מתח ותזונה

בואו לנופש בריאות

מתח הינו בעיה בפני עצמה, אולם מתח עלול לגרום להרגלי חיים לא בריאים המגבירים עוד יותר את הרמה שלו ואת תופעות הלוואי שבעקבותיו.

כאשר אנו בלחץ אנו עלולים לעשות בחירות לא נבונות של המזון שאנו אוכלים, כזה העלול לגרום לנו למתח רב וגבוה יותר.
כאשר תקרא בשורות הבאות כיצד מתח ולחץ משפיעים על בחירות המזון שלנו – תוכל לשאול את עצמך – האם אתה מוצא את עצמך כאן?
1. שתייה מרובה של קפה – המודל המוכר של קפה "על הבוקר", קפה בישיבה עם הבוס" , קפה עם האורחים", והחשבון הכולל של הקפה בסופו של יום מפתיע גם אותך…
2. אכילה של מזון לא בריא עתיר שומן, מלח וסוכר, גורם לעלייה של רמת הקורטיזול – "הורמון הלחץ".
חשוב על כך – כמה פעמים סיימת את יום העבודה המתיש ועמוס המתחים, הטלפון המלחיץ מהבוס, המזכירה ששכחה למסור הודעה חשובה, הספק שלא השיב לך בזמן – היכן? בסניף הקרוב של רשת הגלידות או ההמבורגרים – פורק את המתח על מנה ענקית ומכלה בה את כעסיך?

היכן אתה טועה?
דילוג על ארוחות – אנשים לחוצים נוטים לדלג על ארוחות. האם מצאת עצמך לעיתים קרובות "טס" מהבית מוותר על ארוחת בוקר או נזכר שאתה "מת" מרעב בשעת אחר צהריים מאוחרת , כמעט בסוף היום , אחרי יום שלם של כמעט צום ?
לעיסה ללא מחשבה – מתח גורם לאכילה גם ללא רעב ובעיקר של מזון לא בריא. כמה פעמים "חטפת משהו" מתוך כעס, מתח וצורך שאיננו רעב?
"שכחתי לשתות מים" – קל מאוד "לשכוח" לשתות. רבים מאיתנו מחשיבים את אין ספור כוסות הקפה כשתייה. האם אתה אכן שותה לפחות 8 כוסות מים?
מזון מהיר – אנשים רבים אוכלים פחות ופחות בבית , כי כמה קל לנסוע אל מסעדת המזון המהיר הקרובה ולא לבשל בבית. לאכילה בחוץ יש מחיר יקר – גם כספית וגם בריאותית.
שבירת הדיאטה – מכיוון שמתח גורם לעליה במשקל, אנשים רבים אוכלים פחות ממה שהם זקוקים, או מנסים דיאטות לא מבוקרות כדי לרדת במשקל. הם לא מאוזנים ע"י אכילה של כל סוגי המזון הנחוץ לקיום בריא ותקין של גופם, ירקות, פירות, חלבונים ופחמימות ועלולים להזיק לעצמם לטווח הרחוק, גם אם המראה החיצוני שלהם משתפר כעבור זמן קצר.

הרגלים לקויים אלה משפיעים על הגוף במספר דרכים:
כאשר אנו אוכלים פחות מדי או לא אוכלים מזון בריא אנו עלולים להתנסות בתנודות של רמת הסוכר בדם העלולות לגרום לשינויים בצב הרוח, עייפות, קשיים בריכוז בטווח הקצר ולבעיות קשות יותר – כמו יתר סוכר בדם בטווח הארוך. תופעות לוואי ליתר קפאין בגוף – עודף קפאין גורם לקשיים בריכוז, הפרעות שינה, ולעליה ברמת הקורטיזול. תופעות נוספות – ירידה במערכת החיסון עם נטייה לחלות לעתים קרובות.

הנה כמה דרכים לשיפור התזונה העשויות להתאים לאנשים עסוקים. נסה אחדות מהן או את כולן, ותרגיש בריא, יעיל ובעיקר – פחות לחוץ ומתוח! לעולם אינך עסוק מדי כדי לדאוג לעצמך לתזונה נכונה ובריאה!
1. הקפד על ארוחת בוקר – "אני לא רעב", "אין לי זמן", "אני ממילא צריך דיאטה", "ארוחת הצהריים עוד מעט", "אני שותה רק קפה וזה מספיק לי". שים בצד את כל התירוצים האלה. סגל לעצמך אכילה מסודרת של ארוחת בוקר מזינה שתעניק לגופך את ה"דלק" לו הוא זקוק למשך שעות הבוקר והיום כולו.
2. אם אתה מכור לקפה יתכן ואפילו אינך מבין כי אתה נמצא במעגל קסמים של נזקי הקפה. יש ביכולתך להפחית מתח ולשפר תיפקוד מנטלי אם תפחית באופן משמעותי את מספר כוסות הקפה שאתה שותה. דרך יעילה היא להחליף את הקפה בתה ירוק וטעים המכיל אנטיאוקסידנטים – נוגדי חימצון.
3. החלף את הקפה במים או במיץ פירות או ירקות טרי.
4. דאג לחטיפי בריאות בתיק האישי שלך, במכונית, במשרד –אלה יסייעו לך להימנע מנפילת רמת הסוכר ומתנודות מצבי רוח ועייפות. חטיפי אנרגיה , גרנולה ודומיהם. ולא לשכוח, בקבוק מים מינרליים בהישג יד.
5. "נישנושים" – אם אתה נמנה על אלה ש"נישנוש" הוא חלק מההרגלים הטבועים בהם, דאג לחטיפי בריאות – מקלות סלרי וגזר, גרעיני חמניות, ואפילו פופ קורן ללא שמן ומלח.
6. הבא את ארוחת הצהריים מהבית. כך תחסוך כסף וגם תוסיף בריאות. גם אם תעשה זאת פעמים אחדות בשבוע מצבך ישתפר לאין ערוך.
7. הימנע מקפה אחרי השעה 2 בצהריים – קפאין נשאר בגוף כ-6 שעות. שתיית קפה בארוחת הערב עלולה לפגוע בשינה.
8.הוצא מהבית מזון לא בריא – מהמקרר, מהארון במטבח ומכל מקום מחבוא אחר.
9. מלא את הארונות במטבח במזון בריאות – תכנן את רכישת המזון כך שלא תשכח גם חטיפי בריאות לצד המזון העיקרי. אל תקנה יותר מדי כדי ש"יהיה" (וכך יהיה לך מה לאכול גם כאשר אינך רעב…) וגם לא פחות מדי כדי שלא תזדקק ל"השלמות" של מזון מהיר על אם הדרך.
10. עשה שימוש תכוף בטכניקות להפגת לחצים – יוגה, מדיטציה, אמנות, יוגה צחוק, נשימה נכונה, בעלי חיים, הרפיית שרירים, דמיון מודרך, חשיבה חיובית ועוד.