (התזונה נקיה מאלרגנים ואיננה מכילה חיטה, מוצרי חלב או בשר מן החי). . אנו משלבים תזונה עם צומות מיצים המגבירים את תהליך ניקוי הרעלים מהתאים בגוף ומזרזים את תהליך בנייתם מחדש. לחיזוק ותמיכה בתהליך הניקוי מומלץ לעשות עיסויים שונים וכן הידרוקולוניק (שטיפת מעי גס עמוקה). התכנית השבועית שלנו מעניקה לאורחינו רוגע נפשי, מנוחה, הזדמנות להעשרת הידע בתזונה, מדיטציות, פעילות גופנית מתונה, צ'י-קונג, פלדנקרייז, תרפיה בצחוק ושלל של הרצאות וסדנאות במשך השבוע. כל אחד חייב לתת לעצמו את ההזדמנות לנסות את חוויית ההתנקות בחוות הבריאות מצפה אלומות.
אל תחכו! לקיחת אחריות על בריאותנו הינה אחד הכללים היסודיים בתורת ד"ר אן ויגמור, לפיה אנו עובדים.
מקורות:
The Allergy Bible, Linda Gamlin, The Reader's Digest Association, Inc. pp. 8-9
אנציקלופדיה לרפואה טבעית, ד"ר מייקל ט. מוריי, ד"ר ג'וזף א. פיז'ורנו, (עמ' -132-149)
www.liferesearchuniversal.com/allergy/html
כתבה: עדנה מינץ, תזונאית טבעית, שותפה בחוות הבריאות ומנחת סדנאות ב"מצפה אלומות", מדריכה בשיטת ד"ר אן ויגמור, מוסמכת ע"י מכון "היפוקרטס" בפלורידה, ארה"ב, ובוגרת בית הספר לשפים LIVING LIGHTבקליפורניה למזון גורמה בשיטת RAW FOOD.