תת לחץ דם: סיכונים ופתרונות

בואו לנופש בריאות

תת לחץ דם מוגדר כמצב בו לחץ הדם בעורקים הינו נמוך מערך לחץ הדם התקין. תת לחץ דם בעורקים, אומנם איננו מצב הנפוץ בקרב האוכלוסייה, אולם הוא עלול לגרום לבעיות בריאותיות מסוכנות ולפיכך יש לטפל בו בצורה הולמת.בניגוד מוחלט לתופעה הרווחת של לחץ דם גבוה, שכלל אינה מורגשת בקרב הסובלים ממנה, לחץ דם נמוך, הוא תופעה המלווה בתסמינים פיזיים מובחנים, ולכן מורגשת בקרב אנשים הסובלים ממנה.חוות הבריאות מצפה אלומות, מציעה שיטת טיפול טבעית להתמודדות עם בעיות של לחץ דם נמוך, זאת באמצעות הקניית הרגלי תזונה טבעיים ונכונים, המושתתים על שלושה עקרונות מובילים: מזון אורגני, טבעוני ולא מבושל.

מדובר בתזונה העשירה בנוזלים, ויטמינים, מינרלים וכלורופיל, המסייעים בהעלאת רמת לחץ הדם בגוף. מעבר לכך, מדובר בתזונה העשירה בירקות, מיני נבטים, פירות, מיני דגנים, שקדים, זרעים, מיץ עשב החיטה ועוד. תזונה נכונה, המדירה חומרים אלרגניים (לחם ומוצריו, חלב ומוצריו) וחומרים מעוררים (קפה, תה, שוקולד), החיונית לייצוב רמת לחץ הדם. כמו כן, בחוות הבריאות מצפה אלומות מכירים בחשיבות שיש לפעילות גופנית על העלאת לחץ הדם, כמו גם להרפיית מתחים ולחצים נפשיים באמצעות סדנאות צחוק, חשיבה חיובית ויוגה, כלים המסייעים באחת לאנשים המתמודדים עם בעיות של תת לחץ דם.

אודות שיטת מצפה אלומות

חזרה לעמוד הראשי בנושא לחץ דם

במאמר הבא, נברר מהו לחץ דם נמוך, ומהם הסימפטומים, הגורמים ודרכי הטיפול האפשריות להתמודדות עם בעיות של תת לחץ דם.

מהו לחץ דם ?

לחץ דם, הוא מידת הלחץ, שהדם מפעיל על עורקי הדם, קרי כלי הדם. לחץ הדם, איננו ערך סטטי, אלא ערך דינאמי, המושפע מגמישות כלי הדם, קצב הלב ומצב צמיגות הדם. לחץ הדם משתנה ביחס למצב גופנו כאשר תרופות, תנוחת הגוף, מצבי לחץ ואף דיאטות, הינם גורמים העשויים להשפיע על מדד לחץ הדם.

מדדי לחץ הדם הנם:

1. לחץ דם סיסטולי – הוא נקודת השיא של לחץ הדם, המופעל על דפנות העורקים במהלך מחזור הלב ובעת התכווצות שרירי הלב.

2. לחץ דם דיאסטולי – הוא נקודת השפל של לחץ הדם, המופעל על דפנות העורקים בעת הרפיית שרירי הלב.

כאמור, מדובר בערכים העשויים להשתנות במהלך שעות היום בין פעימה לפעימה, אולם חשוב להקפיד כי ערך לחץ הדם יהיה תקין/ נורמלי.

ערכי לחץ דם:

1. ערך לחץ הדם האופטימלי עבור אדם מבוגר הנו: 120/80 mm Hg

2. ערך לחץ הדם הנורמאלי עבור אדם מבוגר הנו: 130/85 mm Hg

3. ערך לחץ דם גבוה הנו: 140/90 mm Hg

4. ערך לחץ דם נמוך הנו: ערכים מתחת ל – 120/80 mm Hg

מהו תת לחץ דם ?

תת לחץ דם או לחץ דם נמוך, המכונה בלועזית Hypotension, הינו מצב בו לחץ הדם הינו נמוך בכ- 30 מילימטר מערך לחץ הדם התקין, בקרב האדם. על אף העובדה, כי בעיות של לחץ דם נמוך, אינן שכיחות באוכלוסיה, יש להן השלכות בריאותיות, העשויות גם להפוך למצבים בריאותיים מסוכנים, כגון: התעלפויות, איבוד הכרה, סחרחורות, עייפות כרונית, רדמת וחוסר ריכוז, ואף מצבים מסוכנים יותר כגון: מחסור באספקת החמצן למוח הנוצר עקב תת לחץ דם, מצב העלול לגרום לשיבוש המערכת העצבית ולסיכון תפקוד תאי העצב, כמו גם חזרת הדם ללב במהירות נמוכה עקב תת לחץ דם, עובדה העלולה לגרום לשיבוש זרימת הדם בגוף.

חשוב לציין, כי לחץ דם עשוי להשתנות מאדם לאדם, ולכן ישנם אנשים, אשר ערכי לחץ הדם שלהם הינם נמוכים מן הממוצע אולם תקינים מבחינה רפואית. בעוד ישנם מקרים, המצביעים על לחץ דם הנמוך בצורה קיצונית מהנורמה, מקרה המאותת על מצב בריאותי מסוכן, שיש לטפל בו.

כיצד מודדים לחץ דם ?

לחץ דם נמדד באמצעות בדיקת דם קלאסית, הנעשית באמצעות שרוול מיוחד, הנכרך סביב הזרוע ומחובר למד לחץ הדם. המדידה נעשית בישיבה, כאשר במהלכה מנופח השרוול המיוחד, עד אשר לא ניתן יותר לשמוע את הדופק, אחר כך משחררים את האוויר וניתן למעשה לדעת מהו המדד הסיסטולי לעומת המדד הדיאסטולי של לחץ הדם, ולאבחן האם ערך לחץ הדם הינו תקין, גבוה או שמא מדובר במצב של תת לחץ דם.

מהם הסימפטומים של תת לחץ דם ?

בגין בעיות של תת לחץ דם בעורקים, לא מגיע די דם למוח, ללב ולאיברים אחרים, ולכן עשויים להתרחש הסימפטומים הבאים:

  • חולשה כללית
  • עייפות
  • קשיי ריכוז
  • כאבי ראש
  • ראייה מטושטשת
  • דופק מהיר
  • סחרחורות
  • קושי לבצע מטלות פיזיות
  • התעלפויות ואיבוד הכרה

מהם הגורמים לתת לחץ דם ?

הגורמים העיקריים ללחץ דם נמוך הנם:

  • איבוד דם רב בעקבות מחזור, מכת חום, פציעה או ניתוח
  • איבוד נוזלים עקב: הקאה, שלשול או כוויות
  • חוסר פעילות גופנית
  • הזעת יתר
  • תזונה לקויה
  • מחלות כגון: טרשת עורקים, תת בלוטת התריס, אי ספיקת לב, בעיות באוטם שריר הלב, מחלת אדיסון (תת פעילות יותרת הכליה), סוכרת
  • לחץ דם אורתוסטטי – תת לחץ דם זמני בשל קימה מהירה ממצב ישיבה.
  • תרופות מרחיבות עורקים כגון תרופות להורדת לחץ דם, תרופות נגד דיכאון וחרדה.
  • אלרגיות
  • מתח ולחץ נפשי

כיצד מטפלים בתת לחץ דם ?

ראשית, בכדי לטפל בבעיות של תת לחץ דם, חשוב תחילה לאבחן מהו ערך לחץ הדם, וזאת באמצעות בדיקת לחץ דם שגרתית, בדיקת אלקטרוקרדיוגראמה, ספירת דם ולקיחת תרביות דם.

שנית, לאחר שנבדקו המדדים המדויקים של לחץ הדם ואבחנו סופית, כי מדובר בבעיה של תת לחץ דם, לצד הטיפול התרופתי הקונבנציונאלי, ניתן לטפל בבעיה של תת לחץ דם, באמצעות תזונה נכונה, המכילה את כל אבות המזון, פעילות גופנית סדירה, הרפיית לחצים, גריבת גרביים אלסטיות, שתייה מרובה של מים, ושתיית חליטות צמחים מסוג סרפד, ג'ינג'ר, ג'ינסנג, רוזמרין וחילבה.

לסיכום, חוות הבריאות מצפה אלומות, מקנה לכם את ארגז הכלים המקצועי להנהגת אורח חיים בריא ולהתמודדות נכונה עם בעיות של תת לחץ דם. חשוב מאד להבין כי תת לחץ דם מצביע על חוסר איזון ביוכימי בדם. התכנית המוצעת במצפה אלומות תורמת להחזרת לחץ הדם לגבולות הנורמה.