כולסטרול גבוה

בואו לנופש בריאות

כולסטרול גבוה, שומנים בדם ותזונה לקויה – תיאורית הקשר:

כולסטרול גבוה נחשב לאויב תזונתי עיקרי בעולם המערבי, ולראיה: מחקרים מוכיחים כי אחד מכל שלושה אנשים סובל ממדד כולסטרול גבוה. על פניו, מדובר בנתון מדאיג למדי, שכן נוכחות של כולסטרול גבוה בדם, עשויה לגרום לשורה של מחלות לב וכלי דם. אולם, כלל לא מדובר בנתון תמוהה, זאת לנוכח העובדה כי אורח החיים המודרני והרגלי התזונה הלקויים, המאפיינים את אוכלוסיית העולם המערבית, הנם, מן הגורמים הבולטים המשפיעים על נוכחות או היתכנות של כולסטרול גבוה בדם.לנו, בחוות הבריאות "מצפה אלומות", הידע, הכלים והניסיון המוכח בהתמודדות עם בעיות כולסטרול, טריגליצרידים ועודף שומנים בדם, זאת באמצעות הנהגת תזונה נכונה המושתת על שלושה עקרונות מובילים: אוכל טבעוני, צמחוני, ולא מבושל, המבוסס על מזונות העשירים באנזימים, ויטמינים וסיבים תזונתיים הדלים בכולסטרול ושומן רווי (שכן מבוססים על מזון מן הצומח) לרבות: מיני ירקות, נבטים, פירות, אגוזים, שקדים, דגנים ושתיית מיץ עשב החיטה, רכיבים תזונתיים, המסייעים בהפחתה משמעותית של רמות הכולסטרול והשומנים בדם. מעבר לכך, בחוות הבריאות מצפה אלומות שורה של סדנאות תזונה, תרפיה ופעילות גופנית, התורמים בצורה גורפת, לאנשים הסובלים מבעיה של כולסטרול גבוה ושומנים בדם.במאמר הבא, נציג מושגים ושאלות מרכזיות הנוגעות לאוכלוסייה הסובלת ממדד כולסטרול גבוה בדם, ונגלה מהי שיטת הטיפול הטבעית והאפקטיבית להתמודדות עם בעיה של כולסטרול גבוה, טריגליצרידים, ועודף שומנים בדם.אולם תחילה, נרצה לברר מהו כולסטרול, ומהם תפקידיו העיקריים בגוף?כאמור, כולסטרול הנו מולקולת שומן חיונית, המצויה בתאי גופינו ובנוזל הדם. כולסטרול אמון על מספר תהליכים ביוכימיים, החשובים לתפקודו התקין של גופינו, לרבות: היותו יסוד בסיסי בבניית הורמוני המין הזכריים והנקביים (טוסטסטורון, פרוגסטרון ואסטרוגן), היותו שותף פעיל בייצור מלחי המרה בכבד, היותו אמון על המעטפת העצבית, ואף היותו מרכיב הכרחי לבניית התאים בגופינו(ממברנות).ועל אף כל תפקידיו החיוניים, הוכתר הכולסטרול לאויב התזונתי הרשמי של המאה, העשוי להסב נזק רב לגופינו, ולהשפיע על בריאות כלי הדם והלב, זאת כמובן, כאשר גופינו סובל מרמת כולסטרול גבוהה בדם.לנוכח העובדה, כי מולקולות השומן והכולסטרול אינן מסיסות בדם, הן נישאות בכלי הדם באמצעות חבירה לחלבוני הליפופרוטאינים, המאפשרים את ניידותם במחזור הדם.

לפיכך, נהוג לחלק את הליפופרוטאינים לשתי קבוצות דיכוטומיות:

  1. LDL – הנו ליפופרוטאין המכונה גם "כולסטרול רע", זאת על שום העובדה כי כאשר ערכיו הנם גבוהים מהנורמה (מעל 160 מ"ג לדציליטר), הוא הופך לגורם מזיק, זאת בשל נטייתו להצטבר על גבי דופן העורק הפנימי, עד לידי היווצרות פלאק, היוצר חסימה עורקית, עובדה המונעת את מעבר הדם אל המוח או הלב (מצב המכונה בעגה המקצועית אטרוסקלרוזיס), נתון העלול להוביל לשבץ מוחי או מחלות לב. לפיכך, כאשר אדם מאובחן כסובל ממדד של כולסטרול גבוה, עליו לפעול למען הורדת הערכים הגבוהים של הכולסטרול לרמה הנמוכה מ – 100.
  2. HDL – הנו ליפופרוטאין המכונה גם "כולסטרול טוב", זאת על שום יכולתו הדומיננטית החיובית, המתבטאת בנשיאת הכולסטרול אל אזור הכבד, עובדה המאפשרת את פירוקו ואת סילוקו מן הגוף החוצה. יתרה מזאת, כאשר אדם הנו בעל כולסטרול גבוה מסוג HDL, אזי יש בידי גופו את היכולת להתגונן מפני התקפי לב, אולם כאשר אדם מאובחן כסובל מרמות נמוכות של HDL (נשים – נמוך מ – 50, גברים – נמוך מ – 40), אזי הוא נמצא בקבוצת הסיכון, והוא עתיד לפתח מחלת לב או שבץ, במידה ולא יטפל במצב.

אם כך, מהו כולסטרול גבוה?

כולסטרול גבוה (Hypercholesterolemia) הנו מצב בו האדם סובל מיתר כולסטרול בדם, עודף שומנים או יתר טריגליצרידים בדם. ככלל, מדד של כולסטרול גבוה מאובחן באמצעות בדיקת דם פשוטה המודדת את מדדי ה – LDL ו ה – VLDL (ליפופרוטאין בעל רמת צפיפות נמוכה מאוד – תפקידו להעביר טריגליצרידים שהם חומצות שומן, לרקמות). הדין כלפי רמות חורגות של כולסטרול הנו כדלקמן:

  • כאשר תוצאות בדיקת הדם מצביעות על רמת כולסטרול כללית הגבוהה מ – 200, אזי כי מדובר במצב של כולסטרול גבוה, אם כי גם ערכים הגבוהים מ – 180 מבשרים על בעיה של כולסטרול גבוה.
  • כאשר תוצאות בדיקת הדם מצביעות על רמת כולסטרול מסוג hdl הנמוכה מ – 40, אזי קיים סיכוי רב יותר לפתח מחלות לב.
  • כאשר תוצאות בדיקת הדם מבשרות על רמת כולסטרול מסוג ldl הגבוהה מ – 160, אזי יש חשש למחלת לב או שבץ מוחי.
  • כמו כן, רצוי כי רמת טריגליצרידים בדם תהא נמוכה מ – 150, שכן אם לאו היא עלולה לסכן את בריאות הפציינט.

מהם הסיכונים הבריאותיים הצפויים לאנשים הסובלים מבעיה של כולסטרול גבוה בדם?

חשוב לציין, כי למעט תוצאות בדיקת דם לא קיימים סימפטומים, העשויים להעיד על כולסטרול גבוה, ומכאן חשיבותה של בדיקת דם שנתית ושגרתית, למען גילוי מוקדם של כולסטרול גבוה והתייחסות טיפולית מתאימה למצב.ככלל, יתר טריגליצרידים, עודף שומנים בדם, ורמת כולסטרול גבוהה, עלולים לגרום (בהיעדר טיפול תרופתי ותזונתי מתאים) ל: אטרוסקלרוזיס, דום לב, התקף לב, טרשת עורקים, מחלות לבביות, לחץ דם גבוה, מחלות כלי דם (אנגינה פקטוריס) ולשבץ מוחי.קריטריונים המשפיעים על מדד הכולסטרול בדם:

  1. הקשר בין כולסטרול גבוה ותורשה: נטייה גנטית משפחתית תורשתית, עשויה לגרום למצב של עודף שומנים בדם ולכולסטרול גבוה.
  2. הקשר בין כולסטרול גבוה ומחלות: ישנן מחלות הפוגמות בפעילות הביוכימית של הגוף, כגון: תת פעילות בלוטת התריס, סכרת ומחלת כליות כרונית, ולכן גורמות לרמה גבוהה של כולסטרול בגוף.
  3. הקשר בין כולסטרול גבוה ותזונה לקויה: ככלל, גופינו מייצר כשבעים אחוז מכמות הכולסטרול הרצויה באמצעות הכבד, בעוד שלושים האחוזים הנותרים, מגיעים אל גופינו באמצעות תזונה, המכילה רמה גבוה של כולסטרול או שומן רווי. לפיכך, דיאטה או תזונה המורכבת ממזונות מן החי, העשירים בכולסטרול ובשומן רווי, לרבות: בשר, ביצים, עוף, חלב ומוצריו, דגים ופירות ים) עלולים לגרום לרמה גבוהה של כולסטרול בדם.
  4. הקשר בין כולסטרול גבוה ונטילת תרופות: ישנן תרופות, אשר נטילתן על בסיס קבוע עלולה לגרום לנוכחות גבוהה של כולסטרול בדם, לרבות: נטילת גלולות נגד היריון, נטילת אסטרוגן ונטילת נוגדי י.ל.ד.
  5. הקשר בין מתח נפשי ובין כולסטרול גבוה: מצבי מתח או לחץ נפשי גורמים להפרשת מוגברת של הורמון סטרואידי בשם קורטיזול, עובדה המשפיעה לרעה על רמות הכולסטרול בגוף.
  6. הקשר בין כולסטרול גבוה, מין וגיל: על פי נתונים סטטיסטיים, גברים נוטים לפתח רמות גבוהות של כולסטרול בדם, ביחס לנשים, ומעבר לכך, גם לגיל (60 ומעלה) יש השפעה מכרעת על נוכחות הכולסטרול בגוף, לרבות השפעה רעה על רמות ה – LDL בגוף.
  7. הקשר בין פעילות גופנית וכולסטרול: פעילות גופנית קבועה תורמת להפחתת משקל הגוף, להורדת לחץ דם, להורדת מדדי הסוכר בגוף, ובעיקר מסייעת להעלאת רמת הכולסטרול "הטוב" (hdl) בגוף, וכתוצאה מכך להגנה מפני מחלות לב.
  8. הקשר בין כולסטרול גבוה ועישון: עישון וצריכת ניקוטין גורמים להורדת רמת הכולסטרול הטוב (hdl ), וכתוצאה מכך לעליה בסיכון ללקות במחלות לב ובקריש דם.
  9. הקשר בין כולסטרול גבוה ואלכוהול: לצד מחקרים המוכיחים כי שתייה מתונה של אלכוהול (ובעיקר יין אדום) עשויה לגרום לעלייה ברמות הכולסטרול הטוב (hdl ), ישנם מחקרים המוכיחים כי שתייה מופרזת של אלכוהול, עשויה לגרום לעודף טריגליצרידים ולעלייה ברמות הכולסטרול הרע (ldl).

שיטת הטיפול הטבעית להתמודדות עם כולסטרול גבוה, יתר טריגליצרידים, ועודף שומנים בדם, על פי חוות הבריאות "מצפה אלומות":לצד הטיפול התרופתי המוצע לאנשים הסובלים מבעיה של כולסטרול גבוה (סטטינים), יש חשיבות עליונה לשינוי הרגלי התזונה, ואורח החיים של המטופל.אנו בחוות הבריאות "מצפה אלומות", מציעים שיטת טיפול טבעית להתמודדות עם כולסטרול גבוה, זאת באמצעות נקיטת הצעדים הבאים:

  1. הנהגת תזונה אורגנית, טבעונית וצמחית המושתת על עיקרון ה – Raw Food:מדובר בתזונה ייחודית, טבעית ובריאה, הנשענת על מזונות העשירים בויטמינים (אומגה 3), מינרלים, אנזימים וסיבים תזונתיים, כגון: ירקות ופירות, נבטים, שקדים, אגוזים ודגנים, אך דלים בשומן רווי, שכן מדובר בתזונה המדירה מזונות מן החי, כגון: בשר, עוף, דגים וביצים. כמו כן, מדירה מוצרי חלב וחיטה, ולפיכך תורמת באופן מוכח לירידת רמות הכולסטרול, הטריגליצרידים והשומנים בגוף.
  2. שתיית מיץ עשב החיטה על בסיס יומי קבוע: מסייעת לטיהור רעלי הגוף, להמסת שומנים, להורדת לחץ דם, ולהפחתת מדדי כולסטרול גבוהים.
  3. צום מיצים: הנהגת צום מיצים תורמת להפחתת רמת השומנים בדם, ולהורדת רמת הכולסטרול בגוף.
  4. פעילות גופנית ותרפיה: בחוות הבריאות "מצפה אלומות", סדנאות רבות ומגוונות של פעילות גופנית והרפיה, התורמות להפחתת המתחים והלחצים הנפשיים, ומסייעות להפחתת המשקל ולהורדת רמת הכולסטרול בגוף.

לסיכום, חוות הבריאות "מצפה אלומות" מעניקה לכם את הכלים להתמודדות נכונה עם כולסטרול גבוה, באמצעות שיטת תזונה נכונה וייחודית וסדנאות מקצועיות מגוונות, המסייעות לאנשים הסובלים מבעיות של כולסטרול גבוה, טריגליצרידים ועודף שומנים בדם.